In Iran is de hoofddoek verworden tot het symbool van beknotting, en dat in een land waar de vrouwen van nature juist zo eigenzinnig zijn. De hoofddoekplicht maakt ze minderwaardig, net als het feit dat ze volgens de wet de helft van een man waard zijn.
Draag geen open schoenen. Voor mannen en jongens zijn korte broeken niet toegestaan. Mannen mogen wel kleding met korte mouwen dragen. De Iraanse autoriteiten treden soms op tegen vrouwen die zich in hun ogen te 'lichtzinnig' kleden.
Vrouwen moeten zich bedekken en dragen verplicht een hoofddoek, alcohol is verboden, mannen en vrouwen zitten gescheiden van elkaar in de bus en in het openbaar dansen op muziek kun je ook maar beter niet proberen.
Conclusie kosten Iran: Hoe duur is Iran? Hoewel we dus vooraf online lazen dat Iran zeker geen goedkope bestemming is, is onze ervaring anders. In totaal gaven wij €1265 uit voor 16 dagen Iran. Gemiddeld is dit ongeveer €39,50 per persoon per dag.
De islam is de belangrijkste religie in Iran. Achtennegentig procent van de Iraanse bevolking is moslim, waarvan de meerderheid sjiitisch (89 procent) en de rest soennitisch is (10 procent).
Iran staat bekend om de rijke historie. Het land stond vroeger bekend als het Perzië. Je vind in het hele land oude tempels, paleizen, kastelen, ruïnes en moskeeën. Iran bestaat voor een groot deel uit woestijn en berggebieden.
Een inwoner van Iran/Perzië is een Iraniër of een Pers.
Iraniërs (of Perzen) in Nederland (Perzisch: ایرانیان هلند) vormen een van de grotere nieuwe herkomstgroeperingen met een aantal van 49.723 mensen per 1 januari 2021. De meeste zijn geïmmigreerd na de Islamitische Revolutie van 1979.
Iraniërs eten veel rijst en brood in combinatie met vlees, en vegetarische schotels met kruiden en yoghurt. Iran kent zeer veel, en zeer smakelijke broodsoorten. Traditionele broden zijn lavash, taftoon, sangak en barbari. Een typisch Iraans gerecht is chelo-kabab (kebab en rijst).
Drinken in Iran: Iraniërs drinken de hele dag door thee. Suikerklontjes worden daarbij tussen de tanden genomen en de thee naar binnen geslurpt. Koffie wordt minder gedronken en vaak is er alleen Nescafé te krijgen. Maar in de grote steden is goede koffie verkrijgbaar in de hippe coffeeshops.
Het bekendste gerecht uit Iran is chelo kabab, wat letterlijk 'gebakken vlees met rijst' betekent. Meestal wordt hier een combinatie van lams- en kalfsvlees voor gebruikt. Er wordt een witte basmatirijst bij geserveerd met saffraan, kardemom, rozenwater en gojibessen.
Het Perzisch is de officiële taal in Iran, Afghanistan (samen met het Pasjtoe) en in Tadzjikistan.
Iran was vroeger in het westen bekend als Perzië, totdat Sjah Reza Pahlavi op 21 maart 1935 officieel aan de internationale gemeenschap vroeg om het land bij de naam Iran te noemen.
Reisadvies voor Iran: Bepaalde gebieden van Iran worden afgeraden te bezoeken. Raadpleeg voor vertrek de actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Download de app 'BZ reisadvies of kijk op www.nederlandwereldwijd.nl.
Iran heeft acht steden met meer dan een miljoen inwoners. Verreweg de grootste stad is de hoofdstad, Teheran (7,8 miljoen inwoners). Ongeveer 11% van alle Iraniërs woont in of nabij deze stad. Mashhad is met 2,8 miljoen inwoners de tweede stad van het land.
In Turkije en Tunesië is het zelfs af te raden om een hoofddoek te dragen als je die normaliter niet draagt, maar in Saoedi-Arabië is het weer bij wet verplicht.
De geschiedenis van het huidige Iran gaat meer dan drieduizend jaar terug. Het land wordt beschouwd als de bakermat van de moderne beschaving. Eeuwenlang werd het door dynastieën bestuurd. Inheems maar ook van Macedonische, Arabische, Mongoolse en Turkse oorsprong.
Volgens de Iraanse census (volkstelling) van 2011 geloofde 99.38% van de Iraniërs in de islam, terwijl 0.2% van de bevolking geloofde in een van de drie officieel erkende minderheidsreligies: het christendom, het jodendom en het zoroastrisme.
Iran is qua kosten vergelijkbaar met andere landen in Azië zoals Maleisië, Myanmar en Sri Lanka. Zowel overnachten als het vervoer en eten en drinken is goedkoop in Iran. In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Iran.