Bij stilstaan-met-een-draaiende-motor, het zogenoemde stationair draaien, verbruikt een auto al gauw een halve liter brandstof per uur. Met die verbruikte brandstof van een paar minuten stationair draaien kun je dus al snel een paar honderd meter tot een kilometer rijden. Dat bespaart dus geld.
Als je de auto stationair laat draaien, verbruik je onnodig benzine en dat is slecht voor het milieu. Als de auto bijvoorbeeld voorverwarmt voordat je gaat rijden, verbruik je al snel zo'n drie liter benzine per uur. Als je de auto stationair laat draaien terwijl de airco uitstaat, kost het gemiddeld een liter per uur.
"Gemiddeld gebruikt een trekker 1,5 liter diesel per 100 kW. Een trekker van 200 kW gebruikt dus gemiddeld 3,0 liter diesel per uur bij stationair draaien. " Een trekker die gemiddeld 1.000 uur per jaar draait maakt 250 stationair uren.
Een auto verbruikt gemiddeld 3,42 liter brandstof wanneer die stationair draait.
Het stationaire toerental is het minimumtoerental, dat nodig is om de motor aan de gang te houden. Als een motor stationair draait, hoeft hij uitsluitend zichzelf (en dus niet de auto en ook geen hulpaggregaten) aan de gang te houden. Het stationaire toerental bedraagt circa 700 omw/min.
Hoe lang de auto stationair voor een volle accu laten draaien? Houd rekening met 5 minuten. Een lege accu opladen hoeft niet veel tijd te kosten. Na 5 minuten kunt u de startkabels loskoppelen en gaan rijden.
Beste toerental om zuinig te rijden
Hoe lager je toerental, hoe minder brandstof je verbruikt. Schakel daarom door zodra het kan. Bij een dieselmotor is dat tussen de 1500 en 2000 toeren, bij benzinemotoren tussen 2000 en 2500 toeren. Op tijd schakelen is zo efficiënt en zuinig mogelijk rijden.
En denk er dan eens aan dat tijdens een uur stationair draaien 3,42 liter brandstof wordt verbruikt. Het kost €5,04 kost per dag om stationair te draaien bij negen keer stoppen en gemiddeld acht minuten per stop per voertuig. Dat is gemiddeld €110 per maand per voertuig.
Stationair draaien van motoren lijkt misschien onschuldig, maar het heeft in werkelijkheid enorme nadelige gevolgen voor iedereen. Het verspilt een aanzienlijke hoeveelheid geld aan brandstof en brengt schadelijke gifstoffen in het milieu.
Tanken terwijl de motor draait
Statische elektriciteit die wordt gegenereerd wanneer de motor draait, kan brandstofdampen doen ontbranden. Niet voor niets hebben de meeste tankstations een bord met de tekst 'Motor uit'.
Met name bij stationair draaien is het meerverbruik zeer hoog, afhankelijk van het systeem zo'n 40 tot 65% wat overeenkomt met 0,26 tot 0,42 liter per uur. Ook bij deellast (50 km/h constant) is het meerverbruik fors, tot zo'n 14% ofwel 0,54 L/100.
Stationair draaiende motoren verbruiken ongeveer 1,5 liter diesel per uur. Het systeem voor het afzetten van de motor tijdens stationair draaien voorkomt onnodig brandstofverbruik wanneer het voertuig stilstaat.
De gemiddelde vrachtwagen verbruikt één liter brandstof voor elk kwartier aan stationaire draaitijd. Een stationaire draaitijd van 60 minuten per week zou dus overeenkomen met het verbruik van 1.460 liter per jaar, oftewel meer dan 1.300 euro!
Een auto is zuinig wanneer het zo min mogelijk brandstof verbruikt per kilometer. Als u gaat kijken naar wat zuinig is om te rijden, dan is 1 liter brandstof op 20 kilometer zuinig en 1 liter brandstof op 3 kilometer onzuinig. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 15.
Benzineauto's zijn in veel gevallen redelijk zuinig in verbruik ten opzichte van auto's op gas. Een gemiddelde benzineauto rijdt ongeveer 1 op 14. Dit betekend dat je 14 kilometer met 1 liter brandstof kunt rijden. Kleine benzineauto's kunnen tegenwoordig 1 op 20 halen volgens de fabrieksspecificaties.
Het stationaire toerental bij uw auto van ongeveer 1100 toeren is zeker niet zoals de fabrikant het bedoeld heeft. Het toerental hoort inderdaad te liggen tussen de 600 en 800 toeren. Dat het toerental hoger is bij uw auto is zeker niet schadelijk of het gevolg van een groot probleem.
Houd je snelheid constant
Rijd vanuit stilstand rustig weg en trek niet te snel op. Snel optrekken levert amper tijdswinst op en zorgt er, naast een hoger brandstofverbruik, ook voor dat je banden en remmen sneller slijten.
Gemiddeld duurt het een uur of 8 tot een motor fatsoenlijk afgekoeld is.
Op korte termijn geen ramp, maar het kan er na verloop van tijd voor zorgen dat je motor minder vermogen levert. Bovendien kan het de levensduur van je krachtbron inkorten. Niet wenselijk dus!
Hoe lang moet je de motor opwarmen? Ongeveer een minuut is voldoende tijd om de zuiger en andere onderdelen geleidelijk uit te laten zetten en een goede oliecirculatie naar de bovenste delen van de motor te garanderen.
Bij een goedlopende op bedrijfstemperatuur zijnde motor moet men denken aan een stationair toerental rond de 600 / 800 Rpm. Bij een koude motor kan dat afhankelijk van de leeftijd van de auto een stuk hoger zijn. Dit is afhankelijk of er nog een handmatige of automatische choke aanwezig is.
Stationair draaien is het laten draaien van de motor zonder dat er vermogen gevraagd wordt of het voertuig in beweging is. Stationair draaien kost brandstof en het is relatief vervuilend.
Hoeveel brandstof verbruik je? Een snelheid van 70 tot 90 km per uur is het zuinigst. Brandstof werkt bij deze snelheid het best, waardoor er ook minder CO2, stikstof en fijnstof uit de uitlaat komt. In de stad verbruik je het meest, omdat je daar veel moet remmen en optrekken.
Turbomotoren verbruiken minder brandstof omdat ze een hogere compressieverhouding hebben waardoor er meer vermogen en koppel is. Hierdoor hoeft de motor minder hard te werken en verbruikt hij dus minder brandstof.