Welke soorten EPS muurisolatie zijn er mogelijk? Deze stijve EPS platen kunnen rechtstreeks op de buiten- of binnenmuren worden bevestigd. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, waardoor je altijd de isolatiewaarde kunt behalen die past bij jouw project. EPS korrels worden vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er enkel water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
EPS isolatie is vochtbestendig en rot niet.
EPS is waterbestendig
Bij normale blootstelling aan water of vocht is EPS isolatiemateriaal waterbestendig. EPS neemt namelijk geen vocht op. Bij langdurige blootstelling aan water of vocht onder druk, kan vocht mogelijk wél binnendringen in het isolatiemateriaal.
PIR (polyisocyanuraat) isolatie is over het algemeen waterbestendig. PIR heeft goede vochtbestendige eigenschappen en kan water absorberen zonder dat dit de isolerende prestaties aanzienlijk beïnvloedt.
Bij buitengevelisolatie kiest een specialist doorgaans voor kunststof isolatieplaten (PUR, XPS, …). Die zijn ongevoelig voor vocht en halen zelfs bij een geringe dikte een hoge isolatiewaarde. Zo nemen de isolatie en de nieuwe gevelafwerking niet te veel ruimte in aan de buitenkant van je woning.
Wie met glaswol isoleert, kan alvast gerust zijn, want glaswolisolatie is waterafstotend. De vezels van minerale wol werken ongeveer als de veren van een eend: hun oppervlakte is zo klein dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen en ze zelfs afstoten.
EPS wordt gemaakt van polystyreen en is daarom een kunststof. In de volksmond wordt EPS ook wel piepschuim, tempex of PS-hardschuim genoemd. Van oorsprong is EPS een isolatiemateriaal, maar tegenwoordig wordt EPS piepschuim voor vele doeleinden gebruikt, zoals verpakkingsmateriaal.
Polystyreen is een van de meest gebruikte stoffen voor het maken van plastic producten, zoals verpakkingsmateriaal en wegwerpservies. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn vormen van piepschuim. EPS wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal en XPS veel als isolatiemateriaal.
Witte EPS platen isoleren minder goed dan de grijze platen. Het verschil qua isolatiewaarde tussen EPS en XPS is in dat geval verwaarloosbaar. Kortom; als het vochtwerendheid en de druksterkte gaat, is XPS de winnaar. Qua isolatiewaarde doet grijze EPS het beter.
PIR vs EPS
De isolatiewaarde van PIR is een stuk hoger, waardoor u dunner kunt isoleren. EPS heeft als voordeel dat het goedkoper is, maar het nadeel dat u dikker moet isoleren voor een goede isolatiewaarde dan met PIR. De druksterkte is van beide isolatiematerialen prima.
Minerale wol: gebruik je glas- of steenwol voor het isoleren van jouw vloer? Ga dan voor een isolatielaag van minimaal 15 centimeter. EPS of XPS: bij het aanbrengen van piepschuim voor vloerisolatie volstaat een dikte van minimaal 12 centimeter.
PUR heeft de hoogste isolatiewaarde, maar ook de hoogste prijs. EPS parels en glaswol zijn qua isolatiewaarde vergelijkbare isolatiematerialen.
EPS oftewel piepschuim is één van de meest brandbare isolatiematerialen. De meeste EPS producten vallen dan ook in brandklasse E: zeer brandbaar. De bij ons verkrijgbare EPS platen, zowel de grijze als de witte, worden ook allemaal ingedeeld in brandklasse E.
EPS isolatieplaten kiezen
De druksterkte wordt aangegeven door het getal dat achter 'EPS' staat. Een EPS 60 isolatieplaat heeft bijvoorbeeld een druksterkte van 6.000 kilo per m2, een EPS 100 isolatieplaat een druksterkte van 10.000 kilo per m2. Onze meest verkochte EPS isolatieplaat is de EPS 100.
Brandveiligheid van kunststof isolatiematerialen
Helaas is niet al het kunststof isolatiemateriaal beperkt brandbaar, maar het werkt wél brandvertragend. Voorbeelden hiervan zijn EPS isolatie en XPS isolatie.
EPS isolatiechape zijn nieuwe EPS-parels vermengd met cement, water en specifieke gepatenteerde additieven. Na uitvoering moet de EPS uitvulling 72u drogen alvorens deze mag betreed worden. En er dient een week gewacht te worden voordat de vloerverwarming of chape mag geplaatst worden.
EPS heeft een goede luchtdichtheid waardoor vocht en kou in uw woning zo goed mogelijk beperkt worden. Hierdoor bespaart u flinke op uw jaarlijkse stook- en energiekosten. Omdat EPS licht isolatiemateriaal is, is het goed te snijden of te zagen en heel gemakkelijk aan te brengen.
De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van de dikte van de spouw, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Voor EPS-korrels mag je rekenen op een prijs tussen de € 20 en 25 per m², excl.btw.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoef je geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel zo is. Voor de brandveiligheid ben je wel verplicht het piepschuim af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander brandvertragend materiaal.
Het grote verschil tussen PIR en EPS is de isolatiewaarde en de prijs. De isolatiewaarde van PIR ligt 40% hoger dan die van EPS. EPS is dan weer goedkoper dan PIR.
Deze aluminium film maakt een dampdichte laag die bovendien waterdicht is. De vochtbestendigheid van PIR platen is ook één van de redenen waarom PIR veelvuldig gebruikt wordt bij het isoleren van (platte) daken en vochtige spouwmuren.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Als isolatiemateriaal aan vocht blootgesteld wordt verliest het haar isolatiewaarde en kan het gaan schimmelen. Daarnaast moet de isolatie volledig en goed passend geplaatst worden en in juiste volgorde.
ROCKWOOL gevelisolatie houdt straatgeluid en omgevingsgeluid buiten en levert een belangrijke bijdrage aan het akoestisch comfort binnenshuis. Brandveiligheid: Steenwol draagt bij aan de brandveiligheid en brandwerendheid van de gevel. ROCKWOOL steenwol is namelijk buitengewoon brandveilig.