Wanneer u geopereerd bent aan staar dan heeft u een controle-afspraak drie/vier weken na de operatie. Tijdens deze controle krijgt u van de assistent(e) of de oogarts een nieuw brilrecept mee. De opticien meet deze brilsterkte nog na voor u, ongeveer zes weken na de operatie.
Zonlicht en vuil kunnen de genezing verstoren na veel voorkomende correctieve oogprocedures zoals LASIK- en cataractoperaties. Net zoals u een pleister over een schram draagt om vuil en bacteriën buiten te houden, fungeert een zonnebril als een schild om een snel en soepel herstel na een oogoperatie te bevorderen.
Na de operatie mag u twee weken niet in uw oog wrijven. De pupil blijft één tot twee dagen vergroot, waardoor u nog niet scherp kunt zien en lichtgevoeliger bent. Het dragen van een zonnebril geeft dan rust.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter . Dit kunnen we gelukkig met een behandeling verhelpen.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
In het kort
De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. Na de operatie komt u nog een keer terug voor controle. 4 tot 6 weken na de operatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen.
Met de standaard lens wordt het zicht gecorrigeerd voor één afstand. Meestal is dit de verte afstand, waardoor mensen na de operatie veraf beter gaan zien zonder bril. Soms wordt er in overleg met de oogarts voor gekozen om de sterkte op min 2,5 uit te rekenen, zodat je goed nabij kan kijken zonder bril.
Het is belangrijk dat dit goed gebeurt om de kans op infecties en ontstekingen te minimaliseren. De verzorging van een geopereerd oog bestaat uit het druppelen van 2 soorten druppels gedurende 4 weken. Wanneer de druppels bijna op zijn, kunt u de kliniek bellen voor een herhaalrecept.
Als u binnen 4 weken na de operatie last heeft van 1 of meer van de onderstaande punten, moet u met spoed contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, 024 - 361 67 00. Buiten kantooruren en in het weekend: 024 - 361 41 87. Toenemende pijn en/of roodheid van het oog. Toenemend wazig zien.
De eerste week moet u 's nachts nog wel een plastic kapje dragen om uw oog te beschermen. Verder is het de eerste tijd goed om niet in het oog te wrijven, geen contactsporten te doen, niet te zwemmen en stoffige ruimten te vermijden. Onder de nazorg bij een staaroperatie valt ook het druppelen van het oog.
Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant. In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden. Recht in de zon kijken is nooit goed.
Tijd tussen twee staaroperaties
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn.
De meeste patiënten werden geopereerd met een gezichtsvermogen tussen de 15 en 50%. De meeste patiënten bereikten ná de operatie een hoog gezichtsvermogen tussen de 80-120% (details: zie hierna).
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
De eerste week na de operatie mag u geen auto besturen. Als u voldoende ziet met het andere oog geldt: twee dagen niet autorijden. Het brillenglas van het geopereerde oog klopt niet meer! Als dat u stoort, dan kunt u het glas door de opticien uit de bril laten halen.
Door opname in deze bloedvaatjes kunnen de oogdruppels in het bloed terecht komen en vervolgens overal in het lichaam, dus ook bijvoorbeeld in de longen, het hart of de hersenen. Oogdruppels kunnen een prikkelend gevoel in het oog geven, ze kunnen wazig zien veroorzaken.
Bij een deel van de mensen die een staaroperatie ondergaan kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De klachten die dan ontstaan, zijn vergelijkbaar met staarklachten, met name wazig, niet scherp zien. In zo'n situatie is er sprake van nastaar. Dit is overigens een veelvoorkomend verschijnsel.
Oorzaken van staar
Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel dat al vanaf 55 jaar kan ontstaan. Rond de 75 jaar heeft 70% van de mensen staar. Ouderdomsstaar is dan ook de meest voorkomende vorm van staar.
Alleen het deel van de uitgaven dat ziet op de behandeling wegens staar is aftrekbaar. De Belastingdienst accepteert in alle gevallen een aftrek van 50% van de totale kosten, tenzij belastingplichtige aannemelijk maakt dat in zijn geval een hoger percentage van toepassing is.
Sinds kort is het mogelijk om bij bij staar in één keer 2 ogen te laten behandelen. Is de tweezijdige (bilaterale) staaroperatie iets voor u? Anneke Jansen (adviseur Oogzorg bij de Oogvereniging) geeft advies. Eind 2021 is de behandelrichtlijn voor staar (cataract) vernieuwd.
De kunstlens kan ook ná de staaroperatie van positie veranderen of dan pas zichtbaar zijn. De lens kan enigszins verplaatst zijn waardoor die niet precies in de pupilopening zit. Dit wordt “kunstlens dislocatie / decentratie / subluxatie” genoemd.
In de standaardgevallen en afhankelijk van welk type lens is ingeplant, hebt u na de ingreep nog een bril nodig. Soms enkel een leesbril, soms enkel een bril om ver te zien, soms beide. Deze bril wordt bij de laatste controle na de operatie aangepast, als het geopereerde oog voldoende is gestabiliseerd.