Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette (letterlijk "stokje"). Het stokbrood dateert uit de 19e eeuw. De bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Daarom wordt baguette in Frankrijk door de bakkers ook wel 'Weens brood' genoemd.
Le pain (eenvoudig wit brood)
Dat is in principe van hetzelfde witte meel gemaakt en even lang als een baguette, maar wel twee keer zo breed en dik (400 gram). Dus het heeft in verhouding meer zacht brood (mie) en minder korst. Heet in sommige regio's pain parisien.
Baguette. Dan heb je uiteraard het baguette, het 'gewone' en goedkoopste stokbrood. Een flûte is de dunste en lichtste in zijn soort. Een campagne is het boerenbrood dat steviger is met een dikke korst en dat op de vloer van de oven wordt gebakken.
De bereidingswijze van stokbrood komt uit Oostenrijk ergens in de 19e eeuw. Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette wat letterlijk vertaald "Stokje" betekend.
Door het lange rijsproces is onder andere de suikervorming anders. Dit resulteert in een betere smaak en sterker aroma. Daarom ruikt het Franse brood zo lekker. Het is in Frankrijk wettelijk niet toegestaan om vet toe te voegen aan het 'gewone' brood.
De baguette is een brood dat je elke dag vers haalt bij de bakker. Je hoort het dezelfde dag nog op te eten, binnen acht tot tien uur, anders is hij niet lekker meer. De Fransen eten het brood daarom ook de hele dag door. De baguette is neutraal van smaak en past overal bij: ontbijt, lunch en avondeten.
Vanaf 2000 is Turkije het land met de grootste broodconsumptie per hoofd van de bevolking met 199.6 kg (440 lb) per persoon. Turken eten jaarlijks meer dan drie keer hun eigen lichaamsgewicht aan brood.
Voor Fransen, die meestal dagelijks een stokbrood kopen, is die prijs van 1 euro een belangrijke symbolische drempel. Als het stokbrood duurder wordt, betekent dat dat er echt iets mis is. Dan beginnen Fransen zich zorgen te maken. De electorale effecten zijn al zichtbaar.
Volmaakt Stokbrood wordt gemaakt van tarwebloem van harde tarwe. Iets minder volmaakt Hollands stokbrood wordt gewoon gemaakt van Hollandse bloem. Zorg voor een lang rijsproces, via vloeibaar of vast voordeeg.
Roggebrood is een voedzaam brood gemaakt van rogge, water, zout en soms gist of zuurdesem. Een plakje roggebrood levert 15 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels en ijzer op.
Het pain complet is de Franse variant van ons volkorenbrood. Voor het deeg wordt niet alleen de graankorrel gebruikt, maar ook het vliesje dat eromheen zit. Dat maakt dit brood wat compacter en ook smeuïger dan broden die zijn gebakken met geraffineerd meel.
Officieel hoor je voor een baguette iets van 250 gram deeg te gebruiken, en worden ze zo'n 60 cm lang.
Baguette. Het bekendste brood van Frankrijk is toch echt de baguette. Je vindt ze bij elke Franse bakker en ze worden de hele dag door vers gebakken. Het lekkerste moment vind ik dat eerste puntje dat je van het brood afbreekt, vaak al direct zodra ik de boulangerie uit loop.
Globaal genomen verdelen we brood onder in witbrood, bruinbrood en volkorenbrood. Daarnaast onderscheiden we nog meergranenbrood, kleinbrood, roggebrood, luxe en speciaal brood, feestelijk brood, desembrood en buitenlands brood.
Het is een doodsimpel broodje van meel, gist, water, zout, soms een beetje suiker en olijfolie. Je ziet ze in elke bakkerij, en dat is geen toeval. Goedkoop brood is namelijk een basisrecht in Italië. Je mag bakken wat je wilt als bakker, maar je bent verplicht om Il pane comune in je assortiment te hebben.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
Stokbrood wit € 2,15.
De stokbroden wegen per stuk 125 gram.
De baguettes van Lidl eindigden met het rapportcijfer 6,3 op de eerste plaats, meldt Distrifood. De jury, bestaande uit Franse bakkers, was over het algemeen niet te spreken over de kwaliteit van het Nederlandse stokbrood.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait). Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.