Haal je de dode bloemen eruit, dan gaan de energie en de voedingsstoffen naar de rest van de plant.Daardoor zal je plant langer doorbloeien. Dit wordt ook wel het schonen van de planten genoemd. Wacht niet te lang met uitgebloeide bloemen uit je plant halen; doe het zo snel mogelijk als de bloemblaadjes verdord zijn.
Uitgebloeide bloemen verwijderen: Zo doe je dat
Snoei net boven het eerste gezonde blad onder de uitgebloeide bloem en verwijder deze. Gebruik hiervoor een snoeischaar of een scherp mes. Wacht niet te lang, het is vaak beter om de bloem te verwijderen als deze nog niet helemaal is uitgebloeid.
Je kan de natuur haar gang laten gaan en dit laten staan, maar als je wilt mag je de planten nu ook weghalen. Het oog wil immers ook wat. Je kan een veld maaien en het maaisel afvoeren, in de border kan je zelf de dode planten wegknippen. Let er op dat de planten de tijd gehad hebben om zaden te maken.
Zodra de bloembollen in de huiskamer uitgebloeid zijn, kunnen ze op een beschutte plaats buiten gezet worden. Laat ze daar maar rustig afsterven en verwijder alleen de zaaddozen. Zorg wel dat ze niet te nat staan.
Bewaar de bloembollen in een kistje, eierdoos of een kartonnen doos. In een kartonnen doos leg je de bollen laag voor laag met daartussen steeds een laag kranten. De meeste bloembollen kun je goed bewaren bij een gemiddelde kamertemperatuur van rond de 18-21 ºC.
Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.
Als regel geldt dat gecultiveerde soorten, waaronder de meeste tulpen en hyacinten, na het afsterven van het loof het beste uit de tuin kunnen worden gehaald. Hang ze op een droge plek in de schuur. Begin oktober kunnen de bollen weer terug in de tuin. Plaats ze dan op een andere plek dan waar ze stonden.
Wanneer je al je bollen in de doos hebt gelegd, kun je deze het beste koel, droog en donker bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije garage, kelder of bijkeuken. Je kunt dus ieder jaar genieten van dezelfde bloembollen, zolang je de bloembollen met zorg bewaart!
Het is het beste om het dode plantmateriaal in de winter te laten liggen. Insecten gebruiken de holle stengels van planten om in te overwinteren – en ook muizen en egels houden ervan. Het is dus goed voor de dieren om niet al te netjes te zijn!
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Bloemenweide onderhouden
Heb je hele voedingsrijke grond, dan moet je drie keer per jaar maaien. Zit je op hele schrale grond, dan kan het met slechts één keer maaien per jaar. Nóg beter is het om in etappes te maaien, dus niet alles tegelijk.
Zodra tulpen uitgebloeid zijn, haal je de bloemkoppen er af. Zo gaat alle energie van de plant naar de bol en zal deze groeien en nieuwe babybolletjes aanmaken voor het volgende jaar. Als je de bloemen laat uitbloeien zal deze zaaddozen gaan maken, dit kost veel energie en gaat ten koste van de groei van de bol.
Ben je even de snoeiregels kwijt, knip je plant dan meteen na de bloei, dan zit je bijna altijd goed. Twijfel je nog, snoei dan niet, een jaar overslaan is geen probleem. Snoei altijd een stukje (1 à 2 cm) boven een blad of knop, daaruit groeit dan een nieuwe tak of bloem. Snoei niet als het hard vriest.
Uitgebloeide bollen in potten
Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium 'Globemaster', staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.
Bloembollen zijn levende planten, geen zaad, waardoor ze uitdrogen als je te lang wacht. Maak de bloembollen eerst koud in de koelkast voor gebruik binnen als gebroeide bollen.
Tulpen vermeerderen
Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'. Je kunt ze gewoon laten drogen met de grotere bloembollen voor de komende plantperiode in het najaar.
TULIPA - langstelige tulp
Mits op de juiste plek geplant (voedzaam en zonnig) komen deze soorten ieder jaar terug. - Plant de tulpen op een zonnige warme plek. Ook zomers hebben tulpen warmte nodig voor de ontwikkeling van de bloemknop voor het volgende jaar.
Wanneer bloembollen planten? Bollen worden geplant in de bollenplanttijd. Voor voorjaarsbloeiende bollen is dit september t/m half december. In de regel geldt dat hoe eerder ze geplant worden, hoe beter de bol aan zal slaan!
Soms wel 2 of 3 bij iedere bol maar vaak zijn het er minder. Deze kleine bolletjes mik ik altijd weg, ze zullen zeker geen bloem geven volgend jaar. U moet er vaak zelfs 2 jaar op passen voor ze weer groot genoeg zijn om te bloeien. Het kan ook gebeuren dat u alleen maar kleine bolletjes vindt in de oude tulpenbol.
Muizen, ratten en andere 'knaagdieren' zijn gek op bollen. Het zijn voor hun de beste snoepjes uit de winkel. Al je bollen in een pot houd moet je altijd erg voorzichtig zijn.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn: de bollen zijn te lang bewaard, de bollen zijn in een te vochtige omgeving bewaard, de bollen zijn in een te warme omgeving bewaard, de bollen zijn niet op tijd geplant, de bollen zijn niet goed verzorgd etc.