Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u opeens niet goed ziet. U ziet bijvoorbeeld opeens een donkere vlek of u mist een deel van uw beeld. Het kan komen door een beroerte of netvliesloslating in het oog. De huisarts onderzoekt waardoor het komt.
Soms heeft u naast het zien van vlekjes ook andere klachten, zoals lichtflitsen zien, wazig zien of een pijnlijk oog. Of is de zwarte vlek die u ziet groter en beweegt deze niet mee met uw oog. Soms is het zelfs als een gordijn dat over uw oog hangt. Neem in dat geval altijd even contact op met uw huisarts.
Duizeligheid, een ijl gevoel, zwarte of gekleurde vlekken voor de ogen zijn doorgaans onschuldige maar erg vervelende symptomen. Vaak zijn ze het gevolg van stress en een onevenwichtig adempatroon. En dus makkelijk te verhelpen. Soms is duizeligheid echter een gevolg van een ernstige onderliggende pathologie.
Orthostatische hypotensie
De bloeddruk kan zo laag worden dat er onvoldoende bloed naar de hersenen gepompt kan worden. Daardoor ontstaan klachten van wazig zien, zwarte vlekken voor de ogen en pijn in de nek. Bij langduriger overeind staan daalt de bloeddruk nog verder en raakt iemand uiteindelijk bewusteloos.
De bloedvaten worden wijder in plaats van nauwer en er kan veel bloed naar beneden zakken. Iets later vertraagt ook de hartslag. Gevolg hiervan is dat het hart onvoldoende bloed naar de hersenen kan pompen en het zwart wordt voor de ogen en/of iemand bewusteloos raakt. de flauwgevallen patiënt vanzelf bij bewustzijn.
Andere oorzaken van zwarte vlekken zien
Soms kun je ook zwarte vlekken voor ogen zien als je erg moe bent, te snel overeind komt, last hebt van hoge bloeddruk of van bloedarmoede. Ook meer zeldzame oorzaken als oogmigraine en glaucoom kunnen leiden tot het zien van zwarte vlekken.
Als u ouder wordt, kunnen er een soort klontjes in het glasvocht van uw oog ontstaan. Die klontjes ziet u als zwarte, zwevende vlekjes. Mouches volantes betekent 'vliegende vliegjes'. Dit kan meestal geen kwaad.
Een lage bloeddruk kan meestal geen kwaad, maar kan wel klachten geven. Klachten die u kunt merken zijn: Duizeligheid. Misselijkheid.
Een normale onderuk ligt tussen de 65 mmHg - 85 mmHg. Alles daaronder is dus aan de lage kant. Er zijn mensen die hele lagen onderdrukken hebben (onder de 50 mmHg komt voor, echter wel vrij zeldzaam). Bovendien is een te lage onderdruk veel minder gevaarlijk dan een hoge bovendruk.
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer bewusteloos blijft of niet binnen twee minuten opknapt. Raakt iemand niet weg? Laat iemand dan tien minuten op de grond liggen en zorg voor frisse lucht.
Bij lage bloeddruk is de druk in je bloedvaten zo laag dat er klachten ontstaan. Symptomen van lage bloeddruk zijn duizeligheid, zwart zien voor de ogen en flauwvallen. Een lage bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben zoals een verzwakt hart, verwijde bloedvaten, bloedverlies of vochtverlies.
Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Wat gebeurt er als u flauwvalt
Als u flauwvalt komt dat omdat uw hersenen tijdelijk minder bloed ontvangen. Het kan zijn dat u dit voelt aankomen door duizeligheid, oorsuizen, zwart voor de ogen zien. Sommige mensen hebben deze voortekenen niet voordat zij kort het bewustzijn verliezen.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
Je kan dan het beste weer even gaan zitten, zodat je lichaam weer tot rust komt. Het kan zelfs zijn dat je flauwvalt. Ook dan is het nodig om een tijdje rust te nemen, voordat je weer verder gaat. Bij een lage bloeddruk kan je ook last hebben van (ernstige) vermoeidheid en moeite hebben met concentratie.
Bij plotselinge duidelijke verergering van de vlekjes en/of flitsen wordt geadviseerd om binnen 24 uur contact op te nemen met de huisarts of, indien u al onder behandeling bent van de oogarts, met uw oogarts. Voor aanvullende informatie over vlekken en flitsen kunt u kijken op www.oogartsen.nl.
Bij het ouder worden gaat het glasvocht zich verdichten en klonteren. De klontjes in het glasvocht ziet u als bewegende vlekjes. Het komt vooral voor bij bijziende mensen. De vlekjes kunnen hinderlijk zijn, maar gaan over het algemeen na verloop van tijd vanzelf weer weg.
Onscherp zicht: in een stresssituatie kunnen je ogen zich minder goed focussen. Vermoeide ogen: stress is altijd vermoeiend, ook voor je ogen. Zwevende deeltjes in je zicht: minuscule vlekjes die over je ogen lijken te drijven.
Vaak wordt een te lage bloeddruk namelijk veroorzaakt door te weinig eten, in het bijzonder te weinig zout en te weinig water. Is uw bloeddruk laag en voelt u zich slap? Probeer dan eerst wat zoute producten te eten en water te drinken. De kans dat u zich direct beter voelt, is zeer groot.
Yoghurt bevat tevens bacteriesoorten die eiwitten vrijmaken die bloeddruk verlagen, zegt hoofdauteur Alexandra Wade in een persbericht 2). De studie suggereert dat mensen met hoge bloeddruk al baat hebben bij een kleine hoeveelheid yoghurt.
Kalium helpt overtollig zout (natrium) uit het lichaam te verwijderen en heeft daarmee een gunstige invloed op het behoud van een normale bloeddruk. Kalium komt voor in groenten, fruit en noten. Vooral bananen en sinaasappels zijn rijk aan deze mineraal.