Loog is een mix van Sodium Hydroxide en water. De Sodium Hydroxide lossen we op in water. Dan ontstaat er loog. De grondstof die er voor zorgt dat we de oliën kunnen verzepen.
Uit as van hardhout gemengd met water kan loog gemaakt worden. Er moet genoeg kalium in het hout zitten. Door het as met water te mengen en door een filtersysteem te halen blijft loogwater over. Dit kan geconcentreerder gemaakt worden door het te verhitten en het water te laten verdampen.
Loog is in feite niets anders dan een middel om verf te verwijderen. Maar natuurlijk ook voor andere lakken te verwijderen. Logerij Westland gebruikt hier natronloog voor. Natronloog is daarbij een andere benaming voor natriumhydroxide (NaOH).
Natronloog is sterk corrosief voor de huid en de ogen. Contact met de huid leidt tot weefselbeschadiging, roodheid, jeuk en ernstige brandwonden. De schadelijkheid is terug te voeren op het feit dat natriumhydroxide de in de huid aanwezige vetten verzeept. Ook de peptidebindingen in proteïnen worden gehydrolyseerd.
Natronloog wordt onder meer gebruikt voor de verzeping van vetten, bij reiniging en ontstopping en als afbijtmiddel voor verf en vernis. Ook is het een veelgebruikt middel om de pH in te stellen.
De wetgever gaat er van uit dat na een begraving van 10 jaar een lichaam helemaal geskeletteerd is. Dat houdt in dat alleen de belangrijkste grote botten over zijn. Bij sommige mensen zal dit al na 5 of 7 jaar het geval zijn, afhankelijk van de omstandigheden.
Het lijk wordt in een vat gelegd, waarna water en het looghoudende kaliumhydroxide worden toegevoegd. Het water wordt vervolgens middels stoom verwarmd tot ongeveer 100 tot 150 graden. De organische stoffen van het lichaam lossen daardoor op in de vloeistof. Het automatische proces duurt twee tot tien uur.
Geconcentreerde zuren en logen kunnen de huid ernstig beschadigen. De huid wordt rood, zwelt op en doet pijn. Ook kunnen brandwonden ontstaan. Spetters in het oog kunnen het oog beschadigen, waardoor iemand (tijdelijk) slecht ziet.
Chemisch gezien is loog een vrij eenvoudige stof. Je kunt het winnen uit houtas of in zuivere kristallen kopen bij een lab of drogist.
Nou, is het niet mogelijk om échte zeep te maken zonder loog. Zeep ontstaat namelijk door een chemische reactie genaamd verzeping. Deze chemische reactie krijg je door een basische stof (loog) te mengen met olie of vet.
Kun je zeep maken zonder loog? Het is niet mogelijk om vanaf nul zeep te maken zonder loog. Natuurlijke zeep krijg je door natriumhydroxide op een bepaalde temperatuur te laten reageren op vetten. Er ontstaat dan een chemische reactie: verzeping.
de/het loog
logen (meerv.) [scheikunde] een alkalische substantie. [natuurkunde scheikunde en sterrenkunde] Wat antieke naam voor een sterk basische vloeistof zoals natronloog (NaOH in water). Zie ook base.
Natriumhydroxide (caustische soda) is een anorganische verbinding met als brutoformule NaOH. De stof komt voor als een witte, hygroscopische vaste stof, die zeer goed oplosbaar is in water. De uiteindelijke oplossing wordt ook wel aangeduid als natronloog.
Zodra je de zeep uit de vorm haalt, begint het rijpingsproces al. Het overtollige water zal uit je zeepjes verdampen. Dit zorgt ervoor dat de zeep harder wordt, beter schuimt en langer houdbaar is. Daarnaast is gerijpte zeep zachter en vooral ook milder voor de huid dan ongerijpte zeep.
Zeep is een anionogene oppervlakteactieve stof. Het zit bijvoorbeeld in was- en reinigingsmiddelen, zoals wasmiddel, en persoonlijke verzorgingsproducten, zoals handzeep. Zeep kan gemaakt worden uit verschillende soorten vetten en oliën, waaronder dierlijke vetten of bijvoorbeeld kokosolie, olijfolie of palmpitolie.
Zeep Maken met Loog
Loog is nodig om zeep te kunnen maken. Als je natriumhydroxide (NaOH) oplost in water krijg je natronloog, een vloeibare alkalische stof. Door loog in de juiste verhouding en op de juiste temperatuur te mengen met het vet, ontstaat verzeping.
Met de aloude 'koude verzeping' maakt u natuurlijke zeep op basis van 3 basisingrediënten: water, plantaardige olie en natriumhydroxide (loog). Deze methode maakt het mogelijk om de kwaliteit van de plantaardige olie te behouden en de glycerine te bewaren tijdens het proces van verzeping.
Een base of loog oplossing (ook wel alkali genoemd) heeft een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad. Een base is de tegenhanger van een zuur. Zuren worden door basen geneutraliseerd onder vorming van een zout en water.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Natronloog is een heldere, kleurloze oplossing van natriumhydroxide in water. Het is niet vluchtig en niet brandbaar. Het is een bijtende basische stof die sterk reageert met zuren. Natronloog (NaOH) is een hulpstof die wordt ingezet bij het papierfabricageproces.
Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.
Na het resomeren blijft er een wit poeder over dat vergelijkbaar is met as na een crematie. Het is mogelijk om na resomeren bijvoorbeeld het witte poeder te bewaren in een urn, assieraad of uit te strooien op een strooiveld op de begraafplaats.
Verbrandt het hele lichaam tijdens een crematie, dus ook de botten? Nee, de botten vallen uit elkaar, doordat elementen hiervan verdampen. Na de crematie worden de asresten vermalen tot as.