In de NEN 2575: Ontruimingsinstallaties zijn de eisen over de specifieke geluidsniveaus te vinden. Het alarm met een gesproken woord moet minimaal 60 dB produceren, voor de reguliere sloop whoop geldt 65 dB.En in gebouwen waar mensen ook slapen is minimaal 75 dB bij het hoofdeinde vereist.
Het alarm moet 6 dB hoger zijn dan het omgevingsgeluid; Het alarm mag maximaal 120 dB (en 85 DB in slaapgebieden) zijn, omdat het anders zorgt voor gehoorschade; Bij een omgevingsgeluid harder dan 75 dB kunt u ook flitsers plaatsen om mensen te waarschuwen dat er brand is, dit alles in overleg met het bevoegde gezag.
Er staan zo'n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De sirene bij u in de buurt gaat alleen als u ergens voor gewaarschuwd moet worden.
Sluit ramen en deuren
Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven. Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af.
Het luchtalarm is een sirene en wordt gebruikt om de bevolking te waarschuwen voor gevaarlijke situaties. Tijdens een gevaarlijke situatie zijn de sirenes continu te horen. Pas op het moment dat het voor de bevolking weer veilig is om naar buiten te gaan, houdt de sirene op.
De eerste maandag van de maand om 12.00 uur loeien traditioneel de sirenes (ook wel luchtalarm genoemd) in Nederland. Ze worden dan getest en klinken door het hele land. Het geluid moet overal hoorbaar zijn. Toch zal je gemerkt hebben dat de totaal 4278 sirenes niet altijd precies om 12.00 uur afgaan.
Als jij de sirene hoort afgaan, dan weet je dat er iets gevaarlijks is gebeurt en er acuut gevaar dreigt. Denk hierbij aan gevaarlijke stoffen die vrij zijn gekomen. De sirene die afgaat geldt alleen voor de mensen die in dat gebied in gevaar dreigen te zijn. Dit kan per wijk of per gemeente verschillen.
Officieel zijn er in Nederland geen openbare schuilkelders meer. Halverwege de jaren tachtig zette de Rijksoverheid een streep door het schuilkelderbeleid.
Ja, om een paar voorbeelden te geven: in Frankrijk testen ze net als wij elke maand; op de eerste woensdag van de maand. In Noorwegen testen ze twee keer per jaar; op de tweede woensdag in januari en in juni. In Oostenrijk doen ze het jaarlijks, op de eerste zaterdag in oktober.
Het luchtalarm is in Nederland vlak voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Er werden in de steden sirenes geplaatst, grote elektrische toeters die de inwoners waarschuwden als er een luchtaanval plaatsvond. In 1952 werd dit systeem vervangen door een nieuw sirene-netwerk voor de Koude Oorlog.
Je kunt de klok erop gelijk zetten, het testen van de sirenes iedere maand maar er zijn uitzonderingen. Zo wordt het alarm niet getest op nationale feestdagen, religieuze dagen of fop Dodenherdenking. En dus ook vandaag, op tweede pinksterdag, klinkt er geen luchtalarm.
Het luchtalarm wordt aan en uitgezet door de brandweer, die noemt het 't Waarschuwings en Alarmeringssysteem (WAS). Het alarm gaat elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur af om te testen of íe het nog doet.
Een luchtalarm bestaat uit 3 witte schotels. In de eerste en in de tweede schotel zitten allebei 4 speakers die voor de sirene zorgen. Het geluid gaat via een buisje naar de onderkant van de schotel waar het naar buiten gaat. De vorm tussen de eerste en de tweede schotel lijkt op een soort toeter.
Gebleken is dat continu geluid vanaf ongeveer 50 decibel, gemeten buiten voor de gevel van een woning, in de woning geluidsoverlast gaat veroorzaken. Voor 's avonds is de grens 40 en 's nachts 40 decibel. Niet zo vreemd als je toe bent aan rust.
Ook een burgemeester, gouverneur of minister kan Be-Alert activeren, om een bericht uit te sturen naar iedereen op wie de noodsituatie impact heeft. Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, zoals ramen en deuren sluiten bij een brand.
In Duitsland bestaat het luchtalarm van vroeger nog steeds en wordt het veelal gebruikt voor de Duitse brandweer. Signalen Duitse E57 sirene: Feueralarm (oproep vrijwillige brandweer) Warnung (aanslagalarm)
Infrageluid is strikt genomen dus eigenlijk geen geluid, omdat het voor mensen niet hoorbaar is. In feite zijn het heel langzame trillingen van bijvoorbeeld lucht, grond of water.
De aarde kan een nucleaire winter tegemoet zien. Waar het dan nog het veiligst is? Op Antarctica. Niet alleen is dit continent overal mijlenver vandaan, het is ook de locatie van 's werelds eerste nucleaire wapenovereenkomst in 1959.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Zoek naar een gebouw met een kelder. Een kelder biedt extra bescherming en een schuilplaats als je uit het zicht moet blijven. Zoek in je omgeving naar geschikte gebouwen zoals deze en ga er zo snel mogelijk naar toe. Probeer een gebouw te vinden dat je kunt afsluiten voor het geval er een chemisch lek of aanval is.
Tijdens het testen van een van de #WAS-palen zijn per ongeluk alle WAS-palen in de regio afgegaan, waardoor het luchtalarm door de hele regio te horen was.
Dit lange signaal zonder onderbreking dient als waarschuwing. er komt gevaar aan. Informeer je ze snel mogelijk via de TV of via de website van de orf.at. Hier verschijnen de regels waaraan je je moet houden.
De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Om je voor te bereiden op calamiteiten, is het advies om een noodpakket in huis te halen.