Je badkuip verven is mogelijk met een lakverf, maar je bent achteraf nooit zeker van een 100% waterdichte verflaag en het gewenste resultaat.
Bad schilderen
Zorg eerst dat je bad helemaal gepoetst is: verwijder eventuele schimmel, kalkaanslag en stof. Zorg voor afplaktape om de metalen onderdelen (kraan, afvoerputje,...) te beschermen. Breng je verf aan met een roller en/of kwast en breng na enkele uren drogen een nieuwe verflaag aan.
Renoveren van badkuipen, douchebakken en wastafels
De Jaeger Acryl Badkuip en Tegellak betreft één complete set voor het behandelen van een oppervlak en is ideaal voor het verven van vloertegels.
Ben je van plan om de muur achter de spoelbak ook te verven, zorg er dan voor dat de verf die je gebruikt bestand is tegen water en vet. De muurverf die het makkelijkst te reinigen is Sikkens Alpha Rezisto Mat, deze verf is: Extreem vlekafstotend.
Wil je jouw stalen douchebak in een andere kleur? Dan is er goed nieuws: je kunt een stalen douchebak in de kleur verven die je wilt. Let op: het is wel een lastig klusje. Voor het verven van een geëmailleerde douchebak heb je speciale emaille verf of -lak nodig.
Verf daarom je badkamer met vochtbestendige kwaliteitsverf of een muurverf met hoge zijdeglans. Ze nemen weinig vocht op en zijn beter bestand tegen schimmelontwikkeling. Enkele tips om schimmels te voorkomen: Zorg voor voldoende ventilatie na een bad of douche.
Vooral in de badkamer is een voorstrijk of primer een onmisbare stap in het schilderwerk, omdat badkamers erg vochtige ruimtes zijn. Ideaal is een watergedragen voorstrijkmiddel, zoals het Alpha Aquafix voorstrijkmiddel van Sikkens.
Is je bad vrijstaand, dan moet je even weten of hij van acryl, email of metaal is voor je hem schildert. Wastafels zijn meestal van keramiek. Maar met de juiste primer hecht bijna elke lak aan de verschillende oppervlakken - zelfs als je je keramische wastafel wilt verven.
Gezien verf chemisch afval is, betekent het concreet dat wanneer je verf door de gootsteen of wc spoelt je een aardig chemisch goedje in het riool dumpt. Acrylverf mag je daarom niet in grote hoeveelheden door de gootsteen spoelen. Daarnaast kunnen verfresten je afvoerleidingen verstoppen.
Omdat RVS zo glad is kan verf niet goed hechten. Daarom moet je vooraf het materiaal opruwen, met bijvoorbeeld een schuurpapiertje. Daarnaast adviseren we bij RVS altijd te kiezen voor spuiten, want met een roller of kwast krijg je een zichtbare structuur in de verf.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Acrylverf is een verf op waterbasis (ook wel 'watergedragen verf') die duurzaam en kras- en slijtvast is. De verf heeft weinig geur en droogt snel en is daarom heel geschikt voor gebruik binnen. Muurverf is meestal ook een watergedragen verf.
Je kunt kunststof eenvoudig een make over geven en schilderen in welke kleur je maar wilt. Speciale verf voor kunststof kozijnen is niet nodig, je kunt gewoon elke lak gebruiken voor deze klus. In welke kleur je maar wilt. Maar niet zonder het kunststof eerst te behandelen met een primer of grondverf.
Een waterdichte verf is cruciaal voor het schilderen van je badkamer. Kies daarom zijdeglans of hoogglans verf voor het schilderen van de muren. Hoe hoger de glansgraad, hoe beter de verf bestand is tegen een vochtig klimaat. Zijdeglans verf is wel minder fel dan hoogglans verf.
Grondverf (ook wel primer genoemd) vormt het hechtingslaagje tussen de ondergrond en de afwerklaag. Grondverf dient dus als een goede ondergrond voor de rest van het schilderwerk. Grondverf is belangrijk wanneer u nieuw hout gaat schilderen. Een aflak zou zonder grondverf te snel in het hout trekken.
Wanneer je een muur gaat schilderen is het belangrijk dat je altijd 'nat in nat' werkt. Dit betekent dat je verder werkt vanuit de baan die je als eerst hebt aangebracht. Begin dus niet aan de ene kant van de muur om vervolgens verder te gaan aan de andere kant. Zo voorkom je strepen en aanzet vorming.
Acrylverf is niet uitwasbaar wanneer je het zo in de wasmachine gooit. Het is aan te raden om speciale aandacht te geven aan de vlek. Persoonlijk verwijder ik acrylverf vlekken uit mijn kleding door de vlek nat te maken met water. Dan pak ik een beetje groene zeep (of handzeep) en wrijf ik deze zachtjes in de vlek.
Zeker latex is toch op waterbasis, kan dat dan niet gewoon bij het restafval? Kort en goed; nee. Alle verf die nog nat en vloeibaar is, is klein chemisch afval (KCA).
Wil je acrylverf verdunnen? Dat doe je gewoon met water of met een speciale verdunner. Je hoeft geen gebruik te maken van terpentine, omdat je dit gebruikt bij alkydverf. Het is een ander type samenstelling, waardoor je met water niet voor de verdunning zou kunnen zorgen.
Elke spaanplaat kun je verven. Zo kun je een groene spaanplaat verven om deze van een andere kleur te voorzien, maar ook een geplastificeerde spaanplaat verven behoort tot de mogelijkheden. Het type spaanplaat dat je wilt gaan schilderen bepaalt de aanpak.
Een eenvoudige manier om je badkamer een frisse en vernieuwde uitstraling te geven, is door je badkamermeubel te verven. Het schilderen van je badkamermeubel is een budgetvriendelijke en creatieve oplossing om een verouderd of saai meubelstuk nieuw leven in te blazen.
Je kan emaille verf als een soort grondlak gebruiken en vervolgens met een acrylverf aflakken. Vooral bij het bad verven met emaille verf en het aflakken is het belangrijk dat alles goed dekkend geschilderd is zodat water niet onder de verflaag kan gaan zitten. Daarom kan je het beste twee keer aflakken.
Elke latex, beits of acryl hout verf op waterbasis is zonder probleem waterafstotend en waterdicht te maken.
Schimmelbestendige verf is de meest gebruikte verf voor de muren van je badkamer. Het gedeelte waar geen tegels zitten is extreem gevoelig voor schimmels doordat badkamers veel met vocht te maken hebben. Naast ventilatie kun je kiezen voor een speciale badkamerverf.
EPODEX acryllakken zijn lakken op basis van kunststofdispersie. Ze zijn verdunbaar met water, maar waterdicht, eenmaal uitgehard.