Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Vissen in de vijver gezond houden
Zorg altijd voor vijverwater van goede kwaliteit. Gezond, hard vijverwater heeft een vrij constante zuurgraad (pH-waarde). Hierdoor zijn vissen minder gevoelig zijn voor parasieten, schimmels en andere infecties.
Zuurgraad vijverwater / PH-waarde
De PH-waarde geeft de zuurgraad van het vijverwater aan, een goede waarde zit tussen de 7 en 8. De waarde geeft inzicht in de hoeveelheid micro-organismen er in vijver aanwezig is. Deze organismen produceren koolzuur voor de waterplanten.
Om de vijver gezond te houden moet je bladafval en plantenresten uit de vijver halen, zorgen voor voldoende zuurstofproducerende planten en het waterpeil hoog genoeg houden. De meeste pompen en filters voor vijvers zijn vaak duur en overbodig.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
Als je een vijver in je tuin hebt moet je die zo nu en dan onderhouden. En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc.
Hoe vaak moet je vijverwater testen ? Vijverwereld.com raadt iedereen aan om vijverwater regelmatig te testen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld het vijverwater eens per maand gaat testen op primaire waterwaarden.
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
Welke factoren bepalen de waterkwaliteit? De waterkwaliteit wordt bepaald door de aanwezigheid en hoeveelheid van bepaalde verontreinigingen, fysische en chemische factoren als de pH en geleidbaarheid, de hoeveelheid zout die in het water aanwezig is en de aanwezigheid van voedingsstoffen.
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Maërl is een natuurproduct met een zeer laag fosfaatgehalte. Het is bij uitstek geschikt voor nieuw aan te leggen vijvers en om troebel water helder en gezond te maken. Maërl verhoogt de gezamenlijke waterhardheid en activeert de ontwikkeling van de micro-organismen.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Zonder planten wordt een vijver snel groen en troebel door algen. Met name zuurstofplanten zorgen er voor dat je water helder blijft. Deze planten leven van hetzelfde voedsel waar algen ook van groeien en concurreren deze dus weg.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
De belangrijkste manier om algen te voorkomen, is om regelmatig water te verversen. Ververs iedere week ongeveer 20 procent van uw aquariumwater (kan verschillen per aquarium situatie). Verwijder dan ook direct dode plantenresten uit uw aquarium. Houdt filters schoon en maak de bodem schoon met een aquarium stofzuiger.
Ideale chloorwaarden liggen onder 0,002 mg/l. De mate van de toxiciteit hangt niet alleen af van de totale hoeveelheid chloor in het water, maar ook van de temperatuur, de pH-waarde en het zuurstofgehalte.
GH-Extra kan gelijktijdig met Mineral Clay en KH-Extra gebruikt worden. Om de GH-waarde van de vijver met 2 punten te laten stijgen heeft u 50 gram GH-Extra per 1.000 liter vijverwater nodig. Een voor plantengroei geschikte GH-waarde bedraagt ten minste 7. De standaarddosering is 500 gram per 5.000 liter vijverwater.
KH is een maat voor de totale hoeveelheid opgeloste carbonaten in uw vijver. Wilt u een gezonde vijver dan dient de KH-waarde juist te zijn. Als de KH-waarde bijv. te laag is heeft dit invloed op de pH-waarde wat niet goed is voor het leven in de vijver.
Laat de vijver in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust. De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten. Onderin de vijver vormt zich een waterlaag met een stabiele temperatuur, waarin vissen, kikkers, padden, salamanders en waterplanten kunnen overleven.
De vijver zou minstens 6 uur per dag uit de schaduw moeten liggen. Teveel zonlicht daarentegen kan, zeker bij ondiepe vijvers, de oorzaak zijn van te snelle opwarming van het water op zomerse dagen met als gevolg algenbloei. Wat schaduw over de middag is ideaal.
Een vijver moet minimaal 80 cm diep zijn voor de vissen om te kunnen overwinteren. Ook is het verstandig de omtrek van de vijver af te stemmen op de vissen die je wilt gaan houden.