Een huisartsbezoek is in ieder geval nodig in de volgende gevallen: Je baby is ouder dan 3 maanden en de koorts houdt langer dan 3 dagen aan. Je kindje geeft ook over of heeft diarree. De temperatuur van je 3 maanden of jongere baby stijgt boven de 38 graden.
Wat is koorts bij baby's? Bij koorts heeft u een temperatuur van 38 graden of hoger. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie. De infecties worden meestal veroorzaakt door een virus, maar soms ook door een bacterie.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.
Raadpleeg de flowchart om te weten welke stappen je best zet als je kind koorts heeft. Je meet de lichaamstemperatuur als je ongerust bent en als het kind zich anders gedraagt dan normaal, minder of juist meer slaapt, minder of geen eetlust heeft, lastig is, minder of niet speelt, meer huilt of bleek ziet.
Is je kind ziek en heeft het koorts, kleed hem dan niet te warm aan. Wanneer hij al aan het zweten is, kun je hem beter laten slapen zonder slaapzak of juist een hele dunne slaapzak.
contacteer je arts indien de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt. Kind tot 2 jaar: contacteer je arts bij alarmsignalen, koorts die niet zakt ondanks de correct gedoseerde koortswerende middelen of koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
Toch kan dit gebeuren. Er zijn verschillende gevallen bekend van een baby die het coronavirus in de buik van de moeder heeft opgelopen. Ook na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen. Voor zover nu bekend verloopt zo'n infectie bij baby's over het algemeen mild.
Tips om een zetpil in de anus te doen
Duw de punt voorzichtig in de anus, tot deze 1 centimeter erin zit. De zetpil glijdt dan vanzelf naar binnen. Uw kind heeft eerst misschien het gevoel dat het de pil wil uitpoepen.
Een kind met koorts moet zijn warmte kwijt kunnen. U kunt uw kind beter niet te dik toedekken als hij/zij gaat slapen.
Slaapgedrag als je kindje ziek is
Als je kindje flink ziek is gaan alle regels wat betreft totale slaapuren dus overboord. Laat je kindje slapen als het moe is, er is geen limiet en vertrouw erop dat dit vanzelf weer bijtrekt als je kindje opknapt.
Tijdens de kraamtijd het belangrijk dat de temperatuur van je baby elke dag wordt gemeten. De eerste drie dagen zelfs na elke verschoning. Dit wordt vaak gedaan door de kraamverzorgende. Na de kraamtijd is een dagelijkse meting niet meer nodig.
Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. Het hoeft niet in bed te blijven en mag ook naar buiten. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit.
Dan kan het zijn warmte niet kwijt. Bij het snel oplopen van koorts krijgt een kind het meestal wel koud en gaat het rillen, in dat geval kan je je kind tijdelijk wat extra toedekken. Geef je kind, als het ziek is, voldoende te drinken. Een ijslolly is vaak een lekkere dorstlesser voor zieke kinderen.
Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Blijf bij een kind met koorts vooral op andere ziekteverschijnselen letten. Kijk regelmatig hoe het met uw kind gaat.
Wanneer een baby het te warm krijgt, bijvoorbeeld door te warme kleding, kan hij warmte-uitslag krijgen. Warmte-uitslag kan je herkennen aan rode bultjes, of als blaasjes die gevuld zijn met vocht. In de zomer kan een baby zelfs een zonnesteek krijgen of zonnebrand, wanneer hij te lichte kleding draagt.
Voel of je baby te warm of te koud heeft
Bij je (slapende) baby kan je aan de nek voelen of hij of zij het behaaglijk heeft, maar bij twijfel geven de voeten zekerheid. Voelen die prettig lauw aan dan is het in orde. Koude handen zijn niet ongewoon. Als je baby zweet heeft hij of zij het te warm.