Theeblaadjes hergebruiken
In de keuken: Een theezakje kan je opnieuw gebruiken in de pan met rijst of pasta. Het zorgt voor een extra smaakje aan je maaltijd. Zonnebrand: Koude thee of gekoelde gebruikte theezakjes verzachten de pijn bij kleine brandwonden of verbranding door de zon.
Waarschijnlijk is een van de makkelijkste manieren om je oude theebladeren te recyclen, ze te composteren of te gebruiken als meststof . Voeg ze direct toe aan je composthoop, meng ze met aarde voordat je ze plant, of strooi de voedingsrijke theebladeren direct op je bloembedden.
Je laat je gebruikte theebladeren gewoon drogen in de zon of op een droge plek totdat ze helemaal droog zijn , en dan kun je ze gebruiken voor allerlei dingen, zoals plantenvoeding of badzakjes! Omdat we mensen altijd proberen te stimuleren om te recyclen, willen we graag onze favoriete toepassingen voor je gezette theebladeren met je delen.
Gooi je oude theezakjes of losse thee niet weg. Zo kun je natte theezakjes gebruiken voor huidverzorging. Het helpt bijvoorbeeld tegen huidirritaties of het verminderen van wallen. Ook kun je er een lekker voetenbad mee maken.
Planten bemesten
Door de tannine (wat voor de bittere smaak zorgt) en antioxidanten in theebladeren, zijn ze een uitstekende meststof. Ze stimuleren de groei van planten. Als het theezakje van biologisch afbreekbaar materiaal is, kun je het in zijn geheel op of in de grond leggen.
Als u ontdekt dat de MBD van uw thee is verlopen, aarzel dan niet om het te consumeren. Als de smaak echter te veel is veranderd, volgen hier enkele ideeën om het toch te gebruiken: - Verbrand de theeblaadjes in een pan om Hojicha te maken . - Verbrand de theeblaadjes op een Cha Koro om uw kamer te parfumeren. - Voeg thee toe aan een bad voor een ontspannende ervaring.
De meeste loodgieters zijn het erover eens dat niets meer verstoppingen kan veroorzaken dan koffiedik, theebladeren en eierschalen . De kleine deeltjes van deze drie items hechten zich graag aan de binnenkant van de leidingen, waardoor de waterstroom vertraagt en uiteindelijk de leidingen verstopt raken en het systeem verstopt raakt.
Het is bekend dat theebladeren de capaciteit van de grond om vocht te absorberen en vast te houden verbeteren , daarom begraven veel professionele tuinders theebladeren rond de wortels van hun planten. Wanneer uw planten meer water kunnen vasthouden, betekent dit dat u zich geen zorgen hoeft te maken over het regelmatig water geven.
Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten. Of makkelijker: hang een gebruikt theezakje in een gieter.
De houdbaarheidsdatum van thee heeft voornamelijk te maken met een garantie voor de smaak. Wanneer thee over datum is hoef je je geen zorgen te maken dat je het niet meer kunt gebruiken. Er zijn heel veel producten die je na het verstrijken van de houdbaarheid niet meer kunt gebruiken, maar bij thee geldt dit niet.
Golden Moon Tea's officiële standpunt is dat thee 3 uur nadat het is getrokken weggegooid moet worden. Dit betekent dat zodra uw natte theebladeren aan water zijn blootgesteld, u maximaal 3 uur de tijd hebt om die theebladeren te gebruiken voordat u ze weggooit.
Iedereen kent wel iemand die z'n theezakje 2 keer (of zelfs meer) gebruikt. Misschien doe je het wel zelf. Gelukkig hebben we goed nieuws: het is geen enkel probleem om je theezakje te hergebruiken!
Gele thee. Gele thee wordt op een vergelijkende manier als groene thee verwerkt. Echter, in plaats van de theebladeren meteen te drogen worden ze echter in een vochtige omgeving licht verwarmd. Hierdoor beginnen de theebladeren licht te oxideren waardoor een gelige groenige gele kleur ontstaat.
Als voeding voor de tuin
De losse thee uit de zakjes bevatten namelijk gunstige stoffen als zuren en tannine. Hiervoor kunt u de inhoud bij uw planten in de volle grond, maar ook bij planten in potten leggen.
oxideren: Theeblad wordt door het plukken al licht beschadigd waardoor er enzymen vrijkomen.Deze enzymen versnellen de reactie welke zuurstof heeft met de ook vrijgekomen polyphenolen. Door een chemische reactie ontstaat de typische theesmaak.
De tuin begint vol te raken met bladeren en in eerste instantie denk je, opruimen al die bladeren, prima om te doen echter zijn de bladeren ook heel waardevol. De bladeren dienen als een natuurlijke compost en wij raden dan ook altijd aan deze te gebruiken op de composthoop in bijvoorbeeld een compostvat.
Er zijn geen andere acties die u hoeft te ondernemen, aangezien de wormen die koffiecompost afbreken ook de theebladeren en andere materialen afbreken. Thee kan worden toegevoegd aan een composthoop in de keuken, een compostvat in de tuin, een stapel in uw tuin of ergens anders waar u al koffiedik composteert .
Voordelen van het hergebruiken van uw gezette theebladeren
Er zijn veel voordelen aan het hergebruiken van uw geweekte bladeren. Ze voegen niet alleen stikstof toe aan de grond, waardoor koolstofrijke materialen die er mogelijk al in zitten, in evenwicht worden gebracht, ze dragen ook bij aan de grondstructuur en verbeteren de drainage .
Etensresten, koffiedik, theeblaadjes
Als u etensresten of etensresten hebt die u wilt weggooien, gooi ze dan weg in plaats van ze door het toilet of de afvoer te spoelen . Zorg altijd voor een zeef in uw gootsteen om ervoor te zorgen dat er geen etensresten in de afvoer terechtkomen.
Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Om de bladeren te drogen in de zon, spreidt u ze uit op een bord of bakplaat bekleed met een papieren handdoek en laat u ze grondig drogen . Een snellere methode is om de oven te gebruiken. Spreid de bladeren uit op een bakplaat en plaats ze in een lage oven, niet hoger dan 200°F. Roer ze regelmatig om gelijkmatig drogen te garanderen.
De houdbaarheid van thee kan variëren, afhankelijk van het type thee en hoe het wordt bewaard. Over het algemeen kunnen de meeste theesoorten 6 maanden tot een jaar meegaan als ze goed worden bewaard . Sommige theesoorten, zoals pu-erh en oude witte thee, kunnen echter meerdere jaren meegaan en zelfs beter worden met de leeftijd.
Theebladeren eten is gezond
De theeplant voorziet zijn blaadjes namelijk van voedingsstoffen die jouw mentale en lichamelijke vitaliteit ondersteunen. Ook als je het theeblad eet, zal je lijf deze stoffen opnemen en er de nodige voordelen uithalen. Ieder stofje heeft zijn eigen gezonde werking.
Oude thee kan gewoon minder smaakvol en vers zijn dan nieuwe thee, en zal een zwakkere kop zetten met een muffe smaak. In die zin heeft thee niet echt een "houdbaarheidsdatum" waarna het onveilig is om te drinken . Echter, als thee niet goed wordt bewaard, kan het sneller muf of saai worden.