Tamponziekte. Dat chemicaliën in tampons of maandverband schadelijk zijn, is dus nooit wetenschappelijk bewezen. Wel kan je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen, door het te lang dragen van een tampon.
Het risico op TSS wordt verhoogd door het te lang inhouden van je tampon, of beschadigingen van de huid en slijmvliezen, kunnen deze giftige stoffen (toxinen) in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor kan een infectie ontstaan. Gebruik 's nachts liever maandverband van Libresse in plaats van een tampon.
TSS komt wereldwijd bij 3,4 op de 100.000 menstruerende vrouwen voor, maar heeft vrijwel nooit een dodelijk afloop. Volgens de Belgische gynaecoloog Hendrik Cammu, verbonden aan het universiteitsziekenhuis in Brussel, is het geval van Nactergal 'een zeldzaamheid'.
Ook nu er een geval bekend is van TSS bij een menstruatiecup, betekent dat niet dat je geen menstruatiecups meer kunt dragen. Zelfs helemaal zonder interne menstruatieproducten kun je TSS oplopen. Ter vergelijking: van TSS worden 3-15 gevallen per 100.000 tampongebruiksters per jaar gemeld.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Verwissel maandverband en tampons regelmatig, in elk geval om de 8 uur en liefst vaker. Gooi ze niet weg in de wc, want dan raakt die verstopt. Gebruik het prullenbakje naast de wc. 's Nachts kun je het beste maandverband gebruiken. Die mag je de hele nacht inhouden.
Ben je vergeten tampons of maandverband in te pakken? Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt.
TSS uit zich vaak in de vorm van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Ook een hoge koorts kan een symptoom zijn. Andere symptomen kunnen zijn: Uitslag over een groot deel van het lichaam.
Om tamponziekte te voorkomen kunt u een aantal dingen doen: Zorg ervoor dat u regelmatig uw tampons verwisselt. Doe dit binnen vier tot vijf uur aangezien u meer kans heeft op tamponziekte hoe langer u de tampon inhoudt. Doe dit binnen drie tot vier uur als u heftig ongesteld bent.
Door het langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen, kunnen deze giftige stoffen in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor kan een infectie ontstaan, en kun je sepsis of bloedvergiftiging krijgen.
Symptomen van tamponziekte zijn onder andere extreme bloeddrukdaling (shock) en hoge koorts. Schakel bij het vermoeden van tamponziekte gelijk een (huis)arts in. Tamponziekte kan dodelijk zijn wanneer een patiënt in een shock verkeert. Bij tamponziekte is een antibioticakuur zo snel mogelijk nodig.
Met een cup realiseer je je vaak niet eens dat je menstrueert. Er bestaat ook herbruikbaar menstruatie absorberend ondergoed, zoals Swaen, of stoffen herbruikbare maandverbanden zoals Katoen en Ko, die je zou kunnen proberen.
Je kunt een tampon maximaal acht uur laten zitten. Je moet je tampon altijd vervangen voordat hij begint te lekken. Dus als het touwtje nat wordt, is het tijd om je tampon te vervangen. Normaal gezien verlies je het meeste bloed op de tweede en derde dag van je menstruatie.
Tampons zijn veilig te gebruiken. Er worden wel schadelijke stoffen in tampons gemeten, maar deze hoeveelheden zijn zo klein dat er geen gevaar is voor de gezondheid.
TSS kan voorkomen worden door een tampon niet langer dan vier uur in te houden en het gebruik van grote tampons te vermijden. Wie toch last heeft van symptomen, doet er goed aan om zo snel mogelijk haar huisarts te bellen.
Kan een tampon te diep worden ingebracht? Nee. Er zijn twee redenen om je hier geen zorgen over te maken. Ten eerste omdat het koordje van de tampon door de lengte zelfs na het inbrengen duidelijk zichbaar zal zijn en het mogelijk maakt om de tampon op elk moment te verplaatsen of te verwijderen.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Er bestaan preventiemaatregelen om de infectie te voorkomen: uw handen wassen voor en na het inbrengen van een tampon of menstruatiecup, de tampon of menstruatiecup om de 4 uur vervangen, een tampon of menstruatiecup nooit een hele nacht inhouden, maar de voorkeur geven aan maandverband.
A: Ja, Beppy zit namelijk in je vagina. De vagina, urinebuis en anus liggen van elkaar gescheiden en hebben hun eigen openingen. Je hoeft de tampon dus niet bij elk toiletbezoek te wisselen. Het is misschien zelfs iets makkelijker de tampon na het plassen te verwijderen aangezien je je dan beter kan ontspannen.
Tijdens de eerste paar dagen is het bloedverlies zwaarder en moet je de tampon mogelijk elke drie tot zes uur vervangen, en op minder zware dagen of naar het einde van je menstruatie toe kan een kleinere tampon gewoonlijk zes tot acht uur worden gedragen.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt.
De ultra dunne mini tiener maandverbandjes zijn te gebruiken voor de lichte (beginnende) menstruatie en licht urineverlies. Door de hypo-allergene toplaag is het maandverband uitermate geschikt voor allergieën en de gevoelige huid.
De eerste menstruatie vindt meestal plaats aan het einde van de groeispurt. Dit is gemiddeld op de leeftijd van 13,5 jaar. Daarna groeien meisjes nog gemiddeld 5 cm. … Kleine kinderen hebben over het algemeen een kleinere groeispurt dan grote kinderen.