Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren.Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Zout ervaren we vaak als een harde smaak. Om een gerecht minder zout te maken, kan je er dus iets zachts en romigs aan toevoegen. Een beetje (zure) room, wat avocado, yoghurt,… Het maakt je gerecht wel rijker maar toomt het zout extra in!
Verdunnen: de makkelijkste manier is natuurlijk door meer water of bouillon toe te voegen, let er wel op dat ook dit niet te zout is. Verdun de soep door steeds kleine beetjes toe te voegen en blijf proeven. Dit werkt overigens het beste bij soepen op waterbasis en minder goed bij romige of dikke soepen.
Voeg zuur of zoet toe
Zijn bovenstaande oplossingen niet toepasbaar en is bijvoorbeeld je stoofvlees veel te zout geworden? Voeg zuur (citroen, azijn, tomaten) en/of zoet (suiker, honing, wortel, fruit) toe. Het ligt eraan hoe zout je gerecht is, maar deze smaken kunnen het zout tot op zekere hoogte maskeren.
Mocht je vlees bijvoorbeeld te zout zijn, zorg er dan voor dat je een ongezouten en ongekruid bijgerecht erbij serveert, denk hierbij aan ongezouten aardappelen of rijst. Als het vlees nog niet gebakken is, kun je het ook in water leggen om het zout eraf te laten spoelen.
Andere smaak toevoegen
Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Een te hoge zoutinname kan leiden tot de volgende ongewenste effecten op de gezondheid: Verhoogde bloeddruk. Te veel zout zal ertoe leiden dat het lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zit er meer vocht in de bloedvaten, staat er meer druk op de bloedvaten en moet het hart harder werken om het bloed rond te pompen.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Bouillon en soep: Neem 7-8 gram zout per liter.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Oeps, iets teveel kruiden toegevoegd.
Melk kan helpen om de scherpe kruiden te neutraliseren. Azijn of ketchup kan ook helpen om de scherpte te verminderen.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
Amerikaanse wetenschappers vergeleken bij ruim zeventig deelnemers welk drankje het beste werkte om een hete hap, in dit geval pittige tomatensap, te blussen. Ze testten magere melk, volle melk, mineraalwater, limonade, alcoholvrij bier, cola en water. Melk bleek het beste om het brandende gevoel te verminderen.
De antroewa's aan de onderzijde kruisgewijs inkerven en gaar koken in water met zout. De azijn vermengen met de suiker, de kruidnagels, de pimentkorrels, stukjes peper en zout. Het azijnmengsel moet lekker van smaak zijn en dit even warm maken. De antroewa's in dit mengsel laten staan en naar behoefte gebruiken.
Bij de bereiding van stoofvlees bijvoorbeeld (2,5 uur) blijft er maar 5% alcohol over. Hoe langer de bereiding duurt, hoe meer alcohol zal verdampen. Vindt u dat de saus te bitter smaakt als u ervan proeft? Voeg dan gewoon wat suiker of rozijnen toe.
Tomaten zijn zure groenten. Dat merk je met name als je tomatensoep of -saus maakt. Om de licht zure smaak te compenseren wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd. De Italianen lossen het op een andere manier op: ze verwerken wat wortel in de soep en laten de soep vooral heel lang zachtjes koken.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen. Wij vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag. Mannen zelfs bijna 10 gram.
Door het teveel aan zout en de bijdrage die dit levert aan een uitgedroogd gevoel, kun je last krijgen van misselijkheid en diarree. Als je maag steeds van streek is of je steeds maagkramp hebt, kijk dan wat je hebt gegeten. Drink dan ook meer water om het watertekort aan te vullen.
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Bij een soep of saus kun je gerust wat suiker toevoegen om de pittigheid in te dammen. Citroensap of een beetje yoghurt doen de truc in een te pittige stoofpot of curry. Is jouw gerecht juist te zoet? Dit los je gemakkelijk op door het toevoegen van snufje zout.
Een schepje suiker of wat honing doet wonderen en vermindert de pittigheid. Voeg niet teveel zoetstoffen toe, hiermee kan je het gerecht ook verpesten. Dus beetje bij beetje tot de smaak naar jouw wens is. Een zuurtje in de vorm van citroen of een azijn kan pittig eten zachter maken.