Weegbree is te herkennen aan de leerachtige brede bladeren die zich vormen in een rozet. Het is een meerjarig onkruid dat bloeit van mei t/m oktober. Er zijn meerdere soorten in Nederland te vinden: Grote Weegbree: Brede ronde bladeren met een bruinkleurige bloem.
Je kunt weegbree herkennen aan zijn brede leerachtige groene bladeren die in de vorm van een rozet groeien. Afhankelijk van de soort kan de plant daarmee een doorsnee van wel 50 cm bereiken.
Grote weegbree is een algemene soort en typische tredplant (kan goed tegen betreding). Het blad, de bloem en het zaad zijn eetbaar. Vlinders, bijen, hommels en zweefvliegen genieten van de nectar van deze onopvallende plant.
De bladeren van smalle weegbree staan in een rozet. De bladeren zijn lancetvormig en hebben parallel lopende nerven. Uit het rozet ontspringen verschillende gegroefde, rechtopstaande stelen. Elke steelt draagt bovenaan een langwerpige, groen-bruinige bloeiwijze.
Op kalkhoudende bodems vind je in het grasland een opvallend lila bloeiende Weegbreesoort, de wat zeldzamere Ruige weegbree, Plantago media. De plant lijkt erg veel wat zijn uiterlijk betreft op de Grote weegbree, maar de bladeren en de bloeistengel zijn sterk behaard.
Wist je dat weegbree eetbaar is? De smalle weegbree én de brede weegbree.
Het is een meerjarig onkruid dat bloeit van mei t/m oktober. Er zijn meerdere soorten in Nederland te vinden: Grote Weegbree: Brede ronde bladeren met een bruinkleurige bloem.
Smalle Weegbree is een eetbare plant waarvan de jonge bladeren en de zaadjes gebruikt kunnen worden in de keuken. Je gebruikt de blaadjes bij een gemengde sla en de zaadjes zoals je lijnzaad gebruikt. Plantago Lanceolata is een eetbare goed winterharde vaste plant. Ze bloeit in de zomer met onopvallende bloemetjes.
De Grote weegbree komt over de hele wereld voor. Hij is zeer algemeen en aan te treffen op open, vochtige zeer voedselrijke omgewerkte of betreden grond langs en op wegen en paden, in bermen en grasland. Maar je vindt de planten ook tussen stoeptegels, op parkeerplaatsen, in de goot van straten en soms zelfs op asfalt.
De geneeskrachtige werking van weegbree thee
Looistoffen staan bekend om de bloedstelpende werking waardoor weegbree ook wel bekend stond als 'soldatenkruid' in vroegere tijden. Slijmstoffen werken verzachtend en ontstekingsremmend op de slijmvliezen en xanthophyl bevordert het herstel van huid en slijmvliezen.
Weegbree
Je kunt weegbree op dezelfde manier als spinazie bereiden: opwarmen of rauw eten. Ook kun je het gebruiken voor een kopje thee. De smaak van de weegbree is lichtbitter.
Smalle weegbree is een soort met een brede ecologische range. Ze groeit in graslanden op droge tot vochtige, voedselarme tot voedselrijke standplaatsen. De soort komt zowel in gemaaide als in begraasde graslanden voor. Bij zware bemesting verdwijnt ze evenwel spoedig.
De weegbree heeft een stevige, diepe wortels die recht de grond in gaan. Wanneer je weegbree verwijdert, is het dan ook van groot belang dat je dat met wortel doet! Trek je alleen de bladeren eruit, dan zal uit de achtergebleven wortel weer nieuwe weegbree groeien.
Weegbree bevat veel mineralen zoals kalium en zink, is rijk aan vitamine C en K en kun je probleemloos geven aan je paard. Je vind zowel de smalle als de grote terug in veel weides en grasvelden, paarden eten er dan ook graag van.
Voeradvies: Dosering 1x daags: Stokmaat tot 1.35m 1-2 schepjes p.d.; 1.35m tot 1.57m.2-3 schepjes p.d.; groter dan 1.58m 4 schepjes per dag door het voer mengen. Tenzij anders voorgeschreven door uw dierenarts of therapeut.
Weegbree bevat kali (stimuleert de vochtafvoer door de nieren). Mangaan (de grote weegbree vooral verrijkt de bodem daarmee), zwavel (reinigt de huid) en kiezelzuur (goed bij longaandoeningen). Het gehalte aan slijm werkt verzachtend op de luchtwegen en de darm (bij harde ontlasting).
Weegbree-extract is ook wel bekend als plantago lanceolata extract. Weegbree werkt op de huid voornamelijk antimicrobieel, dus tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, schimmels en virussen. Ook werkt weegbree-extract kalmerend en verzorgend bij huidproblemen als eczeem, acne of bij allergische uitslag.
Smalle weegbree is een onkruid dat veelvoudig voorkomt op weilanden, langs grachten, zelfs in je eigen tuin. Het kan vers of gedroogd gegeven worden. Smalle weegbree is een licht verteerbare plant. Wij mogen dit eten: Konijnen, cavia's, chinchilla's , hamsters, gerbils, degoes, muizen, ratjes, schildpadden,...
Geef maximaal 10 gram per konijn per dag. Zorg dat er altijd onbeperkt hooi en vers drinkwater aanwezig is voor de konijnen.
Grote weegbree is een spaarzaam behaarde, doorlevende plant met een duidelijke wortelrozet van bladeren. De bladeren zijn eirond met een duidelijke steel. De rattestaartvormige, groenachtige aren worden tot meer dan 20cm lang.
Grote Weegbree is tweejarig. Het blad van Grote weegbree is een bij uitstek geschikt middel dat tegen jeuk, van Brandnetels, gebruikt kan worden.
De weegbree bevat vezels, kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, zink en koper, maar ook vitamine A, C en K. Het is ook een rijke bron van talrijke fytochemicaliën, zoals allantoïne, glycosiden, fenolen, salicylzuur en tannines. Het bevat ook veel vitamine C en ruwe vezels, die goed zijn voor de spijsvertering.
Weegbree is een kruid dat het best vers gebruikt kan worden omdat een aantal werkzame inhoudsstoffen niet goed tegen verhitting kunnen. Het is een heel veilig kruid, je kunt met gerust hart langere tijd een hand aan je paard en hond voeren.