Bovendien duurt de genezing van een getrokken tand langer en is deze vaak pijnlijker dan de genezing van een wortelkanaalbehandeling, en het trekken van de tand betekent nog meer tandheelkundige ingrepen en genezingstijd om de tand later te vervangen.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u van de ingreep zelf niets. Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren.
Het trekken van een kies is niet pijnlijk. Wel kan het zetten van de verdoving gevoelig zijn. Gelukkig is de verdoving in een mum van tijd gezet. Dit betekent dat u slechts zeer korte tijd een pijnlijk gevoel ervaart.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking. De pijn na een wortelkanaalbehandeling is goed te behandelen met een pijnstiller waardoor de patiënt na enkele dagen geduld geen last meer zal ondervinden van de behandeling.
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Het kan tien dagen duren voordat de wond helemaal genezen is. Tegen de pijn kan je pijnstillers nemen, begin hier best al preventief mee als de verdoving nog werkt. Vraag je tandarts welke pijnstillers je mag nemen.
Hoe lang doet alveolitis pijn? De pijn bij alveolitis is het hevigst in de eerste twee tot vier dagen na het trekken van een tand of ontstoken kies. Een tandarts behandelt de alveolitis en verlicht zo de pijn. Met een goede behandeling en de juiste mondhygiëne verdwijnt de pijn na ongeveer 7 tot 10 dagen.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
Na de behandeling blijft de verdoving nog één à twee uur doorwerken. Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten. Door de verdoving merkt u niet wanneer u op uw wang of lip bijt of uw mond verbrandt.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Hoe lang gaat de behandelde tand of kies mee? Bij de juiste verzorging kan een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling een leven lang meegaan. Aangezien tandbederf altijd kan optreden, zijn een goede mondhygiëne en regelmatige controles onontbeerlijk om verdere problemen te voorkomen.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Verwijdering van wortelresten
Tijdens het behandelen van een tand of kies door uw tandarts is er een wortelrest in uw kaakbot achtergebleven. De MKA-chirurg zal deze wortelrest verwijderen onder plaatselijke verdoving.
Hoe werkt dit? Bij het trekken van tanden of kiezen worden de zenuwen rondom de tand eerst verdoofd. De verdoving moet eerst helemaal goed inwerken. En als er bij de test geen pijnprikkels meer worden afgegeven rondom de tand, kan de extractie van de tand of kies pijnloos beginnen.
Hoe snel geneest de wond na het trekken van een tand of kies? Het duurt een dag of tien voordat de wond helemaal dicht is. Als het bloed in de wond goed kan stollen, geneest de wond het beste. Met spoelen verwijdert u het stollende bloed.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna u meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voelt u geen pijn of prikkelingen.
De napijn die u na uw behandeling ervaart, verdwijnt na ongeveer een week. Deze pijn voelt u met name bij kauwen, dichtbijten, tikken of andere krachten op uw tand of kies. In uitzonderlijke situaties duurt het herstel langer en kunnen de klachten enige weken aanwezig blijven.
Waarom doet een kies pijn? Hypergevoeligheid na het leggen van een nieuwe vulling, een stoot of val op een tand gaat meestal van zelf over. Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden).