De meest voor de hand liggende is dat de plant te droog staat. Maar het kan ook veroorzaakt worden door gebrek aan voedsel, of een verandering in omgevingstemperatuur of standplaats.
De Hibiscus is een dorstige plant en heeft dan ook veel water nodig, zeker in de bloeiperiode van april tot oktober. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is en check dit ook regelmatig (eens in de twee dagen). Een Hibiscus zonder water verliest heel snel bloemen en gaat slap hangen.
Geef de voeding ook elk jaar na het verpotten wanneer je de plant naar buiten verplaatst. De zachtwerkende organische meststof geeft de hibiscus voor minimaal 100 dagen continu voeding.
Voeding voor de Hibiscus xxl
In de lente kun je de tuinhibiscus het beste een beetje bij mesten. Geef organische voeding. Wanneer de hibiscus struik in de zomer gele vlekken krijgt op het blad kan dit betekenen dat de hibiscus te weinig kalium ontvangt. Je kunt dan kaliumrijke mest toevoegen aan de grond.
Hij houdt van een beschutte, zonnige plek, maar liever niet in de volle zon. Dan kan het gebeuren dat de bloemknoppen verdorren en je daardoor niet kunt genieten van de volle bloemenpracht. In de herfst laat de plant zijn blad vallen. Als kamerplant is de hibiscus een lastige plant om te verzorgen.
Bij regen en weinig zon komen de bloemen nauwelijks open.Als de Hibiscus een tochtige standplaats heeft, kunnen er luizen in de plant komen. Voor mensen die weinig ruimte hebben, is de Hibiscus op stam een uitkomst. Het eerste jaar dat de plant in de grond staat, slaat deze niet altijd direct goed aan.
De hibiscus staat graag op een wat beschutte, zonnige plek, waar hij volop van de voorjaarszon kan profiteren. Hoe meer (ochtend)zon hij krijgt, hoe beter de knopontwikkeling later in het jaar zal zijn. In regenachtige, bewolkte zomers kan het gebeuren dar de bloemknoppen afvallen voordat ze open gaan.
Wanneer en hoe Hibiscus snoeien
U kunt Hibiscus syriacus elk voorjaar, rond maart, flink terug snoeien voor een rijke bloei en een compacte struik. De bloemen verschijnen op eenjarig hout, na de snoei zal de struik hetzelfde jaar dus alweer bloeien.
Sommige van de nieuwere hybriden hebben een levensduur van 5-10 jaar.
Hibiscus bemesten
Geef de plant in de lente bemesting met organische voeding. Strooi vroeg in de zomer eventueel kaliumrijke mest boven de wortels uit. Bescherm de wortels van jonge planten in het najaar en de winter met een flinke mulchlaag.
Hibiscus wortelt oppervlakkig; schoffel niet te dicht bij de stam. Is juni heel droog, geef je hibiscus in de tuin dan extra water, op dat moment worden de bloemen gevormd. Panikeer niet wanneer je in de lente nog maar weinig beweging ziet in je hibiscus, ze komt gewoon traag op gang.
Hoe wordt de hibiscus geplant? Als kamerplant wordt de groenblijvende hibiscus op een lichte plaats zonder direct zonlicht geplaatst. De volle zon beschadigt het donkergroene blad en leidt tot verbrandingen. Als potgrond is hoogwaardige potgrond of potgrond voor kamerplanten met een matig voedingsgehalte geschikt.
Je kan niet stimuleren door te snoeien, eerder verjongen zodat hij weer gaat groeien. Door te verjongen kan je een hibiscus die wel al bloeit, wel meer en mooier laten bloeien. Je mag ook geen mest geven, wel wat kalk wat de hibiscus graag heeft. Die is nodig om meststoffen op te nemen voor de hibiscus.
De hibiscus staat het liefst in niet te droge grond, al kunnen ze prima tegen wat droogte. Wel is aan te raden in droge periodes de struiken water te geven. Vooral het eerste jaar na het planten is het belangrijk dat de struiken bij droogte, dagelijks van voldoende water worden voorzien.
Een Hibiscus kun het beste verplanten in het voorjaar.
De Chinese roos is een hibiscus en bloeit in veel tuinen. Daarnaast zien we de planten ook vaak in de huiskamer. Als kamerplant is de Chinese roos erg mooi, maar wel lastig om te verzorgen. Met de juiste verzorging zal de hibiscus goed bloeien.
De Hibiscus struiken geven in de nazomer leuke bloemen. Deze verschijnen midden augustus tot aan eind oktober. Afhankelijk van het soort bloeit de Hibiscus twee tot drie maanden lang.
In de volle zon is ideaal, anders een zo licht mogelijke halfschaduw plaats. De Hibiscus verdraagt in de regel echter meer schaduw dan andere bloeiende struiken, zonder dat de bloei het af laat weten. De plant bloeit zelfs nog op het noorden goed.
Voor het stekken van de hibiscus scheuten wordt het goed natgemaakt. Met een gedesinfecteerde scherpe schaar of mes worden van de nog niet verhoute delen, kopstekken van de hibiscus, rond 3 tot 5 bladparen, afgesneden. De lengte van de stekjes hangt af waar het verhoute gedeelte begint.
Snoei van de hibiscus
Wanneer de plant het naar zijn zin heeft kan een altheastruik wel drie meter hoog worden. Wil je de hibiscus liever compact houden dan kun je de heester in het voorjaar wat terugsnoeien: In maart en april is de beste tijd om de hibiscus te snoeien. Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap.
Te veel water of niet genoeg kan ertoe leiden dat hibiscusbladeren geel worden.
De temperatuur is idealiter tussen 5 en 12°C, liefst zo laag mogelijk naargelang de planten aankunnen. Sommige planten zoals Hibiscus, Bougainvillea en Mandeville hebben tussen 12 à 16 °C nodig. Bladverliezende soorten hebben minder licht nodig en overwinteren tussen 5°C en 8°C.
Als je merkt dat je hibiscus niet meer snel goed groeit en minder bloemen produceert, raden we aan om een verjongingssnoei te doen. Snoei de hibiscus-struik tot ongeveer 30 centimeter boven de grond en knip de zijtakken (tot 2-3 knoppen) terug.
Het gaat hier vermoedelijk om een lokale overheersing van een genenbestanddeel dat in het erfelijke materiaal van deze hibiscus zit. Een spontane mutatie zou op zich ook kunnen maar zo 'spontaan' is deze mutatie dan niet omdat het geconstateerde verschijnsel vaker bij hibiscussen voorkomt.
Het draagt bij aan je algehele gezondheid en daarom is het gunstig om goed voor je lever te zorgen. Dit kan op verschillende manieren en hibiscus kan hierbij ook helpen. Diverse studies hebben aangetoond dat het de gezondheid van de lever bevorderd, zodat het de lever op een efficiënte wijze kan ondersteunen.