Een abces moet door de huisarts ontlast worden van het vocht, dat betekent dat de huisarts een klein sneetje in de abces maakt en hem vervolgens laat leeglopen.De meest voorkomende oorzaak van een abces is een bacteriële infectie.
Behandeling van het abces
Als de pus weg is, geneest het abces meestal vanzelf. We behandelen u daarom als volgt: We verdoven de huid rond het abces met een spuit. Omdat ontstoken huid moeilijk te verdoven is, kunt u toch nog pijn voelen door de behandeling.
Pijn. Ondanks de verdoving kan de behandeling pijnlijk zijn. Dit komt door de ontsteking. Zodra de arts een sneetje heeft gemaakt, vermindert de druk van het abces en neemt ook de pijn af.
Een abces is een zakje met pus die zich vormt aan de wortel van de tand door een bacteriële infectie. Indien onbehandeld, kan het abces zich mogelijk verspreiden naar andere gebieden, met ernstige gevolgen voor uw algehele gezondheid tot gevolg.
Orale antibiotica kunnen de bacteriën doden die de infectie veroorzaken en voorkomen dat de infectie zich uitbreidt of het gebied opnieuw infecteert. Dit kan ook de zwelling en pijn in het gebied verminderen. Antibiotica zijn echter geen vervanging voor tandheelkundige ingrepen en ze zullen het abces niet genezen.
Als u een abces heeft: Zorg ervoor dat u niet aan het abces zit. Knijp of druk hem nooit zelf kapot.
Flucloxacilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele dagen. Bij infecties van de huid zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, abces, steenpuisten en wondroos. Ook bij luchtweginfecties zoals keelontsteking, longontsteking en ontstoken amandelen.
Wat als tandabces niet wordt behandeld. Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt.
De groeiende zwelling leidt tot druk onder de huid en verdere ontsteking van omliggend weefsel. De druk en ontsteking veroorzaken pijn. Er zijn ook chronische ontstekingsziekten die abcessen kunnen veroorzaken, waaronder de ziekte van Crohn.
Een huidabces is groter en vertoont de 4 klassieke tekenen van ontsteking: lokale warmte, roodheid, pijn en zwelling. In het begin is het een harde knobbel.Eens er etter gevormd is, wordt het zacht, en verschijnt er centraal een geel of groen kopje. Dat kan spontaan openbreken.
De operatie duurt 15-30 minuten. De wond wordt opengelaten. Zo krijgen bacteriën niet de kans om opnieuw ingesloten te zitten.
Risicofactoren voor een recidief waren: obesitas, leeftijd ouder dan 30 jaar, diabetes, roken en voorafgaand antibioticagebruik. Dit onderzoek is van belang voor de huisarts om een prognose te kunnen geven van de kans op een recidief bij een abces of furunkel.
Abcessen kunnen steeds opnieuw terugkomen op dezelfde plaats.
Hoe kun je het herkennen? De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje).
Op basis van de beschikbare gegevens moet de voorkeur worden gegeven aan monotherapie met amoxicilline, of De behandeling van een tandabces berust in de eerste plaats op lokale tandchirurgie. Een antibioticum is enkel aangewezen bij dentale cellulitis, gepaard gaande met systemische symptomen.
Verstopte talgklieren kunnen ook onder de huid openbarsten, en dan is er sprake van een onderhuidse puist. Het zal aanvoelen als een kleine harde knobbel onder de huid. Als een onderhuidse puist openbarst, kan er een infectie ontstaan en loop je de kans dat je een litteken krijgt.
In een aantal gevallen heeft pus een erg nare, zeer doordringende geur. Deze geur ontstaat als de infectie wordt veroorzaakt door een specifieke bacterie: de Pseudomonas aeruginosa. Naast dat deze bacterie groen pigment aanmaakt, verspreidt het ook een eiwit met een zeer onaangename geur.
Een abces 'groeit' als de pus niet naar buiten kan aflopen. De pus hoopt zich op tussen de sluitspieren en breidt zich soms uit tot in het onderhuidse vetweefsel. Als het abces groot wordt voordat het opengaat, kan het van de ene kant van de anus naar de andere kant lopen.
Bij heftige abces kan de zwelling zichtbaar worden aan de wang of zelfs doortrekken naar de hals.
Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden gif af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse. De ontstekingsreactie trekt afweercellen aan, die voor een deel ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter.
Een wit bobbeltje op het tandvlees geeft aan dat er een ontsteking zit aan de wortelpunt van de tand of van het tandvlees. Als je dit aantreft is het zinvol om een afspraak te maken bij de tandarts. Tijdens deze afspraak zal er door de tandarts een röntgenfoto worden gemaakt.
Bij een acuut abces lukt dit meestal door de pulpakamer open te boren. Dikwijls vloeit de etter spontaan af en vermindert de drukpijn op vrij korte termijn. Dit openboren van de pulpa bij een abces is pijnloos en er hoeft meestal niet verdoofd te worden. Het insnijden van het abces gebeurt daarom zeer zelden.
Bij een infectie moet de bron worden verwijderd, derhalve moeten abcessen worden gedraineerd. Enerzijds omdat antibiotica niet goed doordringen een abces, anderzijds omdat een abces de bron van een bacteriëmie kan zijn.
Zo gaat het medicijn snel door de slokdarm naar de maag. Dat is belangrijk: sommige antibiotica kunnen de slokdarm beschadigen als ze blijven hangen in de keel.
Dat is 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd. Voedsel vermindert namelijk de opname van dit medicijn. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect.