Volgens veel bronnen is T'sai Lun de uitvinder van papier zoals we dat nu kennen. In 105 voor Christus ontdekte hij dat je papier kunt maken door vezels van verschillende producten, zoals boomschors, oude lappen en visnetten met water te mengen en te laten drogen.
China geldt als het land waar papier zoals wij dat kennen werd uitgevonden. In het jaar 105 maakte T'sai Lun papier door vezels van bamboeriet, de bast van de moerbeiboom en zijde-afval tot een vezelbrij te kloppen. Die brij werd sterk verdund met water en na het drogen ontstond er papier.
Het woord papier verwijst naar de papyrusplant. Aan de waterkant van rivieren in het Midden-Oosten, zoals de Nijl, groeit de papyrusplant. Het 'papier' van de plant werd eerst door de Babyloniërs gebruikt, daarna door de Egyptenaren en vervolgens door Grieken en Romeinen.
Wist u dat? De eerste commerciële kartonnen dozen werden voor het eerst geproduceerd in 1817 in Engeland. Gegolfd (ook wel geplooid ) papier werd gepatenteerd in Engeland in 1856, het werd gebruikt als een voering voor hoge hoeden. Golfkarton werd pas gepatenteerd als verpakkingsmateriaal op 20 december 1871.
In 1873 vervaardigt Jones zijn eerste doos uit golfkarton. In 1890 wordt de eerste voorgesneden en in elkaar te vouwen kartonnen doos uitgevonden. Een nieuwe industrie was geboren. Sindsdien is karton in zijn diverse verschijningsvormen niet meer weg te denken als logistiek vervoersmiddel.
Papier of plastic? Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Papyrus, het eerste papier
Het gebruik van papyrus verspreidde zich naar andere landen en werd steeds populairder. Vanwege deze populariteit en de beschikbaarheid van papyrus (de papyrusplant groeit voornamelijk alleen in Egypte) moest echter een alternatief worden gevonden.
Papiervisjes zijn kleine langwerpige insecten die tot de groep Franjestaarten behoren, een groep van primitieve ongevleugelde insecten. Papiervisjes hebben hun naam te danken aan de visachtige manier waarop ze voortbewegen en het voedsel waar ze van leven, namelijk papier.
Het is doorgaans wit gemaakt door een bleekproces van de grondstoffen. Het kan worden gemaakt van plantenvezels onder andere afkomstig van hout, katoen, vlas, of door hergebruik van uit plantenvezels bestaande materialen zoals oude kleding of oud papier.
Zowel naaldhout als loofhout (inclusief eucalyptushout) wordt gebruikt als grondstof voor papier en karton. De vezels van tropisch hardhout zijn niet geschikt voor de productie van papier. Bomen die vooral vezels leveren voor de papierindustrie zijn:Fijnspar (vurenhout)
Een van de drukkers schetste de 3 stappen van prijsverhogingen van papierleveranciers. Begin 2022 moest de onderneming een papierkostenverhoging van 12% aan de klanten doorrekenen. In het voorjaar gingen papierprijzen zelfs 18% omhoog en per september krijgt die drukkerij rekeningen die nog eens 7,5% hoger liggen.
6.700 bomen
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij. Lignine verkleurt onder invloed van licht met een vergeling van het papier tot gevolg. De lignine wordt verwijderd en de overblijvende vezels worden gebleekt. Hierdoor worden de cellen wit.
Vroeger werd papier gemaakt van lompen. Een groep van 6-8 vrouwen scheurden de lompen kapot. Dat was een vies karweitje, een echte luizenbaan. De lompen werden gekookt in een ketel met water en een beetje loog, net zolang tot de lompen zacht werden.
Vroeger hadden de mensen nog geen papier. Toch maakten ze tekeningetjes, dit deden ze op de wanden van een grot. Later schreven deze mensen op potten, gedroogde bomen, botten, schelpen en op het schild van een schildpad. Vroeger in Egypte gebruikten de mensen papyrus (de grassoort in Egypte).
Lage temperatuur tegen papiervisjes
Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die je weinig gebruikt dus laag te houden. Echt uitroeien is op deze manier wel lastig: papiervisjes kunnen 100 dagen zonder voedsel, en pas beneden de 16°C nemen ze geen voedsel meer op.
De koningin van een wespenkolonie beschikt, in tegenstelling tot de andere wespen, niet over een angel. Hierdoor kan de koningin niet steken wanneer zij zich in het nauw gedreven voelt.
Onder de 16°C nemen ze geen voedsel op en vervellen ze niet meer. Een temperatuur van 1°C kunnen ze in verstijfde toestand maanden overleven. Afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid leven papiervisjes tot 7 à 8 jaar. Het zijn een van de weinige insecten die ook tijdens hun adulte leven blijven vervellen.
Papier en karton zijn natuurproducten gemaakt van een hernieuwbare bron en keer op keer recyclebaar.
In de papier- of kartonmachine wordt de pulp met een zeef ontwaterd. Aan het einde van de zeef loopt de natte en broze papierbaan tussen twee walsen door. Zo wordt nog meer water uit het papier geperst. Vervolgens wordt het papier gedroogd, geëffend en glad gemaakt.
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
Feit: Niets behoudt de frisheid van bier beter dan blik
Er zijn twee zorgen bij bier bewaren in flesjes. Dat zijn zuurstof en licht. Flesjes zijn niet perfect. Met de tijd komt er zuurstof onder de dop door en hierdoor oxideert je bier waardoor het muf wordt en naar karton zal smaken.
Ook flessen hebben een beperkte levensduur en je moet er de beschadigden en vervuilden uit sorteren. Allemaal veel te ingewikkeld en dus duur. Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel.
De pandemie is de veroorzaker van de stijgende prijzen voor karton. Omdat consumenten nu veel van huis uit kopen, groeit de e-commerce hard. De webwinkels nemen een groot deel van de productiecapaciteit in beslag. Hierdoor stijgt ook de vraag naar papier en lopen de levertijden op.