De totale opnameduur in het ziekenhuis is ongeveer zeven tot tien dagen. Dit is afhankelijk van uw conditie en hoe snel de getransplanteerde nier gaat functioneren.
Wanneer weet u of de transplantatie is gelukt? Als er geen complicaties zijn dan mag u 3 tot 5 dagen na de operatie weer naar huis. U moet dan wel normaal eten, drinken en plassen. U mag ook weer gewoon douchen.
Een transplantatie is een grote ingreep. Het zal 4 - 6 maanden duren voordat u geheel bent hersteld. Belangrijk is dat u het de eerste tijd rustig aan doet om uw lichaam de kans te geven te herstellen. U zult merken dat u vaak toch nog moe bent en dat er dagen zijn waarop u niet zoveel kunt doen als u zou willen.
Complicaties van de operatie. Een niertransplantatie is een middelzware operatie en kan net zoals andere operaties gecompliceerd worden door een bloeding, trombose, wondinfectie of andere postoperatieve complicaties. Veel medicatie gebruiken.
Herstel na de nierdonatie
Gemiddeld duurt het 6 weken tot 3 maanden.
U kunt alles doen wat u altijd deed, zoals sporten en reizen. U hoeft geen medicijnen te nemen of een dieet te volgen. Wel is het belangrijk dat u genoeg drinkt, gezond leeft en niet rookt. Ook is het beter om geen pijnstillers met ontstekingsremmer te slikken.
Bij een open niersparende operatie worden de spieren van de rug voor een deel doorgesneden om bij de nieren te komen. Dit geeft meestal pijn na de operatie. Je krijgt medicijnen om deze pijn te bestrijden. De herstelperiode na de operatie is vaak lang (6 weken of meer).
Rauw vlees zoals tartaar, carpaccio, half doorbakken biefstuk, rauwe kip. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, ossenworst, rosbief, rauwe ham, parmaham, coburger ham, serranoham, bacon, gerookt spek.
Gezonde leefstijl na niertransplantatie
Drink voldoende, 1,5 tot 2 liter per dag. Dit is nodig om de donornier optimaal te laten werken. Het is mogelijk dat u van de nefroloog (soms mede op advies van een andere specialist) een ander, persoonlijk advies krijgt over de hoeveelheid vocht.
Als je veel en vaak drinkt kunnen je nieren ook beschadigt raken. Als je nieren beschadigt zijn werken ze minder goed. Dat heet nierinsufficiëntie of nierfalen. Drink je alcohol, dan is het belangrijk om genoeg water of fris te drinken, zodat je niet uitdroogt.
Gemiddeld blijft een getransplanteerde postmortale nier 10 jaar werken. Daarna moet je weer op de wachtlijst voor een donornier en dialyseren.
Een niertransplantatie kost ongeveer € 80.000. Daar komen vervolgkosten bij na de transplantatie, zoals voor medicijnen tegen afstoting die patiënten levenslang moeten gebruiken. Maar de jaarlijkse kosten van transplantatie zijn, vanaf het eerste jaar na transplantatie, stukken lager dan die van dialyse.
Wachttijd afhankelijk van bloedgroep
Nierpatiënten op de wachtlijst in Nederland wachten gemiddeld iets minder dan 3 jaar op een nier van een overleden donor. De wachttijd vanaf de start van de dialyse en plaatsing op de wachtlijst tot aan de transplantatie varieert afhankelijk van de bloedgroep van de ontvanger.
Al tijdens de operatie krijgt u geneesmiddelen tegen afstoting. Nadien neemt u deze geneesmiddelen dagelijks in. Het herstel na een transplantatie is gelijkaardig aan een andere buikoperatie. Na een paar dagen kunt u drinken en weer vaste voeding eten.
U komt in aanmerking als: Uw nieren heel slecht functioneren (eindstadium nierfalen). U geen ernstige lichamelijke of psychische aandoeningen heeft die een transplantatie in de weg staan. U in staat bent om de voorgeschreven leefregels na de transplantatie op te volgen.
Symptomen van afstoting zijn verminderde urineproductie, een hoge bloeddruk, pijn, gewichtstoename en koorts. Afweer onderdrukkende medicijnen worden gegeven om de afstotingsverschijnselen te verminderen en zo de kans te vergroten om de nier te kunnen behouden.
Bij een niertransplantatie wordt de nieuwe nier in de linker- of rechterkant van de onderbuik geplaatst. Hiervoor wordt een snede van ongeveer vijftien centimeter gemaakt. De bloedvaten en urineleider van de nieuwe nier worden aan je eigen bloedvaten en blaas aangesloten.
In de eerste weken na de transplantatie stopt gemiddeld ongeveer 10 procent van de donorlevers met werken. Daarna gaat het percentage werkende levers steeds langzamer omlaag. Na 5 jaar werkt gemiddeld nog 67 procent van de getransplanteerde levers.
Door het verlies van getransplanteerde organen, komen deze mensen opnieuw op de wachtlijst en draagt dit verder bij aan het orgaantekort. De afweeronderdrukkende medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben.
Na een succesvolle niertransplantatie zal uw levensverwachting en kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren, vergeleken met dialyse. Er treden minder hart- en vaatziekten op en u hoeft zich aan een minder strikt dieet te houden. De meeste mensen voelen zich energieker na transplantatie.
Alcohol is slecht voor de lever. Bovendien verstoort het de leverfunctietesten bij de controles. De artsen raden daarom alcoholgebruik af.
Verwijdering van de hele nier (radicale nefrectomie)
De uroloog verwijdert de gehele nier, samen met het vetweefsel dat er omheen zit. Soms worden ook de bijnier en omringende lymfeklieren verwijderd. Dit is een matig zware operatie.
De operatie
Er wordt een infuus bij u ingebracht waardoor u vocht en medicijnen krijgt toegediend. De operatie gebeurd onder algehele narcose. De operatie duurt gemiddeld 1,5-2 uur.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.