Voor een vakantiehuis in Nederland kun je bij RegioBank een hypotheek afsluiten voor maximaal 70% van de marktwaarde van de recreatiewoning. Ook als je al een hypotheek hebt voor je vaste woning.
Welke banken geven wél hypotheek voor een recreatiewoning? Er zijn een aantal banken die onder voorwaarden wel (een deel van) een vakantiehuis willen financieren. Dit zijn bijvoorbeeld ING en BLG Wonen. De voorwaarden kunnen verschillen, vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur of bij de betreffende bank.
Verschil hypotheek hoofdwoning en hypotheek recreatiewoning
Voor je hoofdwoning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor de recreatiewoning kun je maximaal 70% van de waarde financieren middels de Recreatiehypotheek. Voor het overige deel heb je eigen geld nodig.
Geen 100% financiering
Met een hypotheek kunt u doorgaans niet 100% van de waarde van de recreatiewoning financieren. Het deel dat u maximaal kunt financieren is gemiddeld 70%. Voor een recreatiewoning van €100.000,- moet u dus minimaal €30.000,- eigen geld meenemen.
Recreatiewoning financieren door verhogen hypotheek van uw woonhuis met overwaarde. Heeft u overwaarde op uw permanent bewoonde woning? Dan kunt u wellicht de hypotheek van deze woning verhogen en deze verhoging gebruiken om recreatiewoning te financieren.
Ja, die mogelijkheid is er. Als je inkomen voldoende is, dan kun je misschien je hypotheek verhogen met het bedrag van je overwaarde. Daarmee kun je vervolgens een deel van de kosten voor het vakantiehuis betalen. Verdiep je wel goed in de voor- en nadelen voordat je die droom verwezenlijkt.
25.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 126,67 euro. 50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 253,34 euro. 100.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 506,69 euro.
Een recreatiewoning of vakantiewoning kun je op diverse manieren financieren. Zo kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Daarnaast is het mogelijk om je vakantiewoning te financieren met een recreatiehypotheek of door hiervoor de overwaarde van je huidige woning op te nemen.
Investeren in een vakantiehuis is een goede manier om extra vermogen op te bouwen. Je kunt geld verdienen door het huis te verhuren en de woning mogelijk met meerwaarde verkopen. Het is wel belangrijk om de risico's in de gaten te houden, zoals hoge onderhoudskosten of een verslechterende woningmarkt.
Soms staat in de koopovereenkomst dat je 365 dagen per jaar mag recreëren in het vakantiehuis. Dat betekent echter niet dat je hier ook het hele jaar rond mag verblijven. Deze bepaling geeft alleen aan dat er geen restricties zijn in de periodes waarin je gebruik mag maken van de woning.
Je moet daarom eigen geld inleggen om een hypotheek af te sluiten. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen vermogen in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.
Nettorendement van je vakantiewoning
Om het rendement te bepalen van een vakantiewoning, kan je de volgende berekening gebruiken: - Verminder de verhuuropbrengsten met de kosten van de verhuurorganisatie en/of het vakantiepark. - Deel dit bedrag door de totale investering (excl. BTW).
Het vakantiehuis 100% van de tijd verhuren is zo goed als onmogelijk, maar natuurlijk wil je proberen zo dicht mogelijk bij een volledige bezettingsgraad te komen. Over het algemeen kun je bij een gemiddelde bezettingsgraad van 65% ongeveer uitgaan van 5% rendement.
Je kunt je lopende hypotheek niet zomaar meenemen. De hypotheek is namelijk gekoppeld aan je oude huis. De geldverstrekker ziet verhuizen als een nieuwe aanvraag.
Ze controleren of uw aanvraag aan allerlei hypotheekregels voldoet. Dit kunnen fiscale regels zijn, de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), wettelijke regels en de regels die beschreven staan in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF).
Er zijn heel wat zaken die je duidelijk moet hebben voor je een vakantiewoning koopt, denk bijvoorbeeld aan de omgeving, de faciliteiten van het vakantiepark en het type vakantiewoning. Daarnaast is het zinvol om te bepalen of je vooral zelf gebruik maakt van de woning, of dat je de woning ook wilt verhuren.
In de aangifte vult u de gegevens van uw vakantiewoning in, zoals het adres en de WOZ-waarde. Die WOZ-waarde krijgt u van de gemeente waar uw vakantiehuis staat. Hoeveel inkomstenbelasting u betaalt? Dat hangt af van WOZ-waarde en van een eventuele schuld op uw vakantiewoning.
Hogere overdrachtsbelasting
Voor een vakantiewoning geldt een hoger tarief overdrachtsbelasting dan wanneer je een woning als hoofdverblijf koopt. Je betaalt 8% belasting. Dit moet je betalen uit eigen middelen. Houd naast deze kosten ook rekening met kosten voor bijvoorbeeld hypotheekadvies en notariskosten.
Voordelen van een vakantiewoning kopen
Je kan er op vakantie gaan wanneer je maar wil. Dan ben je er eens lekker tussenuit! Bovendien is het je eigen vakantiewoning dus je kan bijvoorbeeld ook vrienden uitnodigen. Een vakantiewoning dichtbij huis kun je makkelijk gebruiken voor een korte vakantie of weekend.
De gemiddelde verkoopprijs van een vakantiewoning was volgens de meest recente cijfers van makelaarsvereniging NVM 152.000 euro in 2019. Door de toegenomen interesse én krapte op de markt is die prijs in 2020, net als bij gewone woningen, waarschijnlijk flink gestegen.
Als het vakantiehuis minder dan 140 dagen per jaar wordt verhuurd, dan hoef je als 'geen ondernemer' geen btw af te dragen. Wordt de vakantiewoning meer dan 140 dagen per jaar verhuurd? Dan ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer.
Onroerend goed is een goed dat niet verplaatsbaar is: grond en alles wat duurzaam met de grond verenigd is. Dit zijn bijvoorbeeld nog niet gewonnen delfstoffen, beplantingen én gebouwen zoals vakantiewoningen.
Als er sprake is van overwaarde, kun je de overwaarde op je huis opnemen door je hypotheek te verhogen, een opeethypotheek af te sluiten, je woning te verkopen en terug te huren of je hypotheek over te sluiten. Vervolgens kun je je overwaarde gebruiken voor verbouwen, verduurzamen of andere wensen.
Ja, overwaarde op je huis is belastingvrij in 2023.