Wanneer uw zuurstofsaturatie laag is, zult u meer moeten bewegen en regelmatig in de buitenlucht komen. Voldoende bewegen, genoeg ontspannen en ijzerrijke producten eten, helpt allemaal om het zuurstofgehalte in uw bloed te verbeteren.
Tijdens flinke fysieke inspanning neemt het gebruik van de zuurstof door de spieren toe en is het normaal dat een lichte daling van het zuurstofgehalte plaatsvindt. Verkeerd ademen kan ook een reden zijn die tot hypoxemie leidt. Door inzetten van ademhalingstechnieken kan het zuurstof in het bloed weer stijgen.
Ook vochtige handen door wassen vooraf, opwarmen in water of door transpiratie verminderen de kans op een precieze meting omdat vocht de breking van licht kan beïnvloeden. Nagellak beïnvloedt de passage van rood en infrarood licht, waardoor de saturatiemeting bij zwarte, blauwe en groene nagellak 3 tot 6% kan dalen.
Hoe verhoog ik het zuurstofgehalte in mijn bloed? Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen.
'Als de saturatie onder de 95 procent is, meet je na tien minuten aan een andere vinger nog een keer. Is de waarde nog te laag, neem dan contact op met de huisarts. ' Houd er daarnaast rekening mee dat de saturatiemeter tijd nodig heeft om het zuurstofgehalte van het bloed te bepalen.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Dit kan klachten geven, zoals moe zijn, duizeligheid, het gevoel hebben dat u flauwvalt of snel kortademig worden. Bloedarmoede komt bij vrouwen het vaakst door heftig ongesteld zijn. Een hormoonspiraal of de pil kan dan bijvoorbeeld helpen.
De meeste mensen hebben een saturatiewaarde tussen de 95% en 100%. Sommige mensen leiden echter een normaal leven met een saturatiewaarde van minder dan 95%. Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Lage saturatie kan het gevolg zijn van een tekort aan zuurstof in het bloed, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld kortademigheid of een hartaandoening. Het is belangrijk om met een arts te overleggen als je last hebt van lage saturatie, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggend medisch probleem.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Saturatie is het %-zuurstof in het bloed gebonden aan het Hb (ijzer). Is deze 99 of 100%, dan is er sprake van onrust of stress in het lichaam. Veelal in combinatie met koude handen en voeten. Dit wordt veroorzaakt door te veel te ademen voor de inspanning die geleverd wordt.
Een gezonde saturatiewaarde ligt tussen de 95 en 99 procent. Bij mensen met COPD is de normale saturatie zo'n 92 procent. Over een te hoge saturatie hoef je je geen zorgen te maken: een saturatie van 100% is dus niet gevaarlijk.
Vanwege de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus is het voor huisartsen momenteel niet zo eenvoudig om de zuurstofsaturatie bij patiënten te meten. Patiënten kunnen echter ook thuis de zuurstofsaturatie meten met een pulse oximeter of smartphoneapp.
Bij een saturatie van 88% is het risico van op het ontstaan van een hypercapnie niet zo hoog, bij 96% wel. Bij een saturatie van 96% valt de prikkel om te ademen namelijk weg.
Bij longfibrose gaat het om het meten van de saturatie in het bloed met een metertje aan de vinger of in het slagaderlijke bloed bij een bloedgasmeting. Een waarde van 95 tot 100% is normaal. Zie ook Desaturatie. Met een saturatiemeter (oxymeter) worden de hartslag en de zuurstofsaturatie in het bloed gemeten.
Zuurstofmeter saturatiemeter kan eenvoudig in vier richtingen worden gedraaid met behulp van de aanwezige toets. Bij afwijkende waarden zal de saturatiemeter alarmeren met een piepsignaal, daarnaast gaat het display knipperen.
De meeste mensen met COPD hebben overdag in rust en 's nachts voldoende aan één tot twee liter per minuut en gebruiken tijdens inspanning vaak wat meer, tot wel 6 liter per minuut. Per etmaal moet u minstens 16 uur zuurstof gebruiken. Pas dan is een onderhoudsdosering zinvol. Hoe meer uren u gebruikt, hoe beter!
Saturatiemeter met Bluetooth en de ViHealth app:
Met deze Wellue Saturatiemeter kan je alle meetgegevens aflezen en bijhouden in een gratis app. De meter koppelt aan de app op je telefoon of tablet door middel van Bluetooth. De ViHealth app is verkrijgbaar voor Android en IOS.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen. Zorg ook dat u uw schouders niet optrekt.
Op welke vinger u een pulse oximeter gebruikt, maakt in principe niet uit. Gebruik zoveel mogelijk dezelfde vinger om uw saturatie te meten, bij voorkeur uw wijsvinger. Zorg er wel voor dat de vinger welke u wilt meten, schoon, vetvrij en op de juiste temperatuur is.
Grof samengevat: een saturatie van 95 tot 100 is normaal, van 90 tot 95 aan de lage kant en daaronder is het eigenlijk niet goed. De Apple Watch kan dit nauwkeurig meten, zoals trouwens ook door onafhankelijke medische instituten is vastgesteld.
Het is ook verstandig om 's nachts zuurstof te gebruiken. De ademhaling is dan rustiger dan overdag, waardoor de longen langzamer werken. Met de zuurstof krijgt uw lichaam toch voldoende zuurstof om te werken. De longarts schrijft u voor hoeveel liter en hoeveel uur zuurstof u per dag moet gebruiken.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Benauwdheid kan worden veroorzaakt door problemen van het hart, de longen, het bloed en de keel/neus regio. Als het hart de oorzaak is voor kortademigheid dan kan dit een uiting zijn van hartfalen, zuurstofgebrek van de hartspier (angina pectoris) of een hartritmestoornis.
Wat doe je bij kortademigheid? Bel of laat 112 bellen bij hevige benauwdheid. Bel of laat 112 bellen wanneer het slachtoffer een snelle ademhaling heeft in combinatie met veranderde huidskleur, zoals blauw-paarse verkleuring van de huid, en suffer worden.