U mag 6 weken na de operatie géén tampons gebruiken.U mag 6 weken na de operatie niet baden, zwemmen of naar de sauna gaan. Dit in verband met hygiëne en risico op een infectie.
Autorijden en fietsen na een verzakkingsoperatie
U mag niet autorijden als u kalmerende pijnstillers gebruikt of er niet zeker van bent dat u een noodstop zou kunnen uitvoeren als dat nodig zijn. Algemene richtlijn: vermijd zelf achter het stuur zitten bij autorijden gedurende één tot twee weken.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen.
De eerste weken na de operatie kunt u beter niet te zwaar tillen (maximaal 5 tot 7 kg), omdat dit een verergering van de pijn in de buik kan geven. Stofzuigen kunt u het beste de eerste twee weken na de operatie aan iemand anders overlaten.
Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen.
Iedere operatiewond doet pijn. U krijgt na de operatie voldoende pijnstillende middelen, zodat u de pijn niet of nauwelijks voelt. Wanneer een verzakking van de achterwand is hersteld, kan het zitten direct na de operatie pijnlijk zijn. Bij een sacrospinale fixatie kunt u pijn ervaren in de rechterbil.
Het gebeurt regelmatig dat u de eerste 24 uur na de operatie geen ontlasting hebt. Dat is normaal. Als de ontlasting langer dan 48 uur uitblijft, wordt het risico op persen en pijn groter.
De eerste 4 tot 6 weken na de operatie mag u niet te zwaar (2 kg) tillen, omdat u uw buikspieren niet te veel mag aanspannen. Denk hierbij aan zware boodschappen doen, stofzuigen, dweilen of bedden opmaken.
U mag de komende 4 tot 6 weken na uw operatie geen zwaar lichamelijk werk doen. Het is lastig algemene adviezen te geven. Lichamelijk lichter werk, zoals bijvoorbeeld achter een computer werken mag na een week of 3.
U mag 48 uur na de ingreep weer douchen, tenzij de arts hierover andere afspraken met u heeft gemaakt.
Niet eten en drinken voor de operatie
Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u voor de operatie 'nuchter' zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken.
Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd. Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt.
U kunt na de operatie door de katheter een blaasontsteking ontwikkelen. Klachten zijn: pijn en/of een branderigheid gevoel bij plassen, pijn in de onderbuik en koorts. Hiervoor moet u contact opnemen met uw huisarts om uw urine (plas) te laten nakijken.
De klachten zijn vaak minder ernstig dan eerder. Een verzakking kan al vrij snel na een operatie terugkomen, maar soms ook pas na jaren. Hoe ernstiger de verzakking was bij de eerste operatie, hoe groter de kans dat een verzakking weer terugkomt.
De oefeningen voor de eerste zes weken na de operatie zijn vooral gericht op het ontspannen en aanspannen van de bekkenbodemspieren. U leert de spieren aanspannen (gevoel van plas of windje ophouden), waarbij het belangrijk is dat u blijft doorademen.
Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet. Hierdoor spant de bekkenbodem zich aan en kan op die manier ondersteuning bieden aan de organen.
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.
De symptomen van een verzakking zijn afhankelijk van het orgaan dat is verzakt. Vaak geeft een verzakking het gevoel dat er 'iets uit de vagina stulpt'. Veelvoorkomende klachten zijn een zwaar en moe gevoel in de onderbuik of het gevoel alsof er een balletje uit de vagina stulpt.
Na twee weken mag u weer fietsen. De eerste twee weken mag u geen zware arbeid doen; til niet zwaarder dan vijf kilo en niet persen. Uw urine kan tot ongeveer zes weken na de operatie af en toe wat bloederig zijn. Dit komt omdat de korstjes op het wondgebied in de blaas loslaten.
Bloedverlies. U kunt tot zes weken na de ingreep nog vaginaal bloedverlies hebben. Dit zal in het begin helder rood van kleur zijn en later wat bruinig van kleur. Gebruik in deze periode geen tampons.
Bij een baarmoederverzakking zakt de baarmoeder uit zijn normale positie. De baarmoeder kan daardoor een bobbel vormen in de vagina of, bij een ernstige verzakking, zelfs naar buiten komen. Is de baarmoeder in het verleden verwijderd, dan kan de top van de vagina naar beneden zakken.
Autorijden is in principe toegestaan als u voldoende controle heeft over uw geopereerde ledemaat en geen hulpmiddel meer nodig heeft bij het lopen. In overleg met uw behandelende arts mag u meestal na 6 weken weer proberen zelf auto te rijden. Lees verder vooraf de polisvoorwaarden van uw verzekeringsmaatschappij door.
Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.