Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak. Gekleurd papier of papier met opdruk hoort bij het restafval. Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren.
Wanneer je een fles vol hebt, kun je deze inleveren. Wanneer je oud vet inlevert, kan het gerecycled worden tot biobrandstof. Daartoe bestaan inzamelpunten, inmiddels zo'n 3000 door het hele land. De speciale kliko's vind je bij de milieustraat, maar ook bij supermarkten, sportverenigingen of kinderboerderijen.
Gebruikt frituurvet kun je terug doen in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Ook bakolie of restjes jus mogen hierbij. De afgesloten verpakking kun je inleveren bij het dichtstbijzijnde afvalbrengstation. Bij sommige supermarkten kun je ook oud frituurvet inleveren.
,,Ook avocado-olie is heel goed om te koken. Arachideolie, ghee en frituurolie kun je gebruiken om te frituren”, aldus Joshi. Voor het garneren van gerechten en voor sausjes adviseert ze extra vierge olijfolie of sesamolie.
“Door te frituren behoudt vis minder van zijn eigen vetzuren; die lossen op in het vet. zelfgebakken kabeljauw of een lekkerbek uit de oven of airfryer is daarom veel gezonder dan hetzelfde product uit de frituur.”
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat.
Uw afgedankte vet is geld waard, namelijk € 0,25 per liter. Ga derhalve op zoek naar de hoogste bieder. U bent wel 19% btw verschuldigd over die ' omzet'. Bekijk bij kleinere vergoedingen of het mogelijk is om uw vetvergoeding als korting op uw afvalverzamelfactuur te laten opnemen.
De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken en het kost heel veel geld om deze vetophopingen op te ruimen. Daarom roepen waterschappen iedereen op hun frituurvet niet door het riool te spoelen, maar te recyclen.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Kijk eerst of je de olie of het vet opnieuw kan gebruiken
meteen weg te mieteren. Het is raadzaam om een lege (andere) oliefles te bewaren, de vloeibare olie helemaal af te laten koelen en het door een zeefje en een trechter de lege fles in te gieten. Zo kan je het prima nog een keer gebruiken om te frituren.
Wil je groentesoep of pastasaus weggooien? Gebruik dan een zeef om de etensresten uit de soep te halen. Het vloeibare gedeelte spoel je dan weg en de rest gooi je in de prullenbak. Koffiedik en theebladeren gooi je ook in de afvalbak.
We ondersteunen onze winkels actief bij het mogelijk maken van inzameling van frituurvet. We hebben dit vergemakkelijkt door de ontwikkeling van een standaardunit voor inzameling. Deze past in de inzamelstraat bij de winkels.
Reacties. Hoewel zonnebloemolie technisch gezien niet verloopt, wordt ze wel ranzig na verloop van tijd. Hoe lang dat is, hangt af van hoe de olie bewaard wordt Als je zonnebloemolie op een koele, donkere plaats bewaart, is ze ongeveer zes maanden houdbaar voor ze ranzig wordt.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
BARNEVELD In de supermarkten zijn sinds eind vorige week gaten ontstaan in de schappen zonnebloemolie en frituurvet. Door de oorlog in Oekraïne is de levering van deze producten gestagneerd. In sommige winkels gaan flessen olie en vet daarom op rantsoen.
Heeft u frituurvet of bakolie gebruikt? U kunt dit inleveren bij de Milieustraat Albion en Hoolstraat, de Mobiele Recyclestraat en bij deelnemende scholen of verenigingen.
De fles of het melkpak met het oude vet kan in de gele minicontainer bij het inzamelpunt bij diverse supermarkten. Ook kunt u oud frituurvet of -olie inleveren bij de afvalbrengstations. Van het oude frituurvet en -olie wordt biobrandstof gemaakt.
Gooi gewoon nooit olie, boter of andere vettigheid in je gootsteen. Veeg restjes in de pan af met keukenpapier en gooi het in de prullenbak. Vang frituurvet en grote hoeveelheden olie op in een fles, bak of zak. Deze gooi je uiteindelijk ook bij het grofvuil.
Om te beginnen giet u kokend water door de afvoer van uw gootsteen. Gooi er vervolgens eerst een kop soda achteraan en vervolgens een kop azijn. Het middeltje gaat bruisen en schuimen, waardoor u de verstopping kunt verhelpen.
Producten als jus, frituurvet of overgebleven vet uit een pan mogen nooit door de wc of gootsteen worden gespoeld. Vet of olie kan zich afzetten tegen de wanden van het riool en zo een verstopping veroorzaken. Ook vaste voedselresten kunnen verstoppingen veroorzaken.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Pas op met het verhitten van olie
Deze worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Bak, braad, wok of frituur bij voorkeur in gewone (goedkope) olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie. Lijnzaadolie en extra vierge olijfolie kun je beter niet verhitten.
Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken. Volgens onderzoekers kan geoxideerde zonnebloemolie op de lange termijn leiden tot neurodegeneratieve ziekten. Geraffineerde zonnebloemolie bevat naast omega 6 geen micronutriënten, waardoor het lege calorieën zijn.