Het is meestal een verspreide, doffe en zeurende pijn met een gevoel van ongemak. Soms komen daar andere klachten bij zoals misselijkheid, braken, zweten, darmklachten en emotionele reacties zoals angst.
Viscerale pijn kan dus een nociceptieve pijn zijn zoals bij een verzwikte enkel. Alleen bij viscerale pijn kan men de pijn niet zo precies lokaliseren zoals bij een verzwikte enkel. Bij viscerale pijn wordt de pijn over een groot gebied (diffuus) aangegeven bijvoorbeeld in de onderbuik, links in de buik etc.
Het visceraal systeem betreft de inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel, bijvoorbeeld in keel-, borst- en buikholte. Veel mensen leven met langdurige klachten. Die klachten kunnen te maken hebben met het skelet, met de gewrichten, spieren of pezen.
Pariėtale pijn is scherp, stekend, exact te lokaliseren, continu en heeft dezelfde kwaliteiten als pijn die in de huid ontstaat. Directe irritatie van het peritoneum door pus, gal, ureine of gastrointestinale secreties veroorzaakt parietale pijn. Parietale pijn is makkelijker te lokaliseren dan viscerale pijn.
Viscerale pijn is nociceptieve pijn die uitgaat van de ingewanden van de borst of de buik. Deze is meestal niet duidelijk gelokaliseerd en vaak borend, drukkend of krampend van karakter. Viscerale pijn wordt soms gevoeld in het dermatoom, dat op hetzelfde ruggenmergniveau projecteert.
Het autonome zenuwstelsel, ook onwillekeurige, vegetatieve of viscerale zenuwstelsel genoemd, is het deel van het perifeer zenuwstelsel dat een groot aantal onbewust plaatsvindende functies reguleert.
Loslaatpijn is het verschijnsel dat de patiënt pijn voelt op het ogenblik waarop de onderzoeker die een vinger op een bepaald punt gedrukt houdt, deze vinger wegrekt. Loslaatpijn veroorzaakt door het in trilling brengen van het onstoken peritoneum is een kenmerkend verschijnsel bij appendicitis.
Je spreekt van een acute buik bij een plotselinge, mogelijk levensbedreigende, buikaandoening. Vaak gaat het om een ernstige acute ontsteking aan de organen in je buik. Het is belangrijk om snel te handelen en direct contact op te nemen met een arts.
De oorzaak van de ontsteking is vaak bloed in de buikholte, wat onder andere het gevolg is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een bloeding na het barsten van een cyste. Symptomen van buikvliesontsteking zijn hevige buikpijn, misselijkheid, braken en koorts.
Gevaarlijk vet
Vet in de buikholte is actiever dan onderhuids vet en kan meer hormonen afgeven dan wenselijk. Het hebben van veel visceraal vet, kan je cholesterol en bloeddruk verhogen. Visceraal vet kan je daarnaast ook minder gevoelig maken voor insuline, waardoor de kans op diabetes type 2 verhoogt.
Visceraal vet is vet wat in je buikholte zit. Het zit om je organen heen en is niet zichtbaar met het blote oog. Iemand kan dus slank lijken maar van binnen vol zitten met visceraal vet.
Osteopathie (visceraal therapie) richt zich op de beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de inwendige organen. Bindweefsel is een soort laag rondom die de organen stevigheid en vorm geeft. In een gezonde toestand kan het bindweefsel van een orgaan vrij langs zijn omgeving bewegen.
De behandeling bestaat uit een combinatie van fysiotherapie, (soms specifiek gericht op het probleemgebied zoals bij bekkenbodemtherapie), begeleiding door een psycholoog (zoals bij cognitieve gedragstherapie) en ondersteuning met medicatie.
Een ontkleurde, witgele ontlasting. Hevige of aanhoudende jeuk. Verminderde eetlust. Hevige of aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen. Dit kan helpen: Eet gezond, met veel vezels (fruit, groente, volkorenbrood)
Als je naast darmkrampen ook last hebt van overgeven en diarree is het meestal geen koliek. Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Steeds terugkerende pijnlijke darmkrampen worden darmkolieken genoemd.
Buikvliesontsteking is een ontsteking van het buikvlies. Het buikvlies is een dun vlies dat aan de binnenkant van de buikholte en om de organen in de buik zit, bijvoorbeeld om de maag, de lever en de darmen. De medische term voor buikvlies is peritoneum.
Klachten en symptomen bij blindedarmontsteking
Soms zijn er klachten voorafgaand aan de pijn zoals verminderde eetlust, misselijkheid of overgeven. Veel mensen hebben last van pijn bij het aanraken én loslaten van de buik, en bij het hoesten en lachen.
Wanneer u uw lichaamsvet rondom uw middel meet, meet u in feite visceraal vet. Dit is het vet dat om de organen in uw buik zit. Het is normaal om wat visceraal vet te hebben, maar een hoog gehalte aan visceraal vet kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.