Zeewier heeft alleen zonlicht nodig, zuivert het zeewater en is bijzonder duurzaam te kweken. Ook is het een soort superfood, dat makkelijk te verwerken valt in gezond en smakelijk voedsel voor mens en dier.
Zeewier heeft grote toekomstmogelijkheden, wereldwijd, maar zeker ook in ons land. Geteeld op zee kan het een belangrijke bijdrage leveren aan voedselzekerheid en aan de biobased economy (o.a. chemie en energie-opwekking).
Zeewieren zijn rijk aan vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. In vergelijking met groenten die op het land groeien, zitten zeewieren veel voller met voedingsstoffen. Eiwitten zijn daarnaast een enorm belangrijke bouwsteen voor spieren.
Mensen zijn niet de enige soort die hun gezonde voordeel uit zeewier haalt. Koeien, paarden, varkens, geiten en zelfs wilde diersoorten zoals herten, konijnen, poolvossen en ijsberen eten het ook. Er bestaan bovendien wiersoorten die in het Engels 'cow weed' en 'pig weed' heten.
Zeewier wordt geteeld op een 'akker' in zee, in kwelders en in hangculturen aan pontons (drijvende platforms). Op dit moment wordt in Nederland zeewier vooral op kleine schaal geteeld. Bijvoorbeeld bij de experimentele zeeboerderij de Wierderij, in Schelphoek in de Oosterschelde.
Liefhebbers van zeewier en anderen die meer algen in hun voeding willen integreren, kunnen deze toekomstig zelf thuis kweken. Een onderzoeksteam van de TH Köln werkt aan een bioreactor waarin eetbaar zeewier zich onder zeeomstandigheden milieuvriendelijk en bronbesparend laat kweken.
Zeewier groeit erg snel – meer dan 30 keer sneller dan de planten op land. Ze zijn essentieel voor de productie van zeevruchten omdat ze het zeewater minder zuur maken, waardoor schelpdieren gemakkelijker kunnen groeien.
Zeewier en algen bevatten flink wat eiwitten en essentiële aminozuren. Omdat er ook ijzer en vitamine B1 inzit, zijn zeewieren en algen goede alternatieven voor vlees, Zorg wel voor voldoende variatie. Toch zijn zeewier en algen geen volwaardige vleesvervangers. Veel soorten zeewier en algen bevatten geen vitamine B12.
Zeewier voedt jouw hond van binnenuit. Het zorgt voor een mooie, glanzende vacht en een gezonde huid. Daarnaast draagt zeewier voor de hond bij aan een gezonde spijsvertering. Het bevat veel vitaminen en mineralen, waardoor jouw viervoeter een betere weerstand krijgt.
Zeewieren en algen kunnen goede vegetarische opties zijn. Ze bevatten net als vlees eiwitten, ijzer en vitamine B1, bijvoorbeeld de algen spirulina en chlorella. Ook zijn er vleesvervangers waaraan zeewier is toegevoegd.
Veel soorten zeewier, zoals het bekende wakame, zitten boordevol licht verteerbare eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. Ook houden ze je gedurende de dag vol, waardoor je minder snel trek hebt in eten tussen je maaltijden door.
Houdbaarheid: zeewiersalade is maximaal 2 weken houdbaar in de koelkast en 3 maanden in de diepvries. Na het ontdooien kan zeewiersalade niet opnieuw worden ingevroren.
Waar plantaardige producten niet tot nauwelijks EPA of DHA bevatten, is zeewier een geval apart. Deze algen bevatten zo'n 88 mg omega 3 vetzuren per 100 gram, waarvan 87 mg EPA (ter vergelijking: 100 gram wilde zalm bevat ongeveer 2 gram omega 3 vetzuren, waarvan 300 mg EPA).
Dat is namelijk gedroogd zeewier, die je in water laat weken en dan kleinsnijdt. Je moet het mengen met een dressing van sojasaus, mirin, sesam en sesamolie, met wat yuzu-sap, gember, rijstazijn, chilipeper en suiker.
Dierenartsen gebruiken bruin zeewier, en de extracten die hiervan gemaakt worden, om bij honden en katten de steeds vaker voorkomende aandoeningen als artritis, lymfomen en hyperthyreoïdie, te behandelen.
Avocado. De avocado is giftig vanaf ongeveer 60 mg per kg lichaamsgewicht. Honden en katten krijgen na het eten van avocado voornamelijk maag- en darmklachten, zoals buikpijn en braken. Gezien het hoge vetgehalte van de avocado kan dit in sommige gevallen leiden tot een alvleesklierontsteking.
Spirulina is de beste keuze om uw kat of hond te helpen fit en vitaal te blijven. Een gezond dier, dat genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, herkent men aan zijn of haar zijdezachte, dikke, glanzende vacht. Deze laatste is een echte barometer waaraan men de gezondheid van uw dier kan aflezen.
zeewier! Dit plantje zit namelijk niet alleen verwerkt in de lekkerste burger van de wereld, het is ook een perfecte vleesvervanger. Zeewier bevat namelijk veel voedingsstoffen zoals B12 en eiwitten. Verder heeft zeewier geen grote impact op het milieu en het wordt zelfs verbouwd in Nederland.
Het rauwe, onbehandelde, gedroogde zeewier kan men het beste aan de maaltijd toevoegen direct voordat het gegeten wordt. Rauw zeewier – in gedroogde of verse vorm – bevat de gezondste eigenschappen en behoudt het beste de actieve enzymen in het zeewier.
Zeewier als tabak
Ooit werd dulse gedroogd en als tabak of snuiftabak gebruikt door de inheemse kustbewoners van Canada en IJsland.
Zeewier is de verzamelnaam van groepen niet-verwante ALGEN die in zee of brak water groeien. Algen is de verzamelnaam voor een grote, gevarieerde en heterogene groep relatief eenvoudige organismen die momenteel nog geen formele taxonomishe status hebben.
Microalgen zijn met hun fotosynthese verantwoordelijk voor het leven op aarde: zij produceren ongeveer de helft van de zuurstof die in de atmosfeer aanwezig is en gebruiken tegelijkertijd veel koolstofdioxide om foto autotroof te groeien.
Zeewier is een bijzonder organisme, het is geen plant maar ook geen dier. Zeewieren groeien op verschillende dieptes, afhankelijk van de soort. Er zijn: Roodwieren: Dulse, Gracilaria.