Mueslirepen, chips, nootjes, fruit, snoep, koekjes; het mag allemaal mee in je handbagage. Je mag zelfs een 1-minute noodles meenemen zodat je met heet water in het vliegtuig lekker je eigen soepje kan maken. Eten dat echt sterk ruikt kan wel geweigerd worden.
De meeste vaste etenswaren mag je meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Denk hierbij aan belegde broodjes, salades, groente en fruit, vlees, snoep, koekjes, nootjes, snacks, taart. Als jij een huisgemaakte appeltaart mee wil nemen aan boord, mag dat gewoon!
Maar opgelet: je mag niet alle etenswaren meenemen. Voor de meeste vliegmaatschappijen geldt de regel dat alles wat kneedbaar is (choco, pindakaas, zachte kaas …), niet meegenomen mag worden. Een boterhammetje met kaas, snoep of fruit mag je wel gewoon meenemen op het vliegtuig.
Je kunt eten zowel in de handbagage als in de ruimbagage meenemen. Vergeet niet dat de producten in een niet-aangebroken commerciële merkverpakking moeten zitten. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan niet toe dat er verse producten worden meegenomen die niet lang houdbaar zijn, vooral op langeafstandsvluchten.
Mag je snoep meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag! Je mag gewoon je eigen snoep meenemen in het vliegtuig. Doe dus vooraf gewoon inkopen in de Albert Heijn of andere supermarkt, voor jezelf of voor de persoon waarnaar je toe gaat, en stop de snoep in je handbagage of ingecheckte bagage.
Komt u uit een land buiten de EU? Dan mag u geen vlees en zuivel meenemen. Vis mag wel, maximaal 20 kilo. Neem nooit zomaar planten, groenten, fruit en bloemen mee naar Nederland.
Wat mag er mee als ruimbagage? Van security mag vrijwel alles mee in je ruimbagage, behalve als het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Check daarom eerst deze lijst met verboden voorwerpen. Twijfel je of je een bepaald voorwerp in je ingecheckte koffer mag meenemen, neem dan contact met ons op.
Het internationale advies is om op luchthavens en in het vliegtuig een mondkapje te dragen. Dit geldt zowel voor passagiers als bemanning. Luchtvaartmaatschappijen nemen maatregelen om het risico op besmetting tijdens de vlucht te beperken. Vliegtuigen worden na elke vlucht ontsmet.
Tandpasta bijvoorbeeld vloeit niet onder zijn eigen gewicht op de tandenborstel; het is een vaste stof. Echter, als je genoeg druk uitoefent, stroomt het als een vloeistof uit de tube.
Vloeistoffen zoals drank, tandpasta, cosmetische crèmes of gels mogen alleen met uw handbagage mee in een transparante plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De verpakkingen mogen niet groter zijn dan 100 ml. Grotere verpakkingen moeten met de ingecheckte bagage in het laadruim mee.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
Binnen de EU mag je ook gewoon vleeswaren en kazen meenemen in de handbagage. De enige beperking is dus de vloeistoffen regel, en deze kan best verwarrend zijn. Een reep chocola of een broodje met chocoladepasta zijn gewoon toegestaan, maar een pot chocoladepasta mag dan weer niet.
In je handbagage mag je geen vloeibare of gel-achtige voedselproducten meenemen. Dit mag alleen als alle vloeistoffen die je mee wilt nemen in verpakkingen van maximaal 100 ml zitten EN deze verpakkingen allemaal in 1 doorzichtig zakje van maximaal 1 liter groot passen.
Eten en drinken op vluchten binnen Europa
Airlines die ook op Europese vluchten gratis eten en drinken aanbieden, maken in de meeste gevallen een scheiding tussen korte vluchten (veelal minder dan 2 uur) en lange vluchten. Op korte vluchten wordt een snack aangeboden, op langere vluchten een maaltijd.
Zelfs niet-alcoholische dranken kunnen passagiers een behoorlijke financiële kater bezorgen. De prijs voor een klein flesje sinaasappelsap (250 ml) is gemiddeld € 0,68 in de supermarkt, maar aan boord betaal je voor hetzelfde flesje tot wel vijf keer meer, namelijk € 3,50.
Vloeistoffen en gels
Verpakkingen van maximum 100 ml in een doorzichtig hersluitbaar plastic zakje met een totale inhoud van maximaal 1 liter. Vloeistoffen die je kocht in de winkels op de luchthaven. De gekochte vloeistoffen worden verpakt in een speciale verzegelde zak. Die mag je pas openen op je bestemming.
Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Ook deodorant mag mee in de handbagage, mits de verpakking niet groter is dan 100 ml. Heb je meer nodig? Dan kun je het beste na de douane een busje deo aanschaffen.
Mogen scheermessen in de handbagage? Wel: Scheermessen van Gillette of Wilkinson en safety razors mogen gewoon in de handbagage. Tip: Neem je ook koffers mee in het vliegtuig is het altijd aan te raden deze toch in de koffer te vervoeren.
"Vliegen is absoluut niet gevaarlijk. Er gebeuren weinig ongelukken. Bij wijze van spreken ben je in het vliegtuig zelf veiliger dan op de weg er naartoe." Veel mensen met vliegangst vinden het volgens de angstcoach een eng idee dat zij door de lucht vliegen en daar de controle kwijt zijn.
Het grootste risico van verkoudheid bij vliegen is dat de Buis van Eustachius, de buis die tussen oor en neus loopt, niet goed functioneert. Waardoor u oorpijn krijgt bij stijgen en bij dalen. Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels.
Check of u in het vliegtuig een mondkapje moet dragen. Op uw bestemming kunnen er ook coronaregels zijn. Zoals het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer. Of het laten zien van een coronatoegangsbewijs in de horeca.
Helaas bestaat er geen nationale of internationale regeling voor het gewicht aan koffers en ruimbagage dat je mag meenemen. De enige beperking die is ingesteld is dat bagage maximaal 32 kilo mag wegen.
In de accu van een powerbank zit het brandbare materiaal lithium. Lithium is een brand- en explosiegevaarlijke stof. Het is vaak maar een hele kleine hoeveelheid, maar toch is dit risicovol. Mocht een accu om een of andere reden oververhit raken, kan dit zorgen voor kortsluiting in de batterij met brand als gevolg.
Pak eerst je gebruikelijke spullen in, zoals kleding, schoon ondergoed en je tandenborstel. En laat alle vloeistoffen nog even uit je tas. Want check eerst of alle crèmes, gels, tandpasta, shampoo, deodorant, etc. die je mee wilt nemen in een verpakking zitten van maximaal 100 ml.