Veganisten en vegetariërs zijn voor het eerst goedkoper uit dan vleesliefhebbers. Nu de vleesprijzen flink stijgen, krimpt de prijskloof met vleesvervangers. Gemiddeld zijn de goedkoopste vleesvervangers zelfs al voordeliger dan de goedkoopste dierlijke producten.
Het prijskaartje op het goedkope vlees in de supermarkt is onvolledig. Naast dierenleed brengt de productie van vlees allerlei maatschappelijke kosten met zich mee die deels in geld uit te drukken zijn maar niet in rekening gebracht worden.
Beyond Burger maakt vegaburgers die smaken, voelen en eruit zien als vlees. Vleesvervangers lijken meer op 'echt' vlees dan ooit en grote bedrijven investeren graag in dit nepvlees. Het doel: vegetarische vleesalternatieven uit de niche halen.
Wil je gezond vegetarisch eten? Vervang vlees dan vooral door plantaardige producten zoals noten, peulvruchten, sojaproducten zoals tofu (ook wel tofoe of tahoe), tempé … En vul aan met melk en eieren. Gezond veganistisch eten − helemaal plantaardig dus − kan ook als je met een aantal aandachtspunten rekening houdt.
Minder vlees of vegetarisch eten
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen.
Maar waarom?” Uit de steekproef van Varkens in Nood bleek dat vegavlees gemiddeld 2,6 keer zo duur is als vlees. Dit verschil lijkt voort te komen uit hoge ontwikkelingskosten en kleinschalige productie. Vlees wordt vaak gezien als een luxe-product, en door vegetarisch te eten kan consument goedkoper uit zijn.
Vaak zijn de producten nog van betere kwaliteit dan uit de supermarkt zelf. Een extra tip als je naar de markt gaat is om later in de middag te gaan, want dan kan je vaak nog afdingen of hebben de marktkooplieden zelf de prijzen al flink verlaagd.
Plantaardig eten is goedkoper
Dierlijke producten als vlees en kaas zijn over het algemeen duurder dan plantaardige producten als groente en fruit. Daarnaast zijn dierlijke producten eigenlijk nog veel te goedkoop: het kan alleen zo goedkoop geproduceerd worden doordat er een intensieve veehouderij is.
Vlees is duur Maar ook hier valt te besparen: Het vlees is vaak van zeer goede kwaliteit en goedkoper dan in de meeste supermarkten. En kilo kipfilet is even duur als bij de Aldi, maar het vlees van de Islamitische slager is veel steviger, heeft meer smaak en is niet waterig.
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
"De kwaliteit van het vlees bij de slager is lekkerder." En de verklaring daarvoor is heel simpel. "Bij de slager koop je meestal vlees van vrouwelijke runderen. Bij de supermarkt ligt er meestal vlees van jonge stieren in de rekken."
Vegetarisch eten is duurder
Vleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado's die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet.
Nee, plantaardig eten hoeft niet duur te zijn. Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Het klopt dat sommige vlees- en kaasvervangers duurder kunnen zijn.
Aan het einde van de dag kun je op de markt écht je slag slaan. Kooplui willen van hun verse producten af en gooien ze in de uitverkoop. Groenten en fruit maar ook bijvoorbeeld vis, vlees en bloemen gaan voor een prikkie. Kijk wel even goed naar de houdbaarheid.
Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Eet volgens de Vegan Schijf
Gezond veganistisch eten is niet moeilijk. Maar er zijn een paar valkuilen die door beginnende veganisten vaak gemaakt worden. Daarom is het belangrijk dat je de basis van een gezond veganistisch dieet kent.
Veel mensen denken dat veganisten bergen met geld kwijt zijn aan hun levensstijl. Maar laten we alvast met de deur in huis vallen: veganistisch eten hoeft absoluut niet duur te zijn! We vertellen je graag waarom. Vegan eten bij sociale gelegenheden is een probleem waar veel mensen mee worstelen.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Tofu (€1,49 375 gram)
Zo kan je er natuurlijk gehakt van maken, maar het kan ook als kip of bacon. De smaak is erg afhankelijk van de marinade die je gebruikt, omdat tofu van zichzelf erg neutraal is.
Er zijn zo'n 700.000 vegetariërs in Nederland, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Oftewel: zo'n 3% van de totale bevolking. Echter noemt ruim de helft (!) van de Nederlanders zich flexitariër: zij wisselt tussen vlees, vis en vegetarisch. Dat steeds meer mensen bewust minder vlees gaan eten, is een feit.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Vegetarisch eten is niet per definitie gezonder dan een eetpatroon met vlees. Maar het omgekeerde is wel aangetoond; voeding met veel vlees is ongezond. Wat ook zo is, is dat vegetariërs vaak slanker en gezonder zijn.