De traankliertjes zitten aan de buitenkant boven het oog. Traanklieren maken traanvocht aan. Het traanvocht verspreidt zich in een laagje over de voorkant van het oog om het tegen uitdrogen te beschermen. Dit laagje wordt ook wel traanfilm genoemd.
Het traanvocht is voornamelijk opgebouwd uit water, verschillende eiwitten en slijmhoudende componenten. Het bevat verder onder andere de stoffen natrium, kalium, immunoglobulinen en glucose. De belangrijkste elektrolyten zijn natrium, kalium, calcium en magnesium.
Tranende ogen komen meestal doordat uw ogen droog zijn. De traanklier gaat dan extra tranen maken. Als u ouder wordt, worden uw ogen droger. Door droge lucht in huis worden uw ogen droger.
De traanklier maakt tranen of traanvocht aan. Dit komt als een dun laagje over het oog te liggen als we knipperen. Daarna loopt het traanvocht weg via de traanpunten in de neushoek. Door traankanaaltjes, traanzak en traanbuis in de neus.
De traanpunten staan in verbindingen met twee dunne traankanaaltjes die beide uitmonden in een traanzak. Vanaf daar voert de iets dikkere traanbuis het traanvocht naar de neusholte af. Daarom moeten we onze neus snuiten als we hebben gehuild.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Wat te doen tegen jeukende, branderige of geïrriteerde ogen? In de meeste gevallen zijn de jeukende, branderige of geïrriteerde ogen makkelijk te behandelen. Bijvoorbeeld met kalmerende oogdruppels of met medicijnen tegen de allergie. Een koud washandje op uw gesloten ogen leggen kan vaak ook al helpen.
Als uw traanbuisje verstopt is doordat u verkouden bent, gaat het meestal vanzelf weer over. Soms blijft uw traanbuisje verstopt. Dan kan uw huisarts u een neusspray geven met medicijnen die de ontsteking minder maken (ontstekingsremmer). Hierdoor wordt de verstopping minder.
Als je huilt van blijdschap komt de eerste traan uit je rechteroog. Huil je van verdriet, dan kom de eerste traan uit je linkeroog. Of huilen gezond is? Daar bestaat helaas nog geen sluitend antwoord op.
Oorzaken van traanogen
Bij verkoudheid, huilen of bijvoorbeeld in de wind lopen zijn tranende ogen heel normaal. Traanogen kunnen ook komen door een verstopping of ontsteking in de traanwegen. Of door afwijkingen op een andere plek in het oog.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Bij droge ogen kunt u een of meer van de volgende klachten hebben: een branderig, vermoeid, stekend, jeukend of drukkend gevoel. geïrriteerde ogen. het gevoel alsof er zand in uw ogen zit.
Eigenlijk is het niet zo gek dat je tranen zout zijn. Elke vloeistof in je lichaam is een beetje zout. Bloed bijvoorbeeld ook. In het lichaam bestaat er een bepaald evenwicht tussen het vocht dat "vast" zit in celletjes en het vocht dat vrij rond vloeit.
Met een vinger drukt u tussen de neus en de ooghoek. Zo gaat de traanzak leeg. De oogdruppels met antibiotica die u daarna geeft, stromen zo beter door naar de traanbuis. Als massage niet helpt, kunnen we de traanbuis voorzichtig doorprikken.
De ingreep wordt altijd in narcose uitgevoerd en duurt ongeveer 1 uur. Na de operatie ontwaakt u uit de narcose en gaat naar de uitslaapkamer. Als alles in orde is, kunt u dezelfde dag naar huis. Hier ziet u de nieuwe verbinding van de traanzak naar de neus.
Wat veroorzaakt ontstoken traanbuisjes
Bij volwassenen begint de infectie als de traanbuis wordt geblokkeerd, soms als gevolg van het natuurlijke groeipatroon van omliggende beenderen. Hun groei vernauwt de traanbuisjes, waarna een verstopping ontstaat.
Wanneer je je gestresst voelt reageert je lichaam op deze gevoelens. Deze reactie kan op verschillende manieren tot uiting komen: zo kan stress zorgen voor problemen met je ogen. Enkele van de symptomen die op kunnen treden door stress zijn vermoeide ogen, dubbelzien, een wazig zicht en andere oogklachten.
Ontstoken ogen kunnen veroorzaakt worden door een allergie. U heeft dan last van rode, tranende, branderige en jeukende ogen. Is er bij u sprake van een allergie dan kunt u hiertegen oogdruppels met levocabastine gebruiken.
Gelukkig zijn voor de meeste mensen de klachten goed te verminderen met kunsttranen. Kunsttranen zijn er om de klachten te verzachten, maar genezen de onderliggende oorzaak niet. Als u met de kunsttranen stopt, komen de klachten meestal weer terug.
Behandeling. Om bij een slechte traanfilm het oog weer vochtiger te krijgen, wordt er vaak gestart met kunstmatig traanvocht, in de vorm van 'kunsttranen' (oogdruppels) of ooggel. Door afvoer en verdamping van de traanfilm tegen te gaan, kan geprobeerd worden de ogen vochtig te houden.
Welke klachten kan men hebben bij droge ogen? Door uitdroging van het oppervlak kunnen ogen gaan branden en steken, slijm gaan afscheiden en soms rood worden. Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen).