Vezels dragen bij tot een vlotte stoelgang én ze doen het risico op hart- en vaatziekten dalen. Samengevat: Als je pasta koopt, let dan op de hoeveelheid vezels. Verse of gedroogde pasta maakt niet uit, als je de gezondste keuze wil maken kies dan volkoren pasta.
Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten.
Verse pasta heeft een delicate structuur dat zich het beste leent voor lichte sauzen gemaakt van tomaat, room of boter op smaak gebracht met kruiden. Gedroogde pasta bevat vaak enkel bloem, zout en water. De pasta is steviger van structuur (ook na het koken) en kan lang bewaard worden in de voorraadkast.
Verse pasta is beter dan gedroogde
Hoewel het voor de meeste producten geldt dat ze vers beter zijn, gaat dit niet op voor pasta. Het zijn namelijk twee verschillende producten, waarbij verse pasta bijvoorbeeld een meer zijdezachte structuur heeft dan gedroogde.
Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik. Of je aankomt of afvalt, hangt niet af van dit product, maar van je voeding over de gehele dag, oftewel de totale hoeveelheid calorieën. Als je kiest voor de volkoren variant zit je helemaal goed.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Je hebt net kunnen lezen dat je gemiddeld 80 gram per persoon neemt voor 'gewone' pasta. Gebruik je echter 'pasta fresca', dan is 80 gram aan de magere kant. Je mag gerust tussen de 100 en 120 gram p.p. rekenen. Hebben we het over gevulde pasta, zoals ravioli, tortelloni etc., dan is 150 gram p.p. voldoende.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Als het op pasta aankomt, geloven we Italianen blindelings. Hoewel de schappen in de supermarkt vol liggen met verschillende merken pasta is er volgens de meeste Italianen maar één merk die ze kopen als ze gedroogde pasta nodig hebben. En dat is De Cecco.
DO: pasta pas toevoegen als het water kookt
Pasta moet je nooit samen met koud water aan de kook brengen, maar altijd pas toevoegen als het water goed aan de kook is. Daar is een uitstekende reden voor: pasta neemt in koud water weliswaar water op, maar het gaart niet. Het resultaat: een slappe, papperige pasta.
Het Voedingscentrum beveelt aan om 75 tot 100 gram ongekookte pasta, rijst of andere granen per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.
Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram). Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn. Ieder mens is anders.
Natuurlijk bestaan er duizend-en-één pastasoorten. Daarom hanteren we drie gouden regels om te bepalen welke saus het lekkerst is bij jouw type pasta: Bij grove, dikkere pasta geef je een stevige vleessaus. Dunne pasta is lekker met een licht sausje op basis van olie of tomaat.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
Als je de pasta gekookt hebt, spoel ze meteen onder koud water. Dan kan je de pasta meteen gebruiken in de salade en blijft ze mooi beetgaar. Nog een tip: heel wat pasta's lenen zich ook perfect om koud op te eten, denk aan pasta pesto, pasta caprese,...
Pasta neemt water op tijdens het gaar worden. Tijdens het pasta koken kan pasta twee keer z'n eigen gewicht aan water opzuigen. Dit is eigenlijk de belangrijkste reden om veel water te gebruiken.
1) Gebruik voldoende water: breng 1 liter water per 100g pasta aan de kook. Houd 100g per persoon aan. 2) Voeg wat zout en de pasta toe. 3) Breng het water weer aan de kook en kook de pasta gedurende 7 minuten 'al dente'.
Ongekookt-gekookt gewicht berekenen
Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5) Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)
Pasta is een goede bron van koolhydraten. Je lichaam heeft deze koolhydraten nodig als energiebron om zijn suikerspiegel, glycogeenvoorraad, op peil te houden. Deze energie heeft je lichaam nodig om te functioneren. Hoe meer je beweegt (energie verbrandt) hoe meer je nodig hebt om goed te kunnen functioneren.
Pasta is niet calorierijk. Pasta bevat minder calorieën dan brood, rijst, aardappelen, enz., maar meer dan de meeste andere voedingsmiddelen. De hoeveelheid calorieën in pasta hangt af van de soort en de bereiding.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.