De salie plant, ook wel salvia genoemd, doet vaak dienst als eye-catcher in de tuin met zijn spitse groen, zilveren bladeren. In tuincentra en zelfs bij supermarkten staan de planten in het voorjaar dan ook voor het grijpen. Deze plant bloeit namelijk mooi met lange paars/roze bloemen.
Salvia of salie en de betekenis
De naam Salvia komt van het Latijnse salvere en betekent 'welbevinden' of 'genezen'. Het verwijst naar de geneeskrachtige werking die men de plant al eeuwenlang toedicht. Salvia officinalis of echte salie is een bekend keukenkruid.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Ze zijn dik, donzig en hebben een ovale vorm met opvallende nervatuur aan de onderkant van het blad. De bladeren ontwikkelen (bij aanraking) een sterke geur en hebben een wrange, warme smaak. Ook de gedroogde bladeren zijn uitermate aromatisch en pittig.
Er zijn wel 900 soorten salie. De meeste bloeien tussen mei en augustus en worden afhankelijk van de soort tussen de 40 en 100 cm hoog. Salvia nemerosa bloeit met paarse aren, maar er zijn ook soorten die rode, blauwe, witte, roze of zelfs tweekleurige bloemen hebben. Salie hoort bij de lipbloemenfamilie.
Salvia nemorosa 'Caradonna' laat zich prachtig combineren met o.a. duizendblad (Achillea), Zeeuws knoopje (Astrantia), rode zonnehoed (Echinacea), klokjesbloemen (Campanula), diverse soorten ooievaarsbek (Geranium), beemdkroon (Knautia), kattenkruid (Nepeta) en halfheesters zoals lavendel (Lavandula) en Hebe.
Salvia heeft niet veel water nodig, kan behoorlijk wat droogte aan.
Alles over salie branden
De salie werd gezien als heilig kruid, zou spirituele krachten hebben en ruimtes kunnen ontdoen van negatieve energie en geesten.
Oogsten. Het leuke is dat je salvia het hele jaar kunt blijven oogsten, ook in de winter, omdat de plant wintergroen is. Gebruik steeds vers blad, omdat ouder blad wat muf kan smaken.
Saliethee mag je dagelijks maximaal twee keer drinken. Het is prima wanneer je saliethee 2 a 3 weken dagelijks achter elkaar drinkt. Houd er rekening mee om saliethee niet langer dan 3 weken achter elkaar regelmatig te drinken.
Saliethee is goed om te drinken voor het slapengaan vanwege de rustgevende werking, maar ook bij verkoudheid of als je weerstand even wat minder is.
Salie heeft vochtafdrijvende en antioxiderende eigenschappen. Dit betekent dat het kruid de ontgifting in het lichaam bevordert, de spijsvertering stimuleert en helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Twee tot drie koppen saliethee per dag kunnen je al helpen om af te vallen.
Naast het gebruik van dit kruid in gerechten, is het ook heel erg lekker en gezond om salie thee te drinken. Bij de Ekoplaza, of andere biologische winkels, worden kant-en-klare zakjes en losse gedroogde salie verkocht. Dit is dezelfde soort die je tijdens het koken gebruikt. Je kunt ook salie blaadjes gebruiken.
Nog minder bekend is dat je de bloemen van de struik kunt eten. En als je het aandurft om die een keer als ingrediënt ergens voor te gebruiken: je mag kiezen uit de eetbare salie bloem met een fruitige smaak of een iets meer kruidige variant. Eten mag (en kan), maar het is ook een echte aandachttrekker op het bord.
Salie smaak
De blaadjes hebben een sterke smaak en zeer aromatische geur. De smaak kan het beste omschreven worden als kruidig, warm en een tikkeltje bitter. Salie kun je zo gebruiken: Als smaakmaker van bijvoorbeeld varkensvlees.
Salie bevat namelijk het stofje thujon. Als je daar gedurende een lange periode teveel van binnen krijgt, kan dit leiden tot hallucinaties en verslaving. Salie is niet geschikt bij zwangerschap of als je borstvoeding heeft. Het wordt ook afgeraden bij epilepsie, maagdarmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten.
Salie is heel lekker in tal van gerechten. Je kunt de blaadjes meekoken of meebakken. Italiaanser eten dan pasta met 'burro e salvia' (boter en salie) kan bijna niet. Deze salie helpt goed tegen vermoeidheid.
Er wordt zonder een echte reden sneller ruzie gemaakt; Je hebt veel pech, dingen die bij anderen makkelijk en vanzelfsprekend gaan, daar moet jij hard voor werken; Er ontstaan onverklaarbare (chronische) lichamelijke klachten of je oude lichamelijke klachten verergeren zich; Je hebt depressieve en negatieve gedachten.
Wanneer je een heel huis gaat reinigen, werk dan van boven naar beneden (dus van zolder naar kelder) in de richting van een open raam of deur. Smudge langs de wanden van elke ruimte en schenk wat extra aandacht aan de hoeken want juist dat zijn plekken waar negatieve energieën zich graag schuil houden.
De bladeren zijn erg herkenbaar grijsgroen, dik donzig en groeien in paren. Als je een blad wrijft ruik je gelijk de kruidachtige, licht bittere, warme geur. Salie bloeit op oud hout in de zomer, meestal met lichtpaarse of blauwe bloemen ( soms zijn de bloemen wit of roze).
Salie is een zeer mooie vaste plant. In juni - augustus bloeit hij met vele, slanke, rechtopgaande aren in roze, paars of wit. De aren zijn prachtige snijbloemen en ze bevatten veel nectar. Bijen en vlinders zijn er gek op.
Salieblaadjes zijn zacht lichtgroen en voelen als fluweel. De achterkant van de blaadjes is bedekt door kleine zachte haartjes, die het een witte gloed geven. Je kunt salie in principe rauw eten, maar het kan wat taai en bitter smaken.