U kunt een woord extra nadruk geven door het cursief te zetten. Als u een woord of zin uit een andere taal wilt opnemen in een tekst, kunt u dat cursief zetten. Let wel: doe dit in principe alleen wanneer de betreffende termen nog wel als niet-Nederlands worden ervaren.
Cursieve tekst wordt vaak gebruikt om nadruk aan te geven, of om een vreemde uitdrukking aan te geven in een tekst. Daarnaast wordt het in wetenschappelijke teksten gebruikt om variabelen en grootheden aan te duiden (in tegenstelling tot eenheden, die rechtop gezet worden).
Vaak worden alle woorden van een titel met hoofdletters geschreven. Toch is het aan te bevelen om de hele titel cursief te zetten (De Volkskrant) of tussen aanhalingstekens te schrijven ('De Volkskrant'). Lezers kunnen dan precies zien waar de titel begint en eindigt.
Het is voldoende om in een zin titels van kranten, boeken en tijdschriften tussen aanhalingstekens te plaatsen of de titels zelf te cursiveren.
APA-richtlijnen zijn regels voor de opmaak en notatie van bronverwijzingen en citaten in het theoretisch kader, de opmaak van figuren en tabellen in het resultatenhoofdstuk en de bronnenlijst aan het einde van je scriptie.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Een goede titel geeft kort en krachtig de inhoud van je scriptie weer. Je geeft informatie over het onderwerp door sleuteltermen te gebruiken en probeert de lezer enthousiast te maken voor je tekst. Een pakkende titel voor je scriptie is: informatief.
Een goede titel is kort en valt op.
Een goede titel wekt nieuwsgierigheid en licht een tipje van de sluier op. Een goede titel beschrijft ook het voordeel dat de lezer kan verwachten wanneer hij het stuk leest. Dus niet alleen het onderwerp van de tekst. Een overtuigende titel beloont de lezer in ruil voor zijn tijd.
Een titel moet aansprekend zijn, informatief, niet te lang en niet te kort. Daarnaast dient de titel niet vaag te zijn, geen jargon te bevatten, actief geformuleerd te zijn en geen (dubbele) negatieven te bevatten. Bovenal moet hij de lezer van je scriptie aansporen tot verder lezen.
Maar als het dak scheef staat, is dat een fout. Je kunt iets met verstek schuin afzagen, maar als je iets scheef hebt afgezaagd, was dat niet de bedoeling. Een boekenkast kan scheef staan, maar bij een schuine boekenkast denken je toch eerder aan een bijzonder ontwerp met verspringende boekenplanken.
Voor schuingedrukte letters omsluit je de tekst met een liggend streepje. Dus: _ voor en na de tekst. Voor doorgestreepte letters omsluit je de tekst met een golvend streepje. Dus: ~ voor en na de tekst.
U kunt een woord extra nadruk geven door het cursief te zetten. Als u een woord of zin uit een andere taal wilt opnemen in een tekst, kunt u dat cursief zetten. Let wel: doe dit in principe alleen wanneer de betreffende termen nog wel als niet-Nederlands worden ervaren.
Schuin gedrukt. Schuin op de regel staand. Schuin schrift. Schuin staand.
In de 7e editie heeft de APA gekozen voor verschillende opmaakrichtlijnen voor studenten en academici die hun onderzoek willen publiceren. Voor beide typen documenten is een voorbeeld gemaakt.
Als in een gewone 'lopende' tekst een titel voorkomt van een roman of novelle, van een gedicht, verhaal, liedje, muziekalbum, film of toneelstuk of iets dergelijks, dan krijgt het eerste woord van de titel een hoofdletter: De avonden, Het bittere kruid, Awater, Hoe sterk is de eenzame fietser et cetera.
In de laatste alinea van de inleiding geef je een korte beschrijving van de opbouw van het document en de manier waarop je de centrale vraag gaat beantwoorden. Je maakt de lezer als het ware wegwijs in je document.
In je inleiding geef je algemene informatie over je onderwerp en baken je je onderwerp af zodat je lezer weet waar je onderzoek over gaat. Met die informatie beschrijf je jouw doelstelling, probleemstelling en presenteer je de hoofdvraag en deelvragen van je scriptie.
Voeg de DOI toe op het eind van de APA-bronvermelding in de literatuurlijst. Als je de 6de editie van de APA-richtlijnen gebruikt, dan wordt de daadwerkelijke DOI voorafgegaan door het label “doi:”. In de 7de editie wordt de DOI voorafgegaan door “https://doi.org/”.
Plagiaat is het overnemen van gegevens uit andermans werk zonder correcte bronvermelding en het op die manier presenteren als je eigen werk. Het is intellectuele diefstal en wordt gezien als fraude. Plagiaat overtreedt de basisprincipes van de ALLEA code ; de Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit.
Je begint altijd met de achternaam van de auteur gevolgd door een komma en hierna de voorletters van de voornamen van de auteur. Als een bron meerdere auteurs heeft, gebruik je een komma tussen de auteurs. Voor de laatste auteur gebruik je een ampersand (&). De laatste auteur eindigt met een punt.