Bruil Kimmetsel-mix is een speciale mortel voor het uitvlakken van de 1e laag cellenbetonblokken ook wel kimlaag genoemd.
Kimmortel SP (Standard Performance), is een "stel"mortel voor het waterpas uitzetten van de kimlaag waarop nadien (na ca. 24 uur) lijmmetselwerk kan worden opgetrokken. Kimmortel SP is geschikt, voor de kimlaag bestaande uit keramische blokken, cellenbetonblokken of kalkzandsteen.
Cellenbetonlijm is een droge, voorgemengde lijmmortel voor het verlijmen van cellenbeton (metselmortel type T). Cellenbetonlijm heeft dankzij zijn unieke samenstelling een uitstekende hechting en een zeer hoge waterretentie. De stenen mogen niet verzadigd zijn met water bij het verwerken.
De kimlaag moet waterpas zijn en moet op exact de juiste hoogte worden aangebracht. Om ongelijkheden in de onderliggende ruwe vloer op te vangen, wordt de kimlaag gesteld in een laag specie of kimmortel van 10-30 millimeter. Deze laag specie of mortel wordt ook wel de stelvoeg genoemd.
De kim is de aansluiting tussen wand en vloer; de kimlaag of kimstrook is de eerste laag stenen of blokken van een muur. De kimlaag wordt, over de hele omtrek van een gebouw, in een mortelbed perfect waterpas geplaatst op de fundering, waardoor onregelmatigheden van de ondergrond opgevangen worden.
Ze komen voor op plaatsen waar je huis thermisch niet voldoende geïsoleerd is. Een klassieke plaats is de aansluiting van de muren met de vloer en het dak. Wanneer je muren onderaan niet beginnen met een isolerende gedeelte, kruipt de koude via je muren de woning binnen.
Ytong kan niet met gewone mortel worden gemest, wel kan dit met tegellijm. Of eventueel mortel aanmaken met bouwdispersie, niet een scheutje maar 1 deel en max 2 delen water.
De Ytong kimblok biedt de nodige thermische isolatie en is tegelijkertijd voldoende dragend voor het optrekken van gebouwen met verschillende verdiepingen, ook bij traditioneel metselwerk. Wanneer het gebouw volledig in Ytong is opgetrokken, wordt het eenvoudig om alle bouwknopen EPB-aanvaard op te lossen.
kimblok. Een kimblok is een bouwblok dat bij de kim toegepast wordt, een soort "startblok" om op de juiste hoogte te komen met de overige blokken, bijvoorbeeld bij kalkzandsteenelementen.
Kalkzandsteenblokken kunnen onder het maaiveld gelijmd worden. De lijm is "watervast", het lijmen van een fundering wordt al lang toegepast, zie website fabrikant, kun je een PDF downloaden, maar dit zijn dan wel dikke blokken.
Metselmortel is nodig voor het metselen van onder andere gevelstenen. Betonmortel, feitelijk betonspecie, wordt gemaakt van cement, zand en grind (toeslagstoffen) en water.
Cementaire mortels zijn vochtongevoelig en kunnen daardoor beter worden toegepast bij natte ruimtes. Alle Kiwitz tegellijmen, uitvlakmortels en voegmortels zijn geschikt voor het gebruik in natte ruimtes.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Dat hangt van diverse factoren af, maar globaal kunt u rekenen met een productie per man per dag bij: lijm- en vellingblokken 67 mm: 20 vierkante meter. lijm- en vellingblokken 100 mm: 15 vierkante meter. lijm- en vellingblokken 120 mm: 13 vierkante meter.
Bovendien heeft kalkzandsteen een lange levensduur (meer dan 100 jaar) en is het onderhoudsarm en circulair, wat het product nog duurzamer maakt.
Ytong heeft op zichzelf goede vochteigenschappen. Cellenbeton wordt niet aangetast door vocht en als buitenwand is het materiaal vorstbestendig. Dat neemt niet weg dat Ytong blokken door hun cellenstructuur een capillaire werking hebben, ze zuigen dus water op.
De gehydrofobeerde Ytong kimblok maakt het eenvoudig om bouwknopen EPB-conform op te lossen. Een klassieke plaats is de aansluiting van muren met vloer en dak. Ytong is hierin uniek, omdat het een dragende bouwblok is die tegelijkertijd isoleert en dat in alle richtingen. Een echte buffer tegen indringende koude.
Gebruik voor het zagen van cellenbetonblokken en speciale cellenbetonzaag. Deze heeft een grove vertanding die ook nog eens gehard zijn. Koop voor je reciprozaag speciale cellenbeton zaagbladen. Een oude houtzaag kan ook maar deze slijt zeer snel.
Levensduur. Ik vermoed dat cellenbeton even lang mee gaat als als baksteen, zolang het cellenbeton niet nat kan worden. Dus zorg voor een goedevochtkering onderaan, goede waterdichte bezetting of gevelsteen buiten,… Dit geldt ook bij traditioneel bouwen, maar cellenbeton is een beetje een spons.
Er wordt geadviseerd voor draagmuren minimaal 100 mm dikke Ytong blokken te gebruiken. Bij het gebruik van een binnenmuur kun je een minimum van 70 mm aanhouden.
Gipsblokken of Ytong blokken lijm je eenvoudig met Soudal Blokkenlijm. Soudal Blokkenlijm is geschikt voor alle kalkzandsteen-, betonblokken en cellenbeton soorten van alle merken. De Blokkenlijm zit kant en klaar in de bus waardoor je direct aan de klus kunt beginnen; enkel even schudden voor gebruik.
Meestal gebruikt men betonblokken met een breedte van ongeveer 30 cm (of 2 van 14cm) voor de buitenmuren. Deze metselen we ondersteboven op de fundering (meestal één of twee lagen). De bovenste laag wordt een smallere laag voor het aanstorten van de betondek.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Gemiddeld worden er door een metselaar zo'n 800 tot 900 stenen per dag opgepakt en weggelegd. Het aantal bukbewegingen kan oplopen tot 1600 tot 1800. Bij het werken met blokken zijn de aantallen lager door de grotere omvang en het gewicht van de blokken: 350 tot 450 maal bukken per dag.