Met zacht water voelt de huid zeer zacht aan en maakt het haar glanzend en glad. Zacht water heeft ook andere voordelen. Het bespaart energie voor het verwarming van warmwater, u gebruikt minder wasmiddel en onthard water is beter voor de groei van planten. Kalkvorming in de badkamer en keuken lijkt onverzorgd.
Het is ook mogelijk om speciale teststrips te kopen, die u in het kraanwater houdt. De strips meten de waterhardheid en op de strips verkleuren vakjes. Ieder vakje staat voor een bepaalde hardheid. De strips geven de waterhardheid aan voor bijvoorbeeld 7, 10, 15, 20 dH of hoger.
Zacht water: bijna geen nadelen
Wel: dat is er niet. Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt.
In het geval van drinkwater is het beter om het water lang te koken, zodat de kalkdeeltjes achterblijven in de waterkoker en je veel zachter water schenkt. De tip is wel om de waterkoker regelmatig te ontkalken met azijn of opgelost citroensap, omdat de werking en de levensduur door kalkaanslag snel terugloopt.
Water uit een waterontharder smaakt minder bitter dan normaal kraanwater. Kraanwater wordt vaak gezien als neutraal van smaak.
Het water dat door de ontharder behandeld is, verandert van samenstelling en is mogelijk niet meer drinkbaar. Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt.
Door hard water te koken, kunt u het dus inderdaad enkele graden zachter maken. Dit werkt evenwel maar tot op een bepaalde hoogte. Als u het water te lang laat koken, zal het zodanig veel indampen, dat het net harder wordt, in plaats van zachter.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
0-4 dH: zeer zacht water. 4-8 dH: zacht water. 8-12 dH: gemiddeld water. 12-18 dH: vrij hard water.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Voordelen van zacht water
Er zal geen kalk meer ontstaan op kranen en ander sanitair. De waterleiding zal niet langer verkalken waardoor er minder energie nodig is om het water op te warmen. Apparaten hebben minder onderhoud nodig en kunnen veel langer meegaan.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Dan is het mogelijk om het water uit uw kraan zelf te testen en door een gespecialiseerd laboratorium te laten analyseren. Een testkit bestelt u gemakkelijk via de website www.loodinwatertesten.nl. Het Waterlaboratorium in Haarlem doet alle wettelijke monstername voor drinkwaterbedrijven PWN, Waternet en Dunea.
Waar is hard water in Nederland? In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Warm water om te koken
Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet gezond is? Wanneer water opgewarmd is door de boiler, verliest het namelijk heel wat zuurstof. Daardoor ontstaat er ruimte voor giftige bestanddelen, bacteriën en metalen. Je mag het dan ook niet meer als drinkwater beschouwen.
Kraanwater is helaas niet al te gezond voor je kamerplanten, omdat hier namelijk kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken.
Natrium en chloride geven het water een ziltige smaak. Calciumhoudend water smaakt hard. De concentraties van, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, bepalen de 'hardheid' van jouw kraanwater. De mineralen die in kraanwater zitten zijn goed voor je en heeft je lichaam nodig om gezond te blijven.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.