Daarmee gaat het restafval omlaag van ongeveer 250 kilo per inwoner per jaar in 2014, naar 100 kilo in 2020. Nu gooit elke Nederlander per week 4 kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg.
In Nederland produceren we jaarlijks bijna 490 kilo afval per persoon. Rond de 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Papier en glas staan aan kop: daarvan brengen we meer dan 75 procent naar de papierbak of glasbak. Van het gft wordt 65 procent gescheiden, plastic verpakkingen en drinkpakken zijn in opmars.
(bron: Encarta Winkler Prins Encyclopedie) In Nederland wordt een mens gemiddeld ongeveer 75 jaar, dus deze mens zou ongeveer 75 jaar x 365 dagen x 150 gram = ruim 4100 kilo ! Een mens produceert gemiddeld tussen de 1 en 2 liter urine per dag.
Het soortelijk gewicht van restafval varieert per branche, maar ligt altijd rond de 100kg per m3. Voedingsmiddelenbedrijven hebben een hoger soortelijk gewicht, circa 125 kg/m3, door de zware vochthoudende etensresten.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Afval gescheiden inzamelen en recyclen is aantoonbaar veel beter voor het milieu dan alles bij elkaar inzamelen en verbranden. Afzonderlijk transport levert nauwelijks extra CO2-uitstoot op. En afvalverbranding levert weliswaar energie, maar zorgt per saldo voor extra CO2-uitstoot en verlies van grondstoffen.
Aannemende dat er net zo veel ongeinteresseerde vervuilers als milieubewuste mensen zijn en het midden evenredig is verdeeld, en de helft van de mensen een kat heeft en iets meer dan 2 keer per week de hele bak verschoont, kom je op gemiddeld ongeveer 33 + 26 = 59 zakken.
Uw container mag maximaal 70 kilo wegen. Containers die zwaarder zijn dan 70 kilo kunnen niet worden geleegd, omdat de liftarm van de vuilniswagen dit niet aan kan.
Is de container niet leeg, of te zwaar om te legen, dan wordt pas op de eerstvolgende inzameldag de groene container opnieuw geleegd. Bij teveel tuinafval adviseren we het afval in een vuilniszak te stoppen en deze dan later in de GFT-container te legen, of uw tuinafval naar een milieustraat te brengen.
In absolute termen per persoon was de afvalproductie het hoogste in Denemarken, Malta, Cyprus en Duitsland en het laagst in Hongarije, Polen, Tsjechië en Roemenië. Rijkere staten produceren over het algemeen meer afval per persoon, het toerisme bijvoorbeeld draagt bij aan hogere percentages in Cyprus en Malta.
Met bijna 1,5 kilo per dag bereiken we het hoogste aantal huishoudelijk afval in bijna 25 jaar.
We produceren met zijn allen ongelooflijke hoeveelheden afval, maar de Denen spannen de kroon met 751 kilo vuilnis per persoon per jaar. Ze worden op de voet gevolgd door de Amerikanen en de Zwitsers.
De tarieven hiervoor moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Het onderwerp staat op 4 november 2021 op de vergaderagenda. De voorgestelde tarieven op een rij. Waar het bij een meerpersoonshuishouden dus om een vast bedrag van 270 euro gaat, geldt voor een eenpersoonshuishouden een tarief van 195 euro.
Doorberekenen van kosten
De afvalbeheerkosten per huishouden waren in 2020 gemiddeld €273. Dit is 8,4% meer dan in 2019. Gemeenten berekenden een deel van de meer te maken kosten door aan hun inwoners. Niet elke gemeente rekent alle kosten door aan de particuliere huishouden.
Zit de container vol en kun je jouw afval niet meer kwijt? De politie adviseert om de afvalcentrale HVC te bellen of het afval mee terug naar huis te nemen. Afvaldumpingen mogen ook bij de politie gemeld worden.
Een lege afvalcontainer van 6 m3 weegt al snel meer dan 500 kilo. Grond weegt tussen de 1.600 en 2.000 kilo, afhankelijk van de vochtigheid. Als we een gemiddelde van 1.800 kilo per m3 nemen, dan is het gewicht van de container 6 x 1.800 + 500 = 11.300 kilo.
Is uw huishoudelijk afval of oud papier of dat van de hele straat nog niet opgehaald? Dan kunt u dat melden bij de gemeente.
Het gewicht van een volle restafvalzak mag niet groter zijn dan: 20 kg voor een grote huisvuilzak; 15 kg voor een kleine huisvuilzak.
Het maximaal toelaatbare gewicht van een vuilniszak voor de inzameling van huishoudelijk restafval bedraagt niet meer dan 10 kilogram per vuilniszak.
De meeste mensen zetten hun grijze container nu ook al 1 keer per 4 weken aan de weg. Heeft u een keer écht teveel restafval? Dan kunt u het tegen betaling kwijt in een ondergrondse container in de buurt.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.
PMD wordt afgevoerd naar een erkend sorteercentrum waar het gescheiden wordt in verschillende fracties. Dit gebeurt deels manueel en deels machinaal. De blauwe zak wordt eerst losgetrokken en uitgesorteerd, nadien wordt het plastic van het metaal en de drankkartons gescheiden.