Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Rauwe vis mag dan heerlijk zijn, maar het kan ook vervelende risico's met zich meebrengen. De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.
Grotere stukken sushi, zoals nigiri (veel rijst met een stuk vis), tellen zo'n 50 kcal. Stel je eet twee sushirolls, a 6 tot 8 stuks, dan komt het aantal calorieën al gauw neer op 600 kcal.
Een gemiddelde avondmaaltijd bevat zo'n 700 tot 1000 calorieën. Dat betekent dat je met 7 stukjes sushi al een heel diner op hebt qua calorieën. Maar je lichaam denkt daar anders over. Zo blijkt dat de meeste mensen in een all-you-can-eat sushirestaurant al gauw 2000 calorieën binnenkrijgen.
Als je ervoor kiest een complete sushi maaltijd te eten, voor bijvoorbeeld het avondeten en je bent met een grote groep, reken dan tussen de 12 en 18 stukjes per persoon. Tijdens de lunch mag er dus een lager aantal van 8 – 12 sushistukjes aangehouden worden.
Het is namelijk zo dat sushi best goed vult omdat er veel koolhydraten in sushi zitten. Het beste is daarom om 12 tot 18 stuks sushi per persoon te bestellen als volledige maaltijd.
Sushi wordt traditioneel niet met stokjes gegeten. Door sushi met schone handen voorzichtig op te pakken, tussen duim en middenvinger, verknoei je de perfecte vorm niet. Op deze manier toon je respect voor het vakmanschap van de chef.
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (50 gram) sushi, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Het woord sushi heeft een ietwat complexe betekenis. De term verwijst niet naar rauwe vis maar naar in azijn gemarineerde rijst. Sushi is de combinatie van die rijst met andere ingrediënten, waaronder (maar niet exclusief) vis. De gemarineerde rijst heet shari, rauwe vis heet sashimi.
Sushi in de koelkast zetten is dus geen goed idee. De smaken verliezen dan hun kracht en de nori (zeewier) verliest z'n stevigheid. Toch kun je onze vers bereide sushi maximaal een dag (24 uur) in de koelkast bewaren. De smaak- en textuur van de sushi blijft namelijk tot 24 uur behouden.
Ga je bij SushiPoint voor een gezonde keuze en dus voor sushi met een laag caloriegehalte, kies dan bijvoorbeeld voor tonijn (184 calorieën), avocado (140 calorieën) of zalm avocado (304 calorieën). Ook de sushi rolls met krab (317 calorieën) zijn relatief caloriearm.
Volgens Amerikaanse experten mag het avondmaal niet meer dan 450 tot 625 calorieën bevatten. Hierbij baseren ze zich op een dagelijks gemiddelde van 1.800 tot 2.300 calorieën bij vrouwen en 2.000 tot 2.500 bij mannen.
Gemiddeld bevat een restaurantmaaltijd 1300 kilocalorieën, ongeacht het land waar je die nuttigt. Bijna alle hoofdgerechten die men onderzocht bevatten minimaal 600 kcal en soms overschreden ze zelfs de 2000 kcal.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Nori. Een ander basisbestanddeel is nori (zeewier). Dit zijn de dunne zwarte/groenige velletjes die gebruikt worden om de sushi te omwikkelen. Nori wordt gemaakt van purperwier en is grote favoriet omdat het veel smaak met zich meebrengt.
In deze regio werd destijds rauwe vis verpakt in een laag gefermenteerde rijst met als resultaat dat de vis langer houdbaar bleef. Later werd het melkzuur waarin de rijst werd gefermenteerd, vervangen door azijn en ging men de rijst ook opeten. De oorspronkelijke sushi heet funazushi.