Afvallen en ijsjes eten Er zit natuurlijk wel een verschil tussen de soorten ijs. De ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Afvallen
IJs bevat namelijk calcium. Dit mineraal is nodig voor een goedwerkende stofwisseling. Uit een studie is zelfs gebleken dat het dagelijks eten van vetarm ijs gewichtsverlies stimuleert.
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Een Magnumijsje bevat ongeveer 250 kilocalorieën en 14 gram vet. Dit is niet vergelijkbaar met een pakje roomboter (van 1800 kilocalorieën), maar wel met een gevulde koek of twee handjes borrelnoten. Ben je aan het afvallen? Dan kun je dus beter de room- en softijs laten staan, en kiezen voor water- of sorbetijs.
Roomijs (wat bestaat uit minstens 50 procent melk) bevat 100 calorieën per bolletje. Softijs scoort het hoogste op de calorieën: 154 calorieën per toef. Hierdoor kan een softijsje het beste een weekkeuze zijn.
Slimpie waterijsjes zijn suikervrij en bevatten geen kunstmatige kleurstoffen. Deze traktatie biedt 10 ijsjes met populaire smaken zoals cola, aardbei, citroen en sinaasappel. Met slechts 0,1 gram koolhydraten per ijsje is het een super keuze om tijdens je dieet af te koelen.
ijs kopen? Nergens meer te vinden? deze ijsjes zonder suiker vinden? kan je enkel verkrijgen bij Carrefour.
Veelgestelde vragen over suikervrij ijs
Zin in een suikervrij ijsje? Dan kun je deze zelf maken of duik in ons vriesvak en geniet van suikervrije waterijsjes van Slimpie of Candyman. Welk ijs heeft het minste suiker? Bij Jumbo haal je suikervrije waterijsjes van Slimpie of Candyman.
Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs. De Dames van Akkerlust vertellen je graag meer!
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
“Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo'n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er 'slechts' 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
De 3 ijsjes op basis van roomijs bevatten veel meer calorieën dan de 3 waterijsjes. Roomijs bevat behalve suiker ook veel verzadigd vet. Wil je een ijsje met minder calorieën? Kies dan voor een waterijsje in plaats van roomijs.
Als je op de lijn let en je wilt een ijsje eten dan kun je het beste kiezen voor waterijs in plaats van roomijs. Uit onderzoek van Questionmark blijkt dat dit ook beter is voor het milieu. De milieu-impact van een waterijsje is tien keer lager dan van een roomijsje met chocolade.
Helaas mag je bij het volgen van het koolhydraatarm dieet geen traditioneel schepijs meer eten. Dus geen Ben & Jerry's, Häagen-Dazs of gewoon slagroomijs. Er zijn tegenwoordig wel veel suikervrije alternatieven te vinden in de supermarkt, zoals het ijs van de merken Breyers, Halo Top en Oppo.
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Een dagkeuze is iets kleins buiten de Schijf van Vijf, waarvan je 3 tot 5 keer per dag iets kunt kiezen. Zoals een waterijsje. Een weekkeuze is groter. Deze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen.
Vitamines en mineralen
In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen.
Softijs is een type ijs, van melk of melkpoeder en water. Softijs heeft dezelfde samenstelling als roomijs, maar wordt minder koud gehouden. Er zit meer lucht in. Dit geeft de zachte en gladde textuur, met een mildere smaak dan ander ijs.
Daarnaast is de Split een ijsje gemaakt zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen en telt het ijsje 65 kilocalorieën per stuk. Kortom, een koude en verfrissende traktatie om lekker lang van te genieten. Het leven gaat steeds sneller, waardoor mensen meer behoefte hebben aan rust en leuke dingen.