Hoewel je in het buitenland vaak je hond niet los in de auto mag vervoeren, is dit in Nederland gewoon toegestaan. Wanneer je autorijdt mag de hond los op de achterbank of zelfs op de bijrijdersstoel. Toch wordt aangeraden om je huisdier bijvoorbeeld in een speciale gordel te vervoeren.
Voor de veiligheid plaats je een hondenrek tussen de achterbak en de achterbank, zodat de hond niet naar voren kan springen. Dit hondenrek plaats je gemakkelijk in de auto en het is vaak verstelbaar in grootte, zodat het in iedere auto past.
Straf hond achterlaten in auto:
Het achterlaten van een hond in een auto begint bij een boete van 360 euro. Maar is er letsel dan kan iemand gedagvaard worden, dat hangt van de omstandigheden af. Als dat gebeurt kan er een gevangenisstraf worden geëist.
Er bestaan ook geen duidelijke regels of wetgevingen die aangeven hoe je een hond in je wagen moet meenemen. Moet je hond vast in de auto? Dat is dus niet wettelijk verplicht, maar wel aan te raden. Zorg ervoor dat je niet gehinderd wordt door je harige passagier en dat je altijd de controle over het stuur behoudt.
Iedere twee uur is een goede richtlijn. Zo kan je hond zijn benen strekken en kun jij even een kopje koffie halen. Vergeet de poepzakjes niet mee te nemen.
Wanneer de temperatuur op begint te lopen naar 35 graden, zal ook de gezondheid van een gezonde hond gevaar beginnen te lopen. De temperatuur in een gesloten auto zal bij 21 graden na 10 minuten dus al een potentiele dodelijke hoogte bereiken.
Je kunt je puppy gewoon op schoot zetten, of in een kartonnen doos die je op schoot houdt. Zorg er hoe dan ook voor dat tussen je schoot en de pup een goed absorberende laag zit, bijvoorbeeld handdoeken, want sommige pups houden hun plasje niet de hele rit in en anderen worden zelfs een beetje wagenziek.
In Nederland is het niet verplicht om je hond vast te maken in de auto. Reis je door of in Duitsland, dan is dit wel verplicht en dan is een gordelriem erg handig. Let er ook op dat de hond er niet op gaat bijten, honden krijgen ook met gemak een normale autogordel door midden.
In Duitsland gelden de volgende voorschriften: Als een hond in de auto vervoerd wordt, is er voor de achterbank een speciale hondengordel nodig. De hond mag ook in een reiskennel of achter een rek vervoerd worden.
De muilkorfplicht gaat gelden voor 21 hondenrassen die op de landelijke lijst van gevaarlijke honden staan. Voorbeelden zijn de pitbull, rottweilers en bull mastiffs. Acht andere rassen, zoals de boxer, moeten een muilkorf op als ze geen aantoonbare stamboom hebben.
Zij adviseren mensen die een hond in een afgesloten, hete auto zien zitten om altijd de politie te bellen via nummer 0900-8844. Als de politie u niet verder kan helpen, kunt u ook 144 bellen. Dit is het landelijke alarmnummer van de Dierenbescherming.
Laat uw hond dus nooit alleen achter in een geparkeerde auto. Het is op grond van artikel 2.1 van de Wet dieren verboden om de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen. U bent als eigenaar van een hond dus zelfs strafbaar als u uw hond in zulke omstandigheden achterlaat.
De hond moet net genoeg ruimte te hebben om fatsoenlijk te kunnen zitten en liggen. Het wordt aangeraden om de autogordel aan een tuig vast te klikken en niet aan een halsband. Een halsband kan je huisdier verwonden en kan gemakkelijker losschieten.
Een gewone bench is niet veilig . Ze zijn vrij prijzig en passen niet in iedere auto . Veilig alternatief is dan op de achterbank , tuigje en dat bevestigen met een hulpstuk aan de auto gordel ..
Uren flink in de auto zitten kan je puppy nu misschien wel, toch moet hij er af en toe eens uit. Stop voldoende onderweg. Laat je hond om de 2 à 3 uur kort even uit zodat hij de pootjes kan strekken, even drinken en zijn plasje kan doen. Veel honden worden al snel wagenziek.
De Franse overheid heeft geen specifieke regels voor het vervoer van een huisdier in de auto. U kunt daarom het beste uitgaan van onze eigen wetgeving. Volgens artikel 5 Wegenverkeerswet mag je een huisdier niet zodanig vervoeren in de auto dat dit tot gevaarlijke situaties of verkeershinder leidt of kan leiden.
Een honden autogordel, ook wel de hondengordel of veiligheidsgordel genoemd, is niks anders dan een autogordel voor je hond, dat je vast maakt aan het hondentuigje of de hondenhalsband. Vervolgens klik je hem vast in de gordelhouder en je hond zit vast én veilig in jouw auto.
En honden die zwaarder zijn dan twintig kilo of honden met een schofthoogte boven de 40 centimeter moeten aan de lijn en je moet (officieel) een muilkorf bij hebben. Dit geldt ook voor 'vechtershonden'. Zij zijn welkom, indien de honden een muilkorf hebben, aangelijnd zijn en niet langer dan vier weken in het land.
Zorg ervoor dat u regelmatig onderweg stopt zodat de pup indien nodig buiten zijn behoefte kan doen. Wagenziekte kan voorkomen, voer de pup daarom vlak voor de reis en onderweg niet. Probeer de pup voorzichtig gerust te stellen zodat de autorit niet als stressvol wordt ervaren, autorijden moet immers leuk zijn.
Dit doe je door de hond naast de auto te laten zitten, en de deur open te doen. Welke deur je opent, hangt er vanaf waar je de hond wilt leren in de auto te stappen. Laat de hond rustig in de auto, en geef hem de tijd om te wennen. Een puppy die nog niet zelf de auto in kan springen, zul je op moeten tillen.
Geef de hond een eigen slaapcompartiment, of leg zijn mandje in de voortent of bij jou in de caravan. Laat je hond liever niet buiten slapen of in een aparte tent. Veel honden worden er onzeker van of gestrest, en bovendien is de kans op diefstal is dan groter.
De Cool Dog Koelmat 24/7 is de best geteste honden koelmat van 2022! Dit is uit onze ultieme test gebleken. De hete zomers kunnen niet alleen voor ons als mensen heel warm zijn, ook je hond kan in deze temperaturen wel wat verkoeling gebruiken. De koelmat helpt je hond om af te koelen.
- Zorg dat de autobench goed vaststaat in de auto, zodat deze niet door de auto kan schuiven. Een kunststof autobench is vaak goed vast te zetten tussen de autogordels. Bij een speciale autobench is rekening gehouden met het vastzetten van de autobench in de kofferbak of achterbank.