Klachten die kunnen optreden door te veel cafeïne zijn: rusteloosheid, stress, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Het kan ook voor slaapproblemen zorgen. Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren.
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.
Teveel cafeïne is niet gezond
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Oordeel: koffie is gezond, mits je het op de juiste manier klaarmaakt. Uit onderzoek blijkt dat een aantal kopjes koffie per dag kan zorgen voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes, minder beroertes en allerlei andere chronische ziektes. Ga je voor filterkoffie, dan zit je goed.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Mogelijke negatieve gezondheidseffecten van koffie
Dat komt doordat cafeïne de effecten van adenosine – een stof die zorgt dat je je moe voelt – blokkeert. Tegelijkertijd activeert cafeïne de afgifte van adrenaline, het hormoon dat geassocieerd wordt met energieverhoging (28).
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Voor mensen die vaak gestresst zijn, is het niet aan te raden om veel koffie te drinken. De onrust zal alleen maar toenemen. Ook mensen die regelmatig met paniekaanvallen te kampen hebben, kunnen de koffie beter laten staan. Het bevorderd namelijk de eerder beschreven rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen enz.
Koffie helpt je om sneller spier op te bouwen
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Maar koffie drinken om wakker te worden is helemaal niet zo'n goed idee. Dat komt omdat je 's ochtends veel cortisol in je lichaam hebt. Cortisol is een stresshormoon. Het zorgt er onder andere voor dat je biologische klok werkt, dus dat je wakker wordt in de morgen.
Zo zorgt koffie er onder andere voor dat je minder spierpijn hebt, betere resultaten boekt en spiermassa behoudt. En ook voor degenen die zich meer met balsporten bezig houden, is koffie heel gunstig. Het verbetert namelijk de motorische vaardigheden, niet geheel onbelangrijk op bijvoorbeeld het voetbalveld.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Als je veel koffie drinkt, wordt er dus meer vet opgeslagen dat je lichaam niet kan verbranden. Dit komt doordat de cafeïne ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt en je lichaam glucose – oftewel suiker – aanmaakt.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Onderzoek: koffie past in een gezonde leefstijl
Deze studie, de grootste naar dit onderwerp, liet zien dat het dagelijks nuttigen van 2 tot 3 kopjes koffie, het risico op hartaandoeningen, beroertes, gevaarlijke hartritmestoornissen en het overlijden aan hartaandoeningen, met 10% tot 15% verminderde.
Alle volkswijsheid ten spijt, koffie heeft geen invloed op de dronken of nuchtere toestand. Het alcoholpercentage in het lichaam blijft na het koffiedrinken hetzelfde. Men blijft dus even dronken of nuchter als daarvoor.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Uit onderzoek blijkt dat koffie wel degelijk goed voor je gezondheid is vanwege de cafeïne en antioxidanten die er in zitten. Cafeïne heeft een oppeppend effect, en antioxidanten versterken het immuunsysteem en bestrijden ontstekingen.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Cafeïne in koffie blokkeert bepaalde receptoren in de hersencellen. Dat kan leiden tot angst en overgevoeligheid voor pijn, zo blijkt uit een studie van de universiteit van Barcelona. Cafeïne blokkeert de zogenoemde A1 en A2a adenosine receptoren. Door opname van adenosine in de zenuwcel ontstaat slaap.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.