Bij voorweeën wordt je buik hard en is pijnlijk en ontspant weer. Door de voorweeën verweekt en verstrijkt je baarmoedermond meestal al wel, dat is de reden dat vrouwen bij een tweede of volgend kindje vaak al een klein beetje ontsluiting hebben aan het eind van hun zwangerschap. Ook kun je de slijmprop al verliezen.
Deze voorweeën zijn een natuurlijke voorbereiding op de bevalling. Een voorwee voelt aan als een harde buik, alsof er een voetbal of zware kei in je buik zit, of als een samentrekkend krampgevoel.
Sommige vrouwen ervaren voorweeën al weken voordat de echte bevalling begint, maar hoelang van tevoren dit precies is verschilt erg per persoon. Het is veelvoorkomend om deze weeën 's nachts te voelen, aangezien dan de baarmoeder het meest actief is.
Het begint met weeën
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik. Het komt langzaam op en zwakt weer af. De weeën volgen elkaar steeds vaker en regelmatiger op. Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen.
Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en de samentrekkingen worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd.
Deze voorweeën kunnen soms wel een week duren. De ene dag zijn ze wat sterker en hinderlijker dan de andere dag. De overgang van voorweeën naar ontsluitingsweeën is vaak moeilijk te herkennen. Zolang je nog twijfelt, heb je nog geen echte weeën.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
De voorweeën gaan vanzelf over in echte weeën, die elke 5 min komen. De duur, kracht, frequentie en regelmaat kunnen per persoon verschillen, maar zullen geleidelijk toenemen. In deze 'latente fase' word je je voor het eerst bewust van (matig pijnlijke) weeën.
Voorweeën zijn pijnlijke harde buiken die met een zekere regelmaat kunnen komen, maar vrij kort duren. Het kan een paar uur aanhouden, vooral 's nachts. De voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar maken de baarmoedermond klaar voor de bevalling.
Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied.
Dit is het moment om bij te gaan houden hoe vaak de weeën komen en hoe lang ze duren. De baring kan ook beginnen met gebroken vliezen (10%) zonder dat er weeën zijn. De weeën kunnen daarna spontaan beginnen, maar deze kunnen ook uitblijven. Je merkt dat je gebroken vliezen hebt doordat je vocht verliest.
Op zich verschillen vroegtijdige weeën niet van weeën rond de uitgerekende datum. Vaak zijn echte weeën pijnlijk en regelmatig.Ook kan verlies van wat bloed, slijm en/of vruchtwater optreden. 'Harde buiken' zijn geen weeën, maar normale samentrekkingen van de baarmoeder.
Hoe kun je het beste weeën opvangen:
Zoek tussen de weeën door wat afleiding. Neem een douche, kijk een leuke serie of probeer nog wat te slapen. Je zult je energie nog hard nodig hebben namelijk! Er is niet een methode wat het beste werkt om weeën op te vangen of wat je moet doen tijdens een wee.
Wandelen
Lekker in beweging blijven op een tempo dat bij je past, het hoofdje van de baby schommeltje mee en stimuleert de baarmoedermond en kan daarmee de bevalling natuurlijk opwekken.
De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.
De laatste centimeters ontsluiting zijn dan ook vaak het zwaarst en het pijnlijkst, want de weeën komen snel achter elkaar en zijn erg sterk. In de juiste bevalhoudingen en met ademhalingstechnieken zou je het echter kunnen redden zonder medische pijnstilling.
De weeën kunnen pijn veroorzaken in bijvoorbeeld de buik, de rug, de billen, het stuitje, de anus, de vagina of de ruimte hiertussen (het perineum). De pijn neemt soms toe als de baarmoedermond verder uitgerekt en de weeën steeds korter op elkaar komen en krachtiger worden.
Meestal begint het harde gevoel boven in je buik, waarna het langzaam naar beneden trekt. Daarna trekt de harde buik langzaam na ongeveer een à twee minuten weer weg. Het gevoel van een harde buik is meestal oncomfortabel, maar het zou geen pijn moeten doen. Als het pijn doet, dan kan er sprake zijn van echte weeën.
Je verloskundige of arts meet tijdens een vaginaal toucher de ontsluiting. Met de wijs- en middelvinger voelt ze in je vagina hoeveel ruimte er is in de baarmoedermond. Afhankelijk van hoe ver de wijs- en middelvinger van elkaar geopend kunnen worden tijdens dit onderzoek, schat ze hoeveel ontsluiting er is.
Wanneer de bevalling nadert, opent de baarmoederhals en wordt de slijmprop iets dunner, waardoor u slijm verliest. Het kan voorkomen dat het slijm er niet als één grote prop uitkomt, maar in kleinere delen wordt afgescheiden. Hierdoor merken sommige vrouwen niet dat ze de slijmprop zijn verloren.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Soorten weeën
Meestal doen ze niet echt pijn, maar ze kunnen op menstruatiepijn of darmkrampen lijken. Deze komen onregelmatig en gaan vanzelf weer weg.
Onder invloed van hormonen en onder druk van je baby wordt de baarmoedermond wat losser en weker. Hierdoor verlies je de slijmprop en kan je deze tegenkomen in je ondergoed of in het toilet. De slijmprop is te herkennen als een slierterige prop slijm van een paar centimeter, soms met wat bloed.
De latente fase: 1-3 centimeter ontsluiting
Dit heet ook wel het verstrijken van de baarmoedermond. Als de weeën beginnen kan dat direct al regelmatig en pijnlijk zijn, maar meestal duren de weeën nog kort, komen ze onregelmatig en zijn ze nog niet zo pijnlijk.