Condenswater van je droogkast of koelkast is misschien wel arm aan kalk, maar zelfs na de filtering zitten er in het water nog minuscule deeltjes. En die kunnen de stoomgaatjes van je strijkijzer verstoppen én het ijzer beschadigen. Gebruik dus geen condenswater!
Water uit een wasdroger bevat dus net zoveel kalk als dat het uit de kraan komt. Kalk is een vaste stof die ook door koken niet verdwijnt. Als water door hitte verdampt dan neemt het de kalk mee in die waterdamp.
Een droger met een lage vochtuitstoot verliest 6 tot 10% vocht. Dit is het percentage warme lucht dat de droogautomaat je washok in blaast. Het overige gedeelte komt in je condensbak terecht of spoelt weg via de condensafvoerslang. Dit is een condensatie-efficiëntie van 90 tot 94%.
Maak de condensor ieder geval elke 20 droogbeurten schoon. Raadpleeg de handleiding voor de beste manier voor het reinigen van de condensor. En hoe vaak je de condensor het beste kunt schoonmaken. Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop.
Met een microvezeldoekje en een scheutje schoonmaakazijn kun je de binnenkant gemakkelijk schoonmaken. Het schoonmaakazijn verwijdert eenvoudig het dunne, onzichtbare laagje dat wasverzachter achterlaat op de trommel.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Mag je je planten gieten met water van de droogkast? Dat doe je beter niet. Omdat het water geen mineralen en oligo-elementen bevat, voedt het op geen enkele manier het substraat. En net dat is van essentieel belang.
Wanneer je je wasgoed droogt, condenseert de condensor het vocht in je was. Tijdens het drogen belandt dit vocht in het condensreservoir boven in je droger. Wanneer je de automaat hebt aangesloten op de afvoer, verdwijnt het water in je afvoerbuis. Toch blijft er altijd nog een laagje water over in het reservoir.
Weet je van een plant dat het niet goed is gewoon kraanwater te geven door een hoge gevoeligheid en kwetsbaarheid voor de minuscule deeltjes die water hard maken? Dan doe je er goed aan je plant te voeden met gedestilleerd water. Gedestilleerd water is simpelweg heel zuiver water.
Waarom mag ik geen gedestilleerd water in mijn stoomstrijkijzer gebruiken? Gedestilleerd water is schadelijker voor het strijksysteem gebleken als het in een geïsoleerd systeem wordt gebruikt. Het bevordert corrosie zelfs meer dan gewoon kraanwater!
Gebruik geen onverdund leidingwater
Vul uw strijkijzer dan niet zomaar met leidingwater, zelfs niet als u vrij zacht water hebt. Ook in gefilterd leidingwater zitten er namelijk nog minuscule deeltjes die de stoomgaatjes van uw strijker kunnen verstoppen.
Gedestilleerd water kunt u bij elke supermarkt, tankstation en doe het zelf zaken kopen. Toch is er, ondanks dat de kwaliteit van het water hetzelfde is, een groot prijsverschil. Met name bij de tankstations langs snelwegen moet u flink betalen.
Gedemineraliseerd water is water dat op zo'n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd.
Tante Ria heeft een heel kort en simpel antwoord op de vraag, namelijk dat waait weg! Het is heel normaal dat kleding slijt en er losse stofvezels in de stof ontstaan. In de droger wordt het weggeblazen en opgevangen in het pluizenfilter. Droog je de was buiten dan komt dit in de buitenlucht terecht.
Condens is gecondenseerd water. Dit water bevat geen zouten en is steriel en bevat geen bacteriën. Het is dus zuiver water. Dit is niet schadelijk de gezondheid.
Condenswater is normaalgezien drinkbaar (komt uit de lucht dus is zo zuiver als iets).
Het condenswater is inderdaad niet bepaald drinkbaar water. Net zomin als de waterdamp en waterdruppels die uit de uitlaat van een wagen komen. Condens uit een ketel is zeer agressief.
Hoe besproei je een plant? Zet je plantenspuit op de fijnste stand, en vernevel water rondom de plant, tussen de bladeren door, in de plant, naar de grond toe en om het blad heen. Drupt het water van de bladeren af, dan moet je echt stoppen. Kijk ook uit met houten vloeren!
Vul je droogkast volledig, zonder het maximum vulgewicht te overschrijden. Droog zwaar wasgoed, zoals jeans en handdoeken apart, zodat alle wasgoed homogeen droogt. Plaats het grote en het kleine wasgoed door elkaar zodat de warme lucht zich beter verspreidt in de droogkast.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Als de droger dezelfde capaciteit heeft als de wasmachine, kan alle wasgoed in één keer in de droger. Je kunt je kleding even opfrissen door deze 10 minuten op koude lucht te drogen, eventueel met een geurdoekje (niet zo geschikt voor droger met vochtsensoren).
Waarschijnlijk is je opgevallen dat de donkere/zwarte was vaker minder fris ruikt dan de witte was. Hoe kan dit toch? Dit komt doordat er bij zwarte kleding vaker gebruik wordt gemaakt van synthetische vezels. Het is dus een combinatie van een vieze wasmachine en de synthetische vezel van de donkere was.
Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed.