Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Drie soorten olie die vaak gebruikt worden om hout waterdicht te maken zijn lijnzaadolie, walnootolie en tungolie (ook wel Chinese houtolie genoemd). Tungolie is doorgaans één van de bestanddelen in veel producten uit de winkel.
Silicone: Met silicone kunt u voegen aanleggen rond de buitenkant van uw tuinhuisje voor een regelmatig, homogeen resultaat. Wij raden u dan ook aan om een afdichting aan te brengen zoals in de montagehandleidingen wordt aangegeven.
Een lak, transparante beits of vernis geven het hout oppervlakte-bescherming. Deze moeten vaker herhaald worden omdat ze maar een dunne beschermlaag geven en sneller afslijten. Een diepere waterafstotende behandeling met nanotechnologie zorgt ervoor dat de poriën van het hout worden afgesloten worden voor vocht.
Hoe kun je hout beschermen
De manier om te voorkomen dat hout wordt beschadigd, zonder verf of lak is, is door een hout sealer te gebruiken. De op olie gebaseerde producten hydrateren het hout en beschermen het tegen vocht.
Lekkages in de badkamer of kelder zijn te voorkomen, door te zorgen dat de onderliggende voegen tussen de wanden en de vloer (kimnaden) waterdicht zijn. Maar ook de wanden en vloeren zelf zijn waterdicht te maken met Bison Rubber Seal.
Siliconenkit is een van de materialen die effectief zijn voor het waterdicht maken. Siliconenkitten kunnen effectief worden gebruikt om beton te beschermen en waterdicht te maken. Silicone functioneert ook als een scheurvuller en kit, die kan worden toegepast op scheuren tot een kwart inch of 0,6 cm dun.
De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt. Het is ideaal voor zogenaamde "nobele" houtsoorten, die het een ideale en blijvende waarde biedt. De vernis houdt het hout vast in een ondoordringbare cocon en beschermt het zo tegen agressie van buitenaf.
Het impregneren van hout kun je doen wanneer je zelf wil, mits het hout droog is. Zorg dus van tevoren dat je het hout goed schoonmaakt en ontdoet van zand, zaagsel en ander vuil. Wanneer het hout weer schoon en droog is kun je het gewenste hout impregneren.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Krachtige transparante reparatiekit. Hecht op alle materialen inclusief bitumen en kunststoffen, zelfs onder water. Ideaal voor noodherstellingen bij regenweer of het waterdicht maken en opvoegen van scheuren, lekken en voegen met geringe beweging.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Veel van de acrylaat- en siliconenkitten van Ottoseal zijn prima bestand tegen stevige weergrillen. Een echte uitblinker op dit vlak is de Ottoseal S7.
5. Kan ik siliconenkit buiten gebruiken? Ja, siliconenkit is buiten te gebruiken en wordt voor verschillende toepassingen buiten gebruikt. Bij temperaturen onder de 5 graden zal de doorharding worden vertraagd.
Wil je kitten op hout? Dan kan je bijna alle kitsoorten gebruiken behalve de siliconenkit. Daarentegen is siliconenkit wel geschikt voor badkamertegels en voor de tegels buiten kan je High Tack kit gebruiken. Als je kit wilt gebruiken op steen of beton dan is hybride/polymeerkit of High Tack kit sterk aangeraden.
PUR isolatieschuim, met gesloten cellenstructuur, absorbeert geen water en is het niet gevoelig voor schimmelvorming, dit in tegenstelling tot opencellig PUR schuim. Gesloten cellig PUR schuim is geschikt voor alle toepassingen waar vocht moet worden vermeden.
Het tegelvoegmiddel is als afwerking binnen en buiten te gebruiken. Weberfinish antraciet voegmiddel maakt voegen waterdicht en is geschikt voor wand en vloertegels met een voegbreedte van 2 tot en met 20 mm.
Om ervoor te zorgen dat er geen vocht meer kan komen in je kruipruimte, moet je deze ruimte goed isoleren of waterdicht maken. Dat kan je doen via kelderbekuiping of via kelderdrainage. Bij bekuiping worden de wanden bedekt met een laagje cement.
Bij een goede constructie zal het hout van nature al een heel lange levensduur hebben. Men kan het hout impregneren met fungiciden, oftewel gif waardoor schimmels niet de kans krijgen om te gaan groeien. Als het hout dan nat wordt krijgen schimmels minder kans om te groeien en wordt het rotten van het hout uitgesteld.
Het voordeel van beits ten opzichte van verf en vernis, is dat het wel beschermt tegen licht en vocht, maar tegelijk het hout nog laat ademen (en dus vocht laat verdampen). Verf- of vernislagen kunnen uiteindelijk barstjes of blazen gaan vertonen.
Grootste bedreiging voor hout: VOCHT
Van alle omgevings- en weersinvloeden die hout buiten ondergaat is de grootste bedreiging voor levensduur van hout: water. Vocht zorgt namelijk voor goede omstandigheden voor in hout aanwezige schimmels om het hout aan te tasten.