Cacaoboter is een bijproduct van de winning van cacaopoeder en een basisbestanddeel van zowel bruine als witte chocolade. Na de oogst worden de cacaobonen gefermenteerd, gedroogd en geroosterd. Na het roosteren worden de bonen gebroken tot cacaonibs en vervolgens vermalen tot cacaomassa.
Ondanks dat cacaoboter voor het grootste deel inderdaad bestaat uit verzadigde vetzuren (ongeveer 62% van het totale vetgehalte) valt het toch onder de gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren stearine olie, oliezuur en palmitinezuur.
Cacaoboter wordt gemaakt tijdens de verwerking van gebrande cacaobonen. Deze bonen worden gemalen tot een soort vettige brij, de cacaomassa. De cacaomassa wordt vervolgens door persing gescheiden in ruwe cacaoboter en cacaopoeder. Soms vindt er aansluitend een raffinage en ontgeuring van de cacaoboter plaats.
Ondanks de naam is cacaoboter volledig melkvrij en vegan. Het wordt gemaakt van het vet van de cacaoboon en zorgt ervoor dat chocolade in de mond smelt. Er is een grote kans dat je de meeste pure chocoladerepen uit de supermarkt gewoon kan eten als veganist.
De basis van chocola is de cacaoboon, suiker, lecithine en vanille welke allemaal plantaardige ingrediënten zijn. Echter is het zo dat er, voornamelijk bij melk of witte chocolade, dierlijke ingrediënten toegevoegd kunnen worden.
Onderstaande pure chocoladerepen zijn 100% vegan: AH Basic – Puur. AH Biologisch – Alle pure repen. AH Delicata- Alle pure repen.
Cacaoboter wordt al eeuwenlang gebruikt om de huid zacht en soepel te houden en is zeer vochtinbrengend. De boter werkt uitstekend tegen een zeer droge en vochtarme huid omdat het vocht inbrengt, verzacht en beschermt. Hiernaast is het ook een natuurlijke bron van vitamine E.
Dit is waarom je wél cacaoboter kunt eten met een lactose intolerantie… Het bevat namelijk geen melk en geen lactose! Cacaoboter is vet dat afkomstig is van de cacaoboon en is 100% plantaardig.
Uit de onderzoeken bleek dat het eten van pure chocola met een hoge concentratie cacao (minimaal 70% cacao, 30% biologische rietsuiker) positieve effecten heeft op stress, ontstekingen, stemming, geheugen en weerstand.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Het korte antwoord: chocolade is in principe niet verslavend omdat er maar een heel kleine hoeveelheid stofjes in zitten die mogelijk verslavend werken. Het positieve gevoel dat chocolade opwekt, komt vooral door de smaak, structuur en het aroma en niet zozeer door een specifiek stofje dat in chocolade zit.
Cacaoallergie. Als u een cacaoallergie hebt, dan bent u allergisch voor het eiwit in cacao. Carobe kan dan een alternatief zijn. Carobepoeder wordt gemaakt uit de peulen van de Johannesbroodboom en heeft een eigen smaak, waardoor ook mensen zonder cacaoallergie kunnen genieten van carobe producten.
Rauwe Cacao boter uit Peru wordt gemaakt van cacao bonen. Er is geen gebruik gemaakt van suikers, melk of andere toevoegingen.
Denk aan antioxidanten, diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook aan omega 6-vetzuren en diverse vitamines. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen met een stimulerende werking.
Cacaoboter wordt goed door de huid verdragen, het bevat vitaminen, micro-elementen en anti-oxidanten. Het is geschikt voor de conditionering van elk haar- en huidtype.
Volgens de Europese unie, moet witte chocolade minimaal 20% cacaoboter bevatten; alsmede minimaal 14% droge melkbestanddelen en minimaal 3,5% melkvet.
Beschermt je Huid
In een onderzoek uit 2006 heeft men ontdekt dat langdurige consumptie van cacaopoeder er voor zorgt dat de huid zichzelf beter kan beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Het helpt ook met het verbeteren van de dichtheid/hoeveelheid collageen en de hydratatie van de huid.
Alternatieven voor cacaoboter:
Zoals je zojuist al hebt kunnen lezen, kun je roomboter of kokosolie in granolarecepten zonder problemen vervangen door cacaoboter.
Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Melkchocolade en witte chocolade zijn helaas niet vegan. Veel zwarte soorten chocolade zijn dat wel, maar ook hier wordt soms nog melkpoeder toegevoegd.
Welke Milka producten zijn geschikt voor vegetariërs en leden van bepaalde religies? Voor de productie van melkchocolade en witte chocolade wordt weipoeder gebruikt. Weipoeder is afkomstig van dierlijk stremsel, meestal van rund. Stremsel is vaak een kloon van een kloon van een kloon van het originele dier.
Helaas, het maakt voor je gezondheid niet uit of je kiest voor rauwe, pure, vegan of andere chocolade. Rauwe chocolade (oftewel raw chocolate), is eigenlijk niets anders dan chocola gemaakt met rauwe cacao in plaats van cacaopoeder.