Bij de verkoop van een eenmanszaak, een maatschap, een vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap ben je inkomstenbelasting verschuldigd tegen het tarief van box 1 (maximaal 52 procent). Bij een besloten vennootschap betaalt u inkomstenbelasting tegen het tarief van box 2 (26,25 procent).
De winst kan worden gebruikt voor het doen van investeringen of worden uitgekeerd aan de eigenaren van het bedrijf. Bij een eenmanszaak waarbij de ondernemer geen loon ontvangt is de winst tevens het inkomen van de eigenaar. Wanneer het financiële resultaat van het bedrijf negatief is spreken we van een verlies.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van vuistregels
In de praktijk van het midden- en kleinbedrijf wordt het gebruik van vuistregels (ook wel multiples genoemd) veel toegepast om de waarde van een onderneming te bepalen. Het gaat daarbij om formules als: 5 x de nettowinst. 0,75-1,5 x de jaaromzet.
Als jouw bedrijf een gezonde winst maakt, kan het daarom raadzaam zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te overwegen, of je huidige aov te upgraden. Zo hoef je je levensstandaard niet (al te veel) te verlagen als je niet meer kunt werken.
Als je geld overhebt in je BV kun je dit uitkeren aan privé via een dividenduitkering. Vervolgens kun je met dit geld in privé sparen of beleggen. Privé betaal je belasting over de hoogte van je vermogen. Hierbij gaat de belastingdienst uit van een fictief rendement.
Bij bedrijfsbeëindiging betaal je inkomstenbelasting over het verschil tussen de werkelijke waarde en de boekwaarde van deze bezittingen. Fiscale reserves zijn als het ware tegemoetkomingen om fiscaalvriendelijk geld opzij te zetten voor bepaalde toekomstige uitgaven.
Een eenmanszaak is geen rechtspersoon
Jij bent zelf je eenmanszaak. De eenmanszaak kan niet los gezien worden van jou. In die zin zou je kunnen zeggen dat de eenmanszaak juridisch niet eens bestaat. Maar ja, je gaat natuurlijk niet jezelf verkopen en overdragen.
U kunt een handelsnaam alleen verkopen door overdracht van het bedrijf dat de handelsnaam voert. Strikt genomen hoeft de overdracht niet schriftelijk te gebeuren. Dat is echter wel aan te raden. Hetzelfde geldt voor de toestemming om een handelsnaam te gebruiken (een licentie).
Als uw opvolger een bedrag voor goodwill betaalt, dan ziet de Belastingdienst dit bedrag als een onderdeel van de stakingswinst. Hierover moet u belasting betalen. De koper kan de goodwill afschrijven van de brutowinst waardoor die laag blijft.
Vervelend! Doordat er bij verkoop van een bedrijfsmiddel een boekwinst wordt behaald, zal de fiscus maximaal 25% vennootschapsbelasting of zelfs maximaal 52% inkomstenbelasting willen heffen, afhankelijk van de rechtsvorm van het bedrijf.
Je kunt op verschillende manieren de winst verlagen: Door het opvoeren van reserves, zoals de herinvesteringsreserve, de kostenegalisatiereserve en voor ondernemers in de inkomstenbelasting de oudedagsreserve.
Je kan zoveel verdienen als je wil met je zelfstandige activiteiten. Je sociale bijdragen zullen wel aangepast worden aan je inkomsten. Dus hoe meer je verdient, hoe meer sociale bijdragen je zal betalen – al ligt de bovengrens van je sociale bijdragen wel vast op 4.475,48 euro per kwartaal.
Als je vennootschap winsten heeft geboekt, kan de aandeelhoudersvergadering een dividend uitkeren. Dat is een deel van de winst, waarop je 30% roerende voorheffing betaalt. Kleine vennootschappen kunnen dividenden op VVPR-bis kapitaal uitkeren, waarop slechts 15% roerende voorheffing moet betaald worden.
Wettelijk gezien ben je volledig vrij om te bepalen hoeveel loon je jezelf uitkeert. Natuurlijk moet je wel over de middelen beschikken. Je loon zal ook belast worden volgens de principes van de personenbelasting, de overige winst in je vennootschap wordt belast volgens de principes van de vennootschapsbelasting.
Je moet de btw-administratie binnen de maand na de stopzetting van je activiteiten op de hoogte brengen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Ook voor de schrapping van je btw-nummer kan je een beroep doen op Liantis ondernemingsloket. Het stopzetten van je btw-nummer kost 37,00 euro, exclusief btw.
Om met uw bv te stoppen moet u deze laten ontbinden. Geef de ontbinding van uw bv door aan KVK via het formulier 'Ontbinding, vennootschap, rechtspersoon of maatschap' (pdf) . Dit wordt ook wel liquideren genoemd. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders neemt hier een formeel besluit over.