flucloxacilline. Flucloxacilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, gehoorgangontsteking en wondroos.
Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica. Vaak worden pijnstillers voorgeschreven. Ook kijkt uw arts of het wondje, waardoor de bacterie in de huid gekomen is, behandeld moet worden. Welke behandeling dit is, is afhankelijk van de oorzaak van dit wondje.
Je arts zal je ook pijnstillers voorschrijven, zoals paracetamol. Je kunt beter niet te veel rondwandelen of rechtstaan. Probeer je been zoveel mogelijk hoog te leggen om zwelling te vermijden. Wanneer de wondroos geneest, gaat de huid vaak vervellen.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan. Voor het ontsmetten van materialen of de huid rondom de wond, kan een normale desinfectant worden gebruikt.
Flucloxacilline behoort tot de penicilline-antibiotica. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, gehoorgangontsteking en wondroos.
Wanneer niet snel behandeld wordt kan de infectie zich in de diepte uitbreiden en de spieren aantasten.
Wat zijn de vooruitzichten? Vrijwel altijd volgt na behandeling met antibiotica een volledige genezing. Maar het komt bij wondroos aan de benen ook regelmatig voor dat het been naderhand wat dikker en een beetje rood blijft. Dit kan worden tegengegaan door het gebruik van een zwachtel of een elastische kous.
Uw arts kan aan de rode plekken op de huid zien of u wondroos heeft. Wondroos gaat meestal samen met pijn en roodheid en zwelling. Daarbij kan u zich ziek voelen en kunt u koorts ontwikkelen maar dat hoeft niet altijd.
Hoe lang duurt genezing van wondroos? Het duurt zeker een week en als je erg ziek bent geweest nog wel langer. Het been wordt langzaam dunner en vervelt soms helemaal. Soms komt het weer terug.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Infectie dient zo veel mogelijk voorkomen te worden omdat door wondroos het risico op verergering van het oedeem wordt vergroot. Door de ontsteking kunnen de lymfvaten beschadigd worden en kan er lymfoedeem ontstaan of bestaande oedeem verergeren. Ieder wondje, hoe klein ook, is een ingang voor bacteriën.
Verwijs de patiënt met spoed bij (vermoeden van) zeer zeldzame complicaties als sepsis, necrotiserende fasciitis of gangreen. Verwijs ook bij persisterende hoge koorts én niet reageren op antibiotische behandeling binnen 48 uur.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
De lymfeklieren kunnen opgezet zijn (bij wondroos aan het been: in de liezen; bij wondroos in het gezicht: in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn. Dit uit zich als een rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren. Deze zogeheten lymfangitis wordt - ten onrechte - wel 'bloedvergiftiging' genoemd.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Wondroos is een ernstige infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De huid wordt (glanzend) rood en pijnlijk. Wondroos zit meestal op één been. De huid wordt dan plotseling rood, warm, gezwollen en doet pijn.
Een allergie of huidirritatie in reactie op Betadine komt zelden voor. Zelfs bij mensen met een bekende jodiumovergevoeligheid veroorzaakt povidonjodium zelden allergische reacties. Neem bij twijfel of bij een heftige allergische reactie altijd contact op met je (huis)arts.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
Isobetadine Dermicum bevat jodium (polyvidon- jodium), een ontsmettingsmiddel dat microörganismen (bacteriën, virussen, schimmels) doodt en infecties voorkomt.