Camouflage - In de natuur zullen veel honden een gebied uitgraven voordat ze gaan liggen om zich te verbergen. Ruimte maken- Teefjes graven in hun strooisel om een comfortabel nest voor zichzelf en hun puppy's voor te bereiden. Je kunt dit gedrag opmerken bij de hond wanneer deze zich broos voelt.
Honden die graven uit verveling
Je ziet bijvoorbeeld bij puppy's die even alleen zijn geweest, dat ze hun energie proberen kwijt te raken door te graven. Graven kan voor veel honden ook een manier zijn om weer rustig te worden na een stressvol moment, zoals bij honden die last hebben van verlatingsangst.
Honden kunnen graven als gevolg van een roofzuchtig instinct of ze kunnen graven om botten of speeltjes te begraven. Dit instinctieve gedrag is bedoeld om voedsel voor andere roofdieren te verbergen. Graven kan ook deel uitmaken van een nestinstinct, met name als uw hond drachtig is.
Wanneer uw tapijt een interessante geur heeft zal uw hond er met zijn kop over wrijven om het goed te kunnen ruiken. Ook kan het zijn dat uw hond het tapijt gebruikt om zich te krabben wanneer hij jeuk heeft door een allergie. Of misschien heeft hij last van parasieten zoals vlooien of mijten.
Maak een graafhoek ergens in je tuin weg van je planten en het grasveld waar hij zijn gang kan gaan (dat kan bijvoorbeeld een grote plastic zandkuil zijn). Begraaf daar hondenkoekjes, botten en kauwspeeltjes in die hij daar mag opgraven en je houdt er een blije hond en een tuin zonder gaten aan over.
Veilige plek
Dan zul je zien dat je viervoeter snel onder de tafel kruipt, om zo een plek te creëren waar hij zich veilig voelt. Terwijl hij daar ligt kan hij nog wel de situatie in de gaten houden en in de buurt van zijn baasje zijn.
Een hond ligt graag op de bank, vooral omdat het gewoon zo lekker ligt. Daarnaast heb je vanaf de bank en mooi overzicht en… de bank ruikt zo heerlijk naar mens! Vooral als je alleen bent is dat heel erg troostend, veilig en comfortabel!
Honden die zich over willen geven gaan op hun rug liggen. Hierbij komen de buik en de hals van de hond boven te liggen, kwetsbare delen van het lichaam van de hond. Om jou die kwetsbare delen te laten aaien, moet hij je dus vertrouwen.
Een hond die ontspannen is, zal het lichaam ook ontspannen dragen, dus losjes, met een zachte ovale oogvorm en een zwabberend lijf (een kleine 'swing' in de tred). Bij ontspannen hijgen zijn de mondhoeken rond, de wangen slap en hangt de tong losjes uit de bek.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
Het 'opmaken' van hun bed
De meest voorkomende – en meest voor de hand liggende – reden is dat je hond zijn bed zo comfortabel mogelijk probeert te maken, zodat hij kan gaan slapen. Wilde honden graven holtes of kuilen om in op te kruipen of te schuilen voor het weer.
Rond deze reden van rollen zijn verschillende theoriëen: Één daarvan is het jachtinstinct. De hond zou zich in iets wentelen om zijn eigen geur te maskeren en zo dichter bij zijn prooi kunnen komen zonder opgemerkt te worden. Bij de tweede theorie gaat het erom dat de hond het gewoon een prettige lucht vindt.
Verveling kan er ook toe leiden dat honden gaan graven op het tapijt of op de stoelkussens. Als je vermoedt dat een gebrek aan stimulatie ervoor zorgt dat je hond ongepast graaft of krabt, zul je meer activiteit moeten bieden en haar alternatieve gedrag moeten leren om dit te stoppen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.
Als mensen zijn we geneigd een arm om iemands schouder te slaan, te zoenen en te knuffelen. Het is daarom niet zo gek dat we hetzelfde doen bij onze honden. Maar de meesten hebben helemaal niets met knuffelen. Honden drukken genegenheid niet uit door elkaar te 'ompoten', want zo zijn ze nou eenmaal niet geëvolueerd.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Omdat honden geen fovea hebben (een gebied in het oog met 100% kegeltjes), wordt geschat dat hun oog voor detail tot 6 maal minder goed is dan dat van de gemiddelde mens. Honden kunnen 's nacht veel beter zien dan de mens om twee redenen: Ze hebben veel meer staafjes (deze zijn nodig om 's nacht te kunnen zien).
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.