Dit kan via telefoon of e-mail aan de dienst Leefmilieu of de lokale politie, of aan een andere instantie. Sommige gemeenten beschikken over een meldpunt op hun website. In dringende gevallen belt u best onmiddellijk naar de dienst leefmilieu of de lokale politie.
Een vreemde geur, bijtende lucht of vieze stank? Dat kun je melden bij de gemeente of de provinciale milieuklachtenlijn. Elke provincie heeft zijn eigen milieuklachtenlijn.
Bel gratis naar 0800 65 0 65. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang. We komen zo snel mogelijk.
Meestal komt de stank uit een leiding, afvoerputje, door dode dieren zoals muizen, uit de kruipruimte, spouwmuur of uit luchtbehandelingskanalen. Met de neus de stank opsporen is een mogelijkheid, maar zal in veel gevallen lastiger blijken dat het vooraf leek.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Een muffe geur in huis is vrijwel altijd het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid. Bij te veel vocht in huis kunnen schimmels en bacteriën zich makkelijk verspreiden. Zodra de schimmels en bacteriën zich uitbreiden zal ook de muffe geur in huis sterker worden.
Kosten. De kosten van dit onderzoek zijn € 250,- inclusief btw. U kunt een schriftelijke rapportage ontvangen voor € 50,- inclusief btw. Het is ook mogelijk dit onderzoek met andere onderzoeken te combineren of uit te bereiden naar wens.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Witte azijn en schoonmaakazijn hebben de fantastische eigenschap om vieze luchtjes te neutraliseren en absorberen. Breng witte azijn in een pan aan de kook en u zult zien dat de stank, bijvoorbeeld bak- en braadlucht, binnen een mum van tijd is verdwenen.
Voor detectie gebruiken we onze zintuigen, rookproef om eventueel de bron vast te stellen en een elektronische neus om de (verandering) samenstelling van de lucht te meten. Een elektronische neus kan van een geurmengsel een impressie geven van het gasmengsel.
Kies er dan voor het raam overdag open te laten staan of om een goed ventilatiesysteem aan te schaffen. Eventueel kun je ook de deur van je slaapkamer 's nachts openhouden, zodat de lucht goed kan circuleren. Kijk eens naar de mogelijkheden om een ontvochtiger of een luchtreiniger in je slaapkamer te zetten.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Bouwlawaai is het geluid van bouwwerkzaamheden dat kan leidt tot geluidsoverlast in de omgeving. Denk hierbij aan het slopen van nieuwe gebouwen, werkzaamheden aan wegen en bijvoorbeeld gevelrenovaties. Maar ook heien naast bestaande woningen kan leiden tot geluidsoverlast en trillingshinder.
Geluidsoverlast kunnen contactgeluiden zoals lopen op een harde vloer, overmatig traplopen of slaan met de deuren zijn. Maar ook luide muziek is een veelvoorkomende ergernis. Doordat je slechter slaapt door al die herrie en vaak de deuren dichthoudt, kun je ook gezondheidsklachten krijgen.
Burenoverlast = Bij burenoverlast (of burengerucht) ondervinden bewoners hinder van hun buren. Vooral in dichtbevolkte gebieden kan burenoverlast aanleiding zijn voor conflicten en ruzies.
Blijft de overlast aanhouden, neem dan contact op met uw gemeente of sociaal wijkteam en vraag naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling. Een buurtbemiddelaar helpt bij problemen tussen buren, zoals geluidsoverlast. Heeft uw gemeente geen buurtbemiddeling? Maak dan gebruik van mediation.
Het wordt ook wel methanal of spaanplaatgas genoemd. Het heeft een enorm sterke geur en u raadt het al: dit ruikt niet naar rozen. Het gas kan zorgen voor geurklachten. Formaldehyde zit in veel materialen, zoals bijvoorbeeld uw dakplaten, gordijnen, spaanplaten , vloerbedekking, MDF , keukenkastjes, triplex en lijm.
Een rioollucht in huis is zeer ongezond en schadelijk voor de gezondheid. In deze rioollucht zitten namelijk schadelijke gassen als waterstofsulfide (verantwoordelijk voor de rotte eieren lucht) en methaan. Met name hoge concentraties waterstofsulfide kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid.
Gevolg 3: Een muffe schimmelgeur in huis
In bepaalde vochtige ruimten zonder goede ventilatie kan op den duur een muffe geur ontstaan. Deze vrij duidelijk aanwezige geur wordt meestal veroorzaakt als er ook schimmels en bacteriën aanwezig zijn.
Lucht is een belangrijk hulpmiddel bij het verwijderen van muffe geurtjes. Door simpelweg deuren en ramen open te zetten komt er frisse lucht binnen. Een goede luchtstroom in je huis kan ook de luchtvochtigheid een beetje omlaag brengen.
Een goede ventilatie van de kruipruimte is van belang voor het afvoeren van vochtige lucht. Ook worden door ventilatie stilstaande lucht en vieze geuren voorkomen. Zorg voor een droge bodem met kruipruimteisolatie.
Geur van muizen
Muizen kunnen voor verschillende manieren van stankoverlast zorgen. Urine van muizen heeft een sterke, indringende geur die snel in meubels, tapijten of vloeren trekt. De onaangename geur is vaak vooral te ruiken in afgesloten ruimtes zoals in kasten, op een afgesloten zolder of in de kelder.