Het is een voorgecomprimeerd band dat na verloop van tijd uitzet tot 3 of 4 maal de oorspronkelijke dikte, waardoor het eventuele kieren prima afdicht.
Zet (kamertemparatuur) na enkele uren volledig uit. Koudere omgeving kan soms dag duren.
| Zwelt op naar ca. 20mm.
Als je kiest voor het aanbrengen van compriband brengt dit verschillende mogelijkheden met zich mee. Door bovengenoemde uitzetting van het voegband, worden alle oneffenheden opgevangen en gedicht. Compriband is gemaakt van polyurethaan en gewerkt, zodat het waterdicht is.
Bij het koud in de spouw plaatsen worden er gaten geboord in de stenen wat kan leiden tot beschadigingen van de muur. Als afdichting wordt er dan gebruik gemaakt van PUR schuim en compriband. Een dergelijke constructie gaat zo'n 5 jaar lang mee, vandaar de lage prijs.
Het compriband bevestigt u aan de buitenzijde van het raam- of deurkozijn aan de linker-, boven- en rechterzijde. Aan de onderkant hoeft het niet, omdat de band dan niet kan uitzetten door de druk van het raamkozijn. Voor de zekerheid kunt u het uiteraard wel doen.
Slagregendicht, luchtdicht en UV-bestendig!
Met name bij buitenmuren zijn compribanden onmisbaar, omdat ze ook slagregen, sneeuw en hagel efficiënt weren. ZO wordt tevens schimmelvorming en optrekkend vocht in huis voorkomen en blijft het binnenklimaat een stuk gezonder en frisser.
Dit geïmpregneerde, voorgecomprimeerde schuimband dient als regendichte voegdichting van voegen in verticale buitengevelvlakken tussen bouwdelen of bouwmaterialen van beton, metselwerk, natuursteen, metalen, kunststoffen en hout.
Voor een hoe bredere voeg het geschikt is, hoe dikker het compriband namelijk is. Het kan zijn dat het band breder is dan je voeg. Is je voeg breder dan dat geschikt is voor het type compriband, dan kan het compriband de producteigenschappen zoals waterbestendigheid en luchtdichtheid niet meer garanderen.
Overschilderbaar met de gangbare watergedragen verven. Verenigbaar met de meeste kitten. Uitzetting zelfs bij lage temperaturen.
Schuimband zwelt op en vult de voeg volledig
Zwelband, voegband, schuimband, tochtband of afdichtingstape; hoe je het ook noemt, de voor-gecomprimeerde voegbanden van Soudal zetten uit nadat deze in de voeg zijn geplaatst en vullen zo de ruimte volledig op.
Zwelband is een samengeperste schuimband die uit zal zetten als hij uitgerold wordt. De band, ook wel compressieband genoemd, wordt gemaakt van voorgecomprimeerd geïmpregneerd polyurethaanschuim. Het uitzetten van de zwelband zal in normale omstandigheden na ongeveer een half uur plaatsvinden.
Je buitenkozijn afdichten met een voegband
Dit is een schuimband voor het afdichten van voegen en aansluitingen naast je buitenkozijnen. Een compriband is slagregendicht (>600 pa*) en voorkomt dat water naar binnen kan lopen, maar zorgt dat vocht in de spouw naar buiten kan.
Compressieband is een type PU schuim dat geleverd wordt als samengeperste schuimband die zichzelf uitzet nadat het afgerold is. Hierdoor wordt het veel gebruikt bij renovaties waar de band een bestaande voeg kan afdichten. Het materiaal is tevens vlamdovend en zelfklevend.
Bij een bezoek aan de woning meet de arbiter dat in de negge de afstand naar het kozijn overwegend tussen de 10 en 12 mm bedraagt. Slechts op sommige plaatsen meet hij een afstand van 15 à 16 mm.
De spouwlatten kun je diagonaal voorboren, en dan met slagpluggen (3 a 4 per zijde) vastzetten. Als je dan ook nog pur in de naden kun spuiten en dit uit kunt laten harden voor het monteren van het kozijn, dan zit het muurvast.
Voor de kleine kieren of naden gebruik je siliconenkit
Met siliconenkit dicht je smalle kieren of naden (tot 5 mm) tussen muur en kozijn. Siliconenkit is elastisch, waterbestendig en je kunt zowel kit voor buiten als voor binnen kopen.
Is het betreffende kozijn onderdeel van de gevel, dan moet er een stelkozijn worden geplaatst. Stelkozijnen worden bij nieuwbouwwoningen geadviseerd. Bij de renovatie van oudere woningen wordt het gebruik van stelkozijnen meestal afgeraden. Dit komt omdat de muren van oudere huizen niet allemaal recht zijn.
Je hebt een duurzame afdichting tegen water en door het plaatsen van een stelkozijn zit het kozijn steviger in de spouwmuur, waardoor het risico dat het kozijn los gaat zitten wordt weggenomen. Daarnaast voorkomt een stelkozijn eventuele beschadigingen aan bijvoorbeeld behang en stucwerk bij de renovatie van kozijnen.
Hout is makkelijk verwerkbaar en ter plekke op maat te zagen. Dat is handig bij het maken van een stelkozijn. Het hout dat gebruikt wordt bestaat uit 15mm dikke, watervast hechthouten stroken. Het is behandeld tegen weersinvloeden.
De aansluiting kozijn en stelkozijn moet luchtdicht zijn
Dit kan worden gerealiseerd door een kitvoeg die op de rugvulling wordt aangebracht. Er kan ook worden gekozen voor het alternatief; met een elastische PUR schuim afdichten en een kitvoeg aan de binnenkant plaatsen.
Niet uitgeharde kit, lijm en pur die over zijn of zijn gemorst op kleding, handen of ondergrond, maak je snel en makkelijk schoon met de Zwaluw Universal Cleaning Wipes. Voor het afkitten van je kozijnen, gevel en beglazing, kun je gebruik maken van een 7-Industries kitpistool.
Bij montage op stelkozijnen zal allereerst het stelkozijn in de spouw worden geplaatst. Deze wordt met behulp van slagpluggen vastgemaakt. Voordat het kozijn erin wordt gezet, worden de ontstane kieren tussen het stelkozijn en de muur dichtgemaakt. Hiermee wordt de laatste tochtweg afgesloten.
Een zwelband zorgt ervoor dat er geen kieren meer zijn en zorgt ook voor isolatie. In contact met water zal de strook tot 400% zwellen (uitzetten) ten opzichte van het initiële startvolume en zo voor een uitstekende waterdichting zorgen.