Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.
Begin met een laag toerental en boor langzaam in de bovenste laag. Vervolgens voer je de snelheid op, totdat je helemaal door de tegel heen bent. Afhankelijk van het materiaal dat onder de tegel zit, wissel je van boormachine. Als de tegel op een betonnen muur zit, maak je de klus af met een boorhamer.
Waterleidingen: gebruik hiervoor een 20, 22, 25 of 27 mm tegelboor. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog boren. Kraan in aanrechtblad: hiervoor is eigenlijk maar één geschikte diamant tegelboor voor, namelijk de 35 mm voor een natuurstenen aanrechtblad. Afvoerbuis: 40 mm of 43 mm tegelboor.
De Granito diamantboor is de beste keus wanneer je regelmatig boort in harde tegels. Een groot voordeel is dat je snel door de tegel boort zonder waterkoeling. Dit komt doordat de punt van de boor gevuld is met wax wat zorgt voor een optimale koeling tijdens het boren.
Gebruik bij keramische wandtegels altijd een diamantboor en zeker geen steenboor. Maak de tegel is eerst schoon en plak dan met schilders tape rondom de plek af waar je het gaatje wilt maken. Oefen geen kracht uit op de boormachine, maar laat de boor op een niet te hoog toerental zijn werk doen.
Ben je op zoek naar een hoge kwaliteit tegelboor? Dan ga je voor een tegelboor van Carat. Je betaalt iets meer, maar hebt wel een boor met de beste kwaliteit diamant zodat je veel gaten kunt boren in verschillende soorten keramische tegels en natuursteen.
Een Rubi diamantboor wordt veel gebruikt voor het boren van grote en kleine gaten in harde keramische tegels of natuursteen zoals graniet of hardsteen. Doordat de boren zijn voorzien zijn van diamant, boren deze moeiteloos door bijna elk materiaal, en laten een perfect rond gat achter.
Eén tegelklus vereist vaak meerdere formaten tegelboren. Zo gebruik je voor het boren van bevestigingsgaten een boor van 6 of 8 mm, maar heb je een boor van 43 mm nodig voor bijvoorbeeld een waterafvoer. Voor een gat van een stopcontact is een diamantboor van 68 mm de beste optie.
Vermijd bij het boren de voeg.
Soms kan het niet anders dan er toch doorheen te gaan. Maar het gat is minder stevig dan in de tegel zelf. Ook maakt een gat dat in de voeg en een stukje tegel zit, de tegel zwakker. Mocht de boor warm worden kun je hem koelen.
Extra tips voor het boren in voegen of bakstenen
Kies de juiste boor – voor het boren in baksteen kun je het beste een steenboor gebruiken.
Het 'walsen' zorgt dat met de Diamond Dry gatzaag ongeveer 40 gaten in tegels van keramiek gemaakt kunnen worden.
Door de bijzondere eigenschappen van de Alligator kenmerkt deze plug zich als een echte "probleemoplosser". Er zijn bijna geen situaties denkbaar waar de Alligator niet presteert. Toepasbaar in vele muren zoals gasbeton, stuc, kalkzandsteen, gipsblok, (holle)-baksteen, beton en zelfs in gipsplaat met tegel.
Gebruik bij het dichtkitten een kit met een kleur die goed overeenkomt met de tegel. Spuit het gat goed vol en zorg dat er wat kit uit het gat komt. Deze kit kunnen we middels een bankpas of een soortgelijk middel wegvegen. Hierdoor wordt de kit mooi glad afgeveegd en valt het gat in textuur ook niet op.
Tip: Bij een bakstenen muur kun je ervoor kiezen om in de steen zelf te boren of in de voeg. Het eerste is aan te raden wanneer je zwaardere dingen wilt ophangen. Boren in de voeg gaat makkelijker en sneller, en heeft het voordeel dat je het boorgat later eventueel onzichtbaar dicht kunt smeren.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt. Deze zijn leverbaar voor nat- en droog gebruik en voor op de boormachine of haakse slijper.
Gebruik een 82mm gatenboor en de doos kan klemmend in het gat geplaatst worden zonder dat aansmeren nodig is.
De aanvoer richting de inbouwdozen verloopt doorgaans via PVC buis of flexibele buis, met een diameter van 16 of 19 mm. Deze diameter moet aansluiten op de inbouwdoos. Ook hier gaat hetzelfde op: laat de fysieke ruimte het toe, kies voor 19 mm buizen.
Gebruikmaken van dit type diamantboormachine brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. In eerste instantie zal je bijvoorbeeld geen hinder ondervinden van stof, maar daarnaast wordt de boor ook goed gekoeld waardoor schade wordt voorkomen.
Diamantboren geschikt voor het boren zonder waterkoeling op de boormachines. Droogboren zijn geschikt voor het boren in zachte zanderige materialen zoals baksteen, gasbeton, kalkzandsteen en bimsbeton. Niet geschikt voor beton of harde materialen.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Tip 5: Goed boren in betontegels
Zorg ervoor dat je begint te boren zonder de hamerfunctie van je boor te gebruiken. Pas wanneer je door de tegels heen bent, kun je gebruik maken van de hamerfunctie om door het beton heen te boren.
De metaalboor lijkt erg veel op een spiraalvormige houtboor, maar is toch echt anders (ook qua uiterlijk) dan een houtboor. De metaalboor is spiraalvormig met een scherpe punt, maar heeft niet zo'n scherpe naaldvormige punt als de spiraalvormige houtboor.